Linnea Henriksson om amningen efter sonen Runes födsel

Linnea Henriksson

Artisten Linnea Henriksson har länge visat upp glädjen över att vara mamma till sonen Rune.
Nu berättar hon om svårigheterna som uppstod när han var spädbarn.
– Påmindes om sorgen, skriver hon på sin Instagram.
Slå på ljud

Linnea Henriksson, 33, har på kort tid gått och blivit ett välkänt ansikte för det svenska folket. Tidigare kunde man lyssna på hennes musik och se henne göra om andra artisters låtar i TV4:s succé Så mycket bättre. Hon har även medverkat i SVT:s musikprogram Musikhjälpen och 2018 vann hon P3:s pris för Årets pop-artist. Så med en lång karriär inom artisteri bakom sig fick hennes karriär en liten vändning när hon fick frågan om att leda Melodifestivalen 2020 tillsammans med Lina Hedlund, 42, och David Sundin, 44.

Sångerskans karriär började egentligen redan som barn när hon var med i Småstjärnorna, men drog igång på riktigt när hon medverkade i Idol 2010 och efter det har allt rullat på för artisten både karriärmässigt men också på det familjemässiga planet.

Vid sidan av artistkarriären lever Linnea ihop med sambon Wille Alin, 33, som även han är i musiksvängen. Han är nämligen gitarrist i Linneas band. För två år sedan blev sångerskan gravid och i april 2019 föddes tillskottet i familjen, som fick namnet Rune.

Linnea Henriksson om mammarollen

Linnea verkar vara väldigt lycklig i sin nya roll som mamma, men det har knappast varit problemfritt för familjen. Nu berättar hon om sorgen, eller skammen, som hon menar har att göra med hur kort hon ammade lilla Rune.

Det var minst sagt en tuff period för Linnea när Rune var en liten bebis och hennes sommarturné drog igång. I början av turnén använde hon sig av en bröstpump för att sonen skulle få i sig bröstmjölk, men det blev för jobbigt med pumpandet och hon tvingades sluta. Att sluta amma tidigt är något som många mammor kan känna en skam över och framför allt en sorg om att det blev så kort tid som de fick den närheten tillsammans med barnet.

I och med turnén kom allt ganska naturligt att det blev ersättning istället för bröstmjölk och det ledde till att Linnea plötsligt vaknade upp och insåg sorgen i att hon inte ammade längre. Nu när Linnea tänker tillbaka på den tiden känner hon en stor sorg över det hela och det kan vara lätt att tro att man inte är en tillräckligt bra mamma för det.

”Det där att mata sitt barn. Påmindes om sorgen (eller skammen?) jag kände när jag insåg att jag inte ammade längre.”, skriver hon på sin Instagram.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Egna orden om amningsbeslutet

Nu vill den folkkära artisten ändra på sin syn på amningen och istället påminnas om stoltheten över och hur bra allt blev till slut. Hon vill uppmuntra andra mammor till att inte skämmas och skriver att den enda som egentligen led av att hon slutade amma tidigt var hon själv.

”Mmm, det blev bra såhär. Den där sorgen handlade väl snarare om mina förväntningar på moderskapet än att jag förlorade något jag behövde, eller egentligen ville ha, i mitt moderskap. Vi hade det väldigt bra och nu när jag själv lämnat den där tiden bakom mig blir jag alldeles lycklig igen av att se andra nyblivna mammor på nätet som delar med sig av hur de gör.” skriver hon på sin blogg.

FOTO: Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!