LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Linda Lindorff om bråken med maken Jacob: "Man tar konsekvenserna"

25 mar, 2018 
Hänt
Visst är det vackert att våga be om ursäkt och att ta ansvar för det man gjort fel. Det menar Linda Lindorff som ska leda programmet ”Förlåt mig” som nu gör comeback i rutan.
Annons

Vi ses en tidig vårdag på Kungliga tennishallen i Stockholm när Linda just lämnat av sin äldsta dotter Lykke på ett av veckans sex tennis-tillfällen.

– Ja, det är helt galet, hon har redan haft en träning, ska spela match nu och i morgon har hela familjen fredagstennis. Då hyr vi två tennisbanor och hela familjen möter varandra.

Familjen är Lindas allt.

– Den är alltid prioritet nummer ett. Så ofta vi kan hittar vi på saker tillsammans, som att vara ute i skogen, laga mat eller plocka svamp. Varje kväll läser vi tillsammans med våra barn och varje kväll äter vi alla middag tillsammans. Det tycker jag är viktigt. Jag älskar att se våra barn utvecklas och bli olika individer. Senast häromdagen påminde jag Jacob om hur lyckligt lottade vi är som får se våra döttrar växa upp. Jag är så stolt över dem och kan känna mig mallig när jag hör skolan berätta vilka bra kompisar de är.

Linda erkänner att hon är väldigt överbeskyddande.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag låter dem aldrig gå till centrum ensamma och lider lätt av separationsångest. Jag vill helst alltid ha flocken samlad. Dels handlar det om en rädsla att det ska hända dem något, men sedan känns det bara konstigt när alla inte är hemma. Jag föredrar att de har kompisar som sover över här än att de sover hos en kompis.

Denna känsla bar Linda på även när hon själv var barn.

– Jag minns aldrig att jag gjorde något med kompisar på helger. Jag ville hellre vara hemma med familjen och hitta på saker med dem. Jag var till och med hemma på min student, men det kanske också berodde på att jag inte ville dricka, konstaterar hon.

Lindas mamma har berättat för Linda att när hon var sju år hade hon en morgon utbrustit: ”När jag blir stor ska jag bli som Mose och gå ut och tala till folket”. När jag förklarar för henne att det är ju precis det hon gör dagarna i ända, så kommer tårar.

– Det är ju faktiskt sant, menar hon när vi talar om de olika program hon leder som bygger på att sprida kärlek och få människor till försoning.

Annons

För Linda handlar programledarjobbet om möten med människor. ”Bonde söker fru” har blivit stor succé och Linda tror det beror på dess naturlighet.

– Det är genuint och handlar om vanligt folk, människor vi alla kan relatera till. Det är ett program som engagerar och vi har bevisat att det är på riktigt och förändrar människors liv. Beviset är att det har resulterat i 15 bebisar!

Nu har Sjuan dammat av det gamla programmet ”Förlåt mig” som leds av Linda under hela våren.

– Programmet handlar om något av det viktigaste som finns – att just förlåta och försonas. Det kan vara svårt, oerhört svårt, men ibland är det enda sättet att kunna gå vidare i en relation. Jag ska åka ut i landet och besöka de som känner att de svikit eller sårat och nu vill be om förlåtelse. Och jag kommer göra allt jag kan för att hjälpa till. Det är ett väldigt spännande program att jobba med för jag vet att det kommer att kunna förändra människors liv. Det innehåller allt jag tror på och älskar. Relationer, starka känslor, människor och framför allt väldigt mycket kärlek.

Annons

Programmet bygger på originalidén från 90-talet men i stället för att utspela sig i studiomiljö möter programledaren människor ute i deras egen verklighet.

Linda beskriver det vackra i att våga säga förlåt och att våga ta ansvar för det man gjort.

– Detta ord förenar människor som tappat kontakten med varandra men att säga förlåt verkar vara svårare än många kan tro, speciellt ju längre tid som gått sedan uppbrottet. Hos dessa människor sitter det som en klump i bröstet. Och man kan inte ana hur lättade de blir efter att ha sagt orden, tänk så förlösande!

Linda berättar att vissa livsöden är så tunga att det tagit tid för henne själv att släppa dem.

– Jag tar till mig sådana berättelser och engagerar mig på djupet. Mina program ska inte vara på ytan och krafsa. Man ska förstå och känna med personerna.

Hon betonar vikten av att, i sin egen familj, prata om det som känns och menar att de är duktiga på det.

Annons

– Om några bråkar tar vi tag i det på en gång. Varje part får berätta varför man blivit sårad eller ledsen och sedan är det viktigt att be om förlåtelse. Då menar jag att man ska titta i varandras ögon och säga förlåt. Man ska mena det, annars kan det vara. Det är inget fel med att bråka så länge man tar konsekvenserna och försöker förstå varandra.

Varken Linda eller Jacob är bättre än den andra på att säga förlåt.

– Vi har en så pass öppen och levande relation att vi har ganska lätt för att säga förlåt. Vi använder heller inga hårda ord utan är hyfsat resonabla med varandra. Man kan inte kalla det för bråk, men det vi mest diskuterar och bollar är hur vi ska lösa all logistik med barnens alla aktiviteter. Jag är borta, rent fysiskt, i mitt jobb en hel del så Jacob får ta de flesta skjutsningarna.

Men hon har ett krav när hon löneförhandlar – var Linda än befinner sig i landet för inspelningar vill hon sova hemma varje natt.

Annons

– Mina barn ska veta att jag kommer hem varje kväll. Det handlar inte om att jag tror mig vara förmer än någon annan, men jag har på senare tid vågat börja ställa krav. Jag går hellre upp fem på morgnarna och har som regel att alltid vara hemma med barnen om kvällarna.

Lindas största kamp i livet handlar om det dåliga samvetet för att inte räcka till.

– Jag lider av duktigflicka-syndromet, har svårt att säga nej och göra något halvdant. Jag vill vara en duktig mamma men jag vill också jobba hårt och göra rätt för mig.

Det bästa råd Linda fått är det som handlar om att prioritera och våga säga nej.

– Jag har insett att ibland orkar man inte ens med de roliga sakerna i livet. Det är mitt liv och jag måste göra som jag vill. Ibland säger jag nej till roliga galor bara för att få hänga med barnen hemma.

Linda och Jacob träffades för 13 år sedan, men firar tio år som gifta i år.

– Vi träffades genom gemensamma vänner och jag kände från början att allt med Jacob var väldigt självklart och förstod att han var speciell. Jag visste med ens att jag ville skapa familj med honom. Han förändrade mig totalt, från att vara väldigt rastlös till att känna mig trygg och på rätt plats.

Annons

Det hon en gång föll för är det som än i dag är kärnan mellan dem.

– Vi kan prata om precis allting, skrattar mycket och delar samma värderingar. Båda värdesätter familjen mest och älskar natur och uteliv.

När det gäller åldrande känner Linda ingen större oro.

– Jag mår så pass bra och det finns ingen anledning att oroa sig. Jag tänker sällan på framtiden. Jag är väldigt mycket här och nu. En vän sa en gång till mig: ”Linda, du är presens”. Det tycker jag är väldigt fint sagt och jag försöker verkligen att uppleva det vi har och är i just nu. Många vill planera framåt, men det enda jag brukar planera är resor.

Linda är inte uppvuxen i en kristen familj, men tror absolut på Gud.

– Mamma och pappa är inte kristna, men möjligtvis var mormor det. Jag minns att hon brukade be. Det gör även jag. Jag tackar Gud varje dag, för livet, för familjen och för att vi får vara friska. Och jag bär korset runt min hals. Min tro handlar om att inte ta något för givet. Och det handlar om tacksamhet, att tacka även när det varit en riktigt dålig dag. Tron handlar också om godhet och att vara snäll. Jag vill visa andra glädje och värme och genom mina program hoppas jag kunna inspirera just genom att sprida kärlek till varandra.

Annons

Finns det något som skrämmer dig?

– Onda människor. Människor som medvetet vill såra och skada.

Sista du gör innan du lägger dig?

– Går in i barnens rum och pussar dem när de sover.

Första du gör när du vaknar?

– Min man väcker mig varje morgon med kaffe på sängen. Det är kärlek det!

”Förlåt mig” har premiär den 22 mars 2018 kl 21.00 i Sjuan och på TV4 Play.

Text och bild: Frida Funemyr

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons