LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Linda Lampenius ofattbara skuldberg – maken Martins viktiga roll

06 apr, 2024 
Linn Seipel
linda lampenius
Finlandssvenska violinisten Linda Lampenius talar nu ut om den svåra tiden i en ny dokumentär på TV4 Play.
– Mot slutet var det 40 miljoner dollar, säger hon i programmet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

TV4-profilen Filippa Fernqvist visar upp okända flickvännen WiktoriaBrand logo
TV4-profilen Filippa Fernqvist visar upp okända flickvännen Wiktoria

Finlandssvenska violinisten Linda Lampenius, 54, kommer från en teaterfamilj och har länge synts i strålkastarljuset. Utöver sin musikaliska talang har Linda också uppmärksammats mycket för sin modellkarriär, med utvik i bland annat Playboy och en skådisroll i lättklädda tv-serien Baywatch.

Nyligen har TV4 Play släppt en dokumentären Linda Lampelius, som avslöjar detaljer om hennes väldigt händelserika och stundvis svåra liv. I serien på fyra delar får man följa hennes uppgång och fall, då hon i sorg utvecklar en svår ätstörning. Hänt har tidigare gjort ett längre reportage på violinsten där hon berättade hur hon lyckades hålla sin mörka hemlighet dolt från omvärlden.

– Jag kände mig ensam trots all uppståndelse. Jag ingick inte i någon grupp, led av otrorexi, träningsnarkomani och bulimi där man äter för att sedan kräkas upp allt igen, men jag lyckades hålla det hemligt för alla. Man blir expert på att gömma spår. Spolar på toa flera gånger så ingen hör när man spyr, kollar så ingen hinna blir kvar på vattnet men stannar inte borta för länge, eller så äter man inte alls med andra.

Annons

Linda Lampelius rättegångsskuld – ofattbara miljonbeloppen

En av orsakerna till bulimin menar Linda var en rättegångsprocess hon hamnade i slutet på 1990-talet. Det var efter att ha anklagat modemiljonären Peter Nygård för sexuella övergrepp mot unga kvinnor, som han stämde henne på ofattbara miljonbelopp. Summor som gjorde det omöjligt för Linda att förvara sig i rätten, berättar hon i dokumentären.

– Först var det 10 miljoner dollar och mot slutet var det 40 miljoner dollar. Det var de korrekta summorna.

Idag är Nygård dömd för flera av de anklagelser som ställts mot honom, men i över 20 år har Linda tvingats vara tyst.

– I november 2001 tvingade han mig att köpa en helsidesannons i finska tidningen Ilta-Sanomat och skriva hur fantastisk han är och att jag har ljugit, det är helt galet, har Linda tidigare berättat när domen kom, i en intervju med Aftonbladet.

Kändisadvokaten Martin Cullberg blev räddningen

Mitt i denna svåra period mötte hon kändisadvokaten Martin Cullberg, 50. En person som kom att bli viktig för hennes läkande, både vad gäller situationen hon befann sig i och sin ätstörning. Idag har de varit gifta i snart 20 år och har döttrarna Oliva och Cecilia tillsammans.

– Han sa att han visste, att jag kunde vara helt öppen med honom. Först hade jag bara två tankar i skallen. Springa direkt eller stanna och berätta. Han hjälpte mig. Satte sig genast och strukturerade upp hur vi skulle gå tillväga, har Linda tidigare berättat för Hänt.

FOTO: Patrik Österberg/TT, TV4

Annons