LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Linda Bengtzing stoppas från 9-årige sonen Nils luciatåg: ”Får inte”

13 dec, 2023 
Linda Bengtzing
Under onsdagen arrangeras luciafiranden runt om i landet.
I vissa delar av Sverige är föräldrarna välkomna precis som förr medan i andra delar är det totalförbud.
Nu berättar Linda Bengtzing att hon inte får se sonens firande.
”Show kommer det bli. Och föräldrar får inte va mé”, skriver hon på Instagram.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Årets julvärd David Batra ger sig själv låga betyg inför julaftonBrand logo
Årets julvärd David Batra ger sig själv låga betyg inför julafton

Den 13 december firas lucia och i skolor runt om i landet arrangeras luciafiranden. Men på senare år har traditionen ändrats allt mer. Senaste dagarna har debatten varit i full gång gällande om föräldrar ska få närvara under luciafirandena eller inte. Argumenten har varit olika, bland annat menar vissa föräldrar att det finns barn som är blyga och därför inte bör utsättas för en stor publik.

Kommunerna hanterar frågan olika, i vissa skolor får föräldrarna närvara men det råder mobilförbud för att vuxna inte ska filma varandra barn. I andra skolor och förskolor har man dessvärre valt att arrangera luciatågen helt utan föräldrarna.

Linda Bengtzing stoppar från luciatåget – får inte se sonen

Någon som märker av dessa nya förhållningsregler är Linda Bengtzing, 49, som är mamma till Vera, 14, och Nils, 9. I ett inlägg på Instagram skriver hon om familjens luciamorgon där sonen plötsligt bestämde sig för att vara stjärngosse i ett luciatåg som Linda inte får bevittna.

Annons

”Plötsligt händer det.-Jag ska inte ha strut Mamma, jag ska ha tomteluva.Kanon-då är jag geared up since last year.- Maaaaamma!! Jag MÅSTE ha strut fattar du väl.Tack grannarna Jeanette och Martin för akutstruthjälp!Häpp. En stjärngosse. Strutpöjk, lussegubbe. Älskling. Må dina demoner oxå vara på lussehumör. Eller inte. Show kommer det bli. Och föräldrar får inte va mé”, skriver Linda med en något upprörd emoji.

Kristin Kaspersen kärlek till luciafirandet trots sonens missnöje

En annan kändis som berört luciaämnet är Kristin Kaspersen, 54. I ett avsnitt av podcasten Nyfiken på berättar hon och sonen Leon Fahlén, 19, att de har helt olika syn på luciafirandet och om det ens bör arrangeras eller inte.

Annons

– En annan sak som vi har tänkt på där vi har väldigt olika syn på även om vi är samma familj, det är ju lucia. Akta dina ord nu, säger Kristin.

Vidare berättar Kristin att hon bara har fina minnen från luciafiranden då hon minns hur hon åt lussebullar och lussade för de äldre. Medan Leon istället har minnen av hur han grät sig igenom luciafirandena på förskolan.

– Jag har sen jag var liten aldrig gillat lucia, jag grät ju bara, säger Leon.

Men det är inte bara minnena som fått Leon att inte gilla lucia, han är nämligen emot själva firandet och vad det står för.

– Lucia firar inte du men jag tycker om att fira lucia, man behöver inte alltid vara överrens, säger Kristin.

FOTO: TT/Instagram

Annons