LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Lia Boysen om graviditeten: "Jag tvingades dölja magen med korsett och bylsiga kläder"

19 dec, 2015 
AvLotta Gray
Lotta Gray möter en glad Lia Boysen som numera är singel och satsar på sig själv. Här vilar inga sorger utan hon siktar mot trädtopparna för att nå himlen.
Annons

Det är fuktigt och varmt på Centralbadet, nästan helt tomt på folk. Det är skönt att stiga in i värmen, vintern är på ingång och jag gillar den inte. Skådespelerskan Lia Boysen, 49, vill ha frukost och vi flörtar in oss rejält hos mannen bakom disken. Så pass att han låter oss sitta i rummen för de badande gästerna.

– Jag är född i Köpenhamn, dansk pappa och svensk mamma och mina föräldrar skilde sig när jag var runt fem. Jag flyttade till mamma vid skogen nära Julita utanför Katrineholm i sjuårsåldern och började första klass i byskolan där, sen flyttade vi till Järna där jag gick i Waldorfskola och sedan vidare till internatskola i England. Sedan tillbaka till Stockholm där jag gick i gymnasiet i Bromma, berättar Lia.

Möbelhandlarens dotter
Lia Boysen i “Möbelhandlarens dotter”.

Vi får in den mest magiska yoghurt med färska bär och honung. Lia skrattar, sprudlar, ögonen är stora och blå och hon drar ofta handen genom håret.

Annons

Efter skolan flyttade Lia till London där hon jobbade på en teater vid Piccadilly Cirkus, tog sång- och teaterlektioner på kvällarna och hyrde ett litet rum mittemot varuhuset Harrods tjusiga entré. Tanken var att söka till scenskola i London men hemma under sommaren kändes det lättare att börja i Sverige. Väl i Stockholm började hon jobba samtidigt som hon gick på teaterskola och var med som statist i TV-produktioner som senare gav henne jobb.

– Jag fick en roll i Thorstens Flincks, 54, första teateruppsättning som regissör, Fordringsägare av Strindberg. Där gjorde jag min första professionella roll och vi fick fantastiska recensioner som senare ledde till fler erbjudanden.

Därefter medverkade Lia i TV-serien Storstad, hon träffade kärleken i skådespelaren Anders Ekborg, 55, när hon var 24 och blev gravid med första dottern Channa, 20, efter några år. Hon spelade samtidigt i en föreställning i Malmö där hon mest var klädd i baddräkt vilket inte var helt lätt med en växande mage.

Annons

Två år senare blev hon gravid med Dina, 17, och filmade samtidigt sjukhusserien OP:7 där hon spelade Maria som inte kunde få barn, så Lia fick dölja sin egen mage med korsett och bylsiga kläder.

Lia Boysen, Anders Ekborg Peter Jöbacks 40-årsfest, Hamburger Börs, Stockholm 2011-06-03 (c) Karin Törnblom / IBL
Lia Boysen och Anders Ekborg på väg till Peter Jöbacks födelsedagsfest 2011.

Lia och Anders gifte sig 1997 i dagarna tre, inspirerat av gamla tiders bondbröllop.

– Cirkustält och vagnar på en äng vid Ericsbergs slott utanför Katrineholm med 180 gäster.

Karriären rullade på. Lia gjorde OP 7 och SVT-serien Det nya landet, som blev hennes genombrott och som filmades runt om i Sverige.

– Jag fick anställa en au pair och ordnade en husbil så jag kunde ta med mig flickorna. Det var ett väldigt pusslande för att få två karriärer att gå ihop, vi stod ju på scenen eller var med i någon produktion mest hela tiden.

Annons

– Anders gjorde Kristina från Duvemåla i fem år och Suzanne Reuter, 63, rådde mig till något klokt, att bara göra film och TV när barnen var små. ”Teater kan du göra sedan när de är större” sa hon. Att spela teater tar tid. Man repar hela dagarna och har sedan några timmar fritt, sedan tillbaka på kvällen för att spela föreställningen. Det hade inte gått om både Anders och jag stått på scenen och jag har ju alltid älskat att göra film, att få resa, ta del av andra kulturer, berättar Lia.

Lia Boysen med döttrarna Dina och Channa 2014.

De köpte ett fantastiskt hus i Nacka, en gammal trävilla med egen badplats som de totalrenoverade och byggde om. Ett hus som Lia kom att älska, men 21 år senare, 2012, var skilsmässan ett faktum.

– Det var ett gemensamt beslut. Vi är vänner idag, det funkar, men jag saknar huset i Nacka. Simturerna på morgnarna, änderna som kom upp på altanen, naturen.

Men hon är inte bitter utan ser med tillförsikt an på framtiden. Numera bor hon mitt i stan, i en lägenhet med stort kök.

– Det är nyttigt att förnya sig, avslutar hon.

Foto: Karin Törnblom, Jonas Hessman, IBL.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons