Artikeln innehåller reklamlänkar

Let’s dance-profilen Tobias Karlsson avslöjar kroniska sjukdomen

Let's dance-profilen Tobias Karlsson bryter tystnaden om att han är hiv-positiv.

I tre år har Let's dance-profilen Tobias Karlsson hållit en hemlighet som han nu väljer att gå ut att berätta om i en intervju med tidningen QX. För första gången avslöjar han att han är hiv-positiv.

Proffsdansaren Tobias Karlsson, 42, är ett mycket välkänt ansikte för den som har följt Let’s dance på TV4.  År efter år har han setts dansa med olika danspartners i programmet och visat upp proffsiga dansnummer.

Under vårens säsong av tävlingen hoppade Tobias in lite senare i programmet och kom han tvåa tillsammans med Magdalena Forsberg, 52.

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här! (länk till Aller media shop)

När han inte dansar i Let’s dance är han bland annat ute och föreläser eller uppträder i olika föreställningar och kurser.

Till hösten släpper TV4-profilen också en bok, Inte alltid en dans på rosor – där han med ärliga ord beskriver sitt liv, som inte alltid heller har varit en dans på rosor.

I en intervju med tidningen QX bryter han nu tystnaden om att han har den kroniska sjukdomen hiv. För QX berättar han om de tuffa känslorna han hade när han fick beskedet.

– Jag var panikslagen och mådde så illa, jag hade mardrömmar och huvudet ville sprängas av alla tankar jag hade. Jag slogs av hur lite jag vet om hiv, trots att jag har nära vänner som är hiv-positiva så var jag inte alls insatt.

”Därför orkar jag”

Det var under våren 2016 som Tobias kände att det var något med kroppen som inte var som det skulle. Tobias Karlsson har varit dansare i många år och har därmed lärt känna sin kropp väldigt väl. Men så började han får svettningar på nätterna och kände att något var fel. Det gick några månader innan han till slut tog sig till en mottagning för att testa sig.

När han då fick veta att han testats positiv för hiv stannade hela världen för honom och när han lämnade kliniken promenerade han i flera timmar.

– Jag bara gick och gick och gick. Allt snurrade i huvudet, alla tankar sköt som pilar i huvudet på mig, säger Tobias till QX.

Den första personen som han berättade om det för var bästa vännen Gabriel Forss, 45, som han driver podcasten I säng med Tobias och Gabriel tillsammans med. Gabriel var ett enormt stöd men trots kärleken och de stöttande orden levde Tobias med svår ångest i flera dagar. Men efter en tid satte han sig ner för att skriva ett brev till sig själv om hur lycklig han ska vara som har ett sådant fantastiskt liv – han bestämde sig för att göra det bästa utav det, vilket han gjort sedan dess.

Det tog 2,5 år innan han berättade om sjukdomen för sina föräldrar och innan idag har ungefär 20 personer i hans närhet vetat om det. Eftersom Tobias har berättat för några stycken har han också kunnat märka av att bilden av hiv har förändrats i Sverige. Samtidigt har han insett att kunskapen kring hiv fortfarande inte är stor.

– Samtidigt som jag berättade för min bästa kompis Jocke så berättade jag även för en annan kompis som frågade ”hur långt har du kvar?”. ”Nämen alltså va? Jag ska inte dö…” så informationen och kunskapen om hiv är inte så stor där ute. Vi måste ut och berätta, det här stigmat måste bort, säger Tobias.

Han berättar också att han idag inte tänker på sjukdomen dagligen.

– Jag tar en tablett tillsammans med mina andra vitaminer varje dag, det är en del av dom bara. That’s it. Jag mår så sjukt bra. Och jag känner mig grymt jävla stark, därför orkar jag göra det här. Och det låter kanske konstigt men jag har ju hellre hiv än diabetes. Jag känner att jag idag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan. Det är sånt jävlar anamma i mig efter allt jag gått igenom med mobbing, sexualiteten – och så hiv. Det är som att universum kastat det här på mig liksom, ”deal with this shit” och det har jag gjort, säger Tobias Karlsson

FOTO: TT/Karin Törnblom

SENASTE NYTT!