LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Leo, 4, svårt sjuk efter vanliga sprutan – läkarna förbryllade

17 sep, 2018 
Hänt
Leos diagnos pans pandas syndrom följs i Sofias änglar
Mattias och Zannas fyraårige son Leo drabbades av en ovanlig sjukdom efter en vaccinationsspruta. Samtidigt har familjens drömhus visat sig vara ett riktigt fuskbygge. Nu berättar de om sin tuffa vardag i Kanal 5:s Sofias änglar och hoppas att deras kamp för Leo kan hjälp andra. Samtidigt får de hjälp av tv-teamet med Sofia Wistam i täten att fixa sitt hus.
Annons

Mattias, Zanna och 4-årige sonen Leo bor i ett hus på landet i Östergötland. Här skulle familjen få utrymme och trygghet eftersom Leo har speciella behov.

I ”Sofias änglar” berättar de att Leos hälsa förändrades efter en vaccination. Sonen drabbades av skov med ångestattacker, huvudvärk, psykoser och sömnsvårigheter – och föräldrarna visste inte vad som var fel.

Pappa Mattias berättar om ett läkarbesök där bedömningen var att Leo var autistisk.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Men det är inte så, det kändes inte rätt, säger Mattias i programmet.

Eftersom de inte var nöjda med diagnosen började de leta efter svar på egen hand. Zanna hittade en artikel om PANS (Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome). En relativt okänd sjukdom som upptäcktes så sent som på 1990-talet. Ju mer hon sökte desto säkrare blev de.

Leo uppvisade de kända symptomen till punkt och pricka, enligt föräldrarna.

– Jag kände att ”boom, där är det!”. Han är ett skolboksexempel, säger Mattias.

Annons

Leos sjukdom innebär att infektioner utlöser skoven där kroppens eget immunförsvar angriper hjärnan. Familjen flyttade till ett hus på landet för att kunna skydda sonen från smitta och för att kunna ge honom utrymme att leka. Mellan skoven är lilla Leo som vilken glad unge som helst och mycket aktiv.

Leos familj får hjälp i Sofias änglar

– Aktivitet är ett måste, annars klättrar han på väggarna, säger mamma Zanna.

Tyvärr har ”drömhuset” visat sig vara rent hälsovådligt. Paret berättar om mögel, tak som släpper genom regn, elskåp som brunnit och hemmasnickrade lösningar som inte fungerar.

När programledarna Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam kommer till hemmet bor familjen i ett gästhus på gården.

– Det var ju inte så här det skulle bli, säger Zanna i ”Sofias änglar”.

Familjens problem handlar inte bara om huset som kräver en rejäl renovering innan de kan flytta in. Föräldrarnas tankar är nästan uteslutande på Leo och hans sjukdom. De måste få en professionell diagnos för att kunna komma vidare och få en möjlighet att behandla sjukdomen. Mattias berättar om hur jobbigt det har varit att inte kunna få en diagnos för sonen. Att läkarna inte trott på dem.

Nu hoppas Mattias kunna skicka ett budskap till andra som är i deras situation.

– Tänk om andra föräldrar ser det här på tv. Då kanske ser att det finns hopp, säger Mattias i ”Sofias änglar”.

Se familjen berätta om sin kamp för Leo här:

Sofias änglar sänds måndagar i Kanal 5  20.00

TEXT: Henrik Högström

FOTO: Kanal 5

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons