hänt möter

Hänt möter Lennie Norman – stora kärlekslyckan med frun Lucia

Lennie Norman och frun Lucia

Hänt möter Lennie Norman. Han är musikern som kom att bli en av Sveriges första ståuppkomiker och 30 år senare är han fortsatt igång med det han älskar mest – att få publiken att skratta.
✔︎ Stora kärlekslyckan med frun Lucia
✔︎ Tuffa åren under pandemin: ”Psykiskt de två jobbigaste åren i mitt liv”
✔︎ Lyckan över att ha barnbarn: ”Föll i den fällan”
✔︎ Ärliga hälsobeskedet: ”Lungorna punkterade sig”

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför syns inte Eva Rydberg och Ewa Roos män i publiken: ”Skönt”
0:54

Efter reklamen: Därför syns inte Eva Rydberg och Ewa Roos män i publiken: ”Skönt”

(0:54)

Slå på ljud

74 år gammal drar Lennie Norman i mars igång med ännu en turné. Det är med föreställningen Gubbvarning Live 2.0 som Lennie under våren äntrar scenerna runt om i landet.

– Jag tror att man bör vara över 50 år för att tillgodo se sig hela varianten. Är man inte 50 år så kan man gå dit och skratta åt mig men är man över 50 kan man skratta både åt och med, säger Lennie och skrattar.

– Det här är nog den mest personliga föreställningen jag har gjort. Det är mycket ur mitt perspektiv och minne från mitt liv som publiken kan relatera till utan att det blir talande memoarer.

I hela 30 års tid har Lennie arbetat med komiken och sin långa bakgrund samt något äldre ålder kan han se som en stor fördel.

– Jag är i princip den äldsta komikern som är ute och härjar. Det ger mig en helt egen spelplan. De unga komikerna, oavsett om de är 20, 30 eller 40 så där har jag varit. Jag vet hur det är att vara 20, 30 eller 40 men de vet inte hur det är att vara 74. Så jag mår jävligt bra i yrket.

Känner du dig som en gubbe själv?

– Nej jag gör inte det. En gubbe för mig är faktiskt inte åldern, visst när man ser en gammal man tänker man att där går en gubbe. Men för mig är en gubbe inte åldersbestämt. Jag brukar ha Mick Jagger som jämförelse, han fyller 80 år i sommar och han är väldigt långt ifrån gubbe tycker jag. Medan Gustav Fridolin var gubbe från att han var 14, säger Lennie.

”Lungorna punkterar sig själva utan att man har gjort något”

Åldern har inte heller satt några direkta spår i Lennies mående. Han menar nämligen att krämpor inte är något som existerar i hans liv.

– Jag kan ha lite ont i huvudet ibland på morgonen på grund av att jag har haft så kul kvällen innan. Det är väl de krämpor jag har.

– Nej men det är en jäkla tur. Visst har jag haft mina grejer under årens gång men just nu mår jag jättebra. Jag har inte ont någonstans, allt funkar och sen har jag en positiv livssyn i familjen.

Vad menar du med grejer?

– Har man levt i 74 år så har man åkt på en del grejer. Jag hade en period, men då var jag ung när jag fick spontan pneumothorax vilket är att lungorna punkterar sig själva utan att man har gjort något. Från en sekund till en annan. Men jag tog mina krämpor när jag var ung och stark så slipper jag det nu.

Det låter dramatiskt?

– Det låter dramatiskt och egentligen var det väl dramatiskt men det blir en rolig prata på scenen nu.

Sättet som Lennie ser livet på tror han är anledningen till att han som 74-åring ändå bara känner sig som strax efter 40.

– Det tror jag verkligen. Jag ser ju inte på något sätt ett slut på det hela. Jag tänker aldrig i de banorna överhuvudtaget. Sen är det en lyx att man har haft ett jobb som inte slitit ut kroppen. Jag har inte stått i en gruva eller varit byggjobbare, eller arbetat inom vård. Jag har kroppsligt haft ett väldigt bekvämt jobb.

Det finns inga planer på att gå i pension?

– Nej, nej, nej jag har inte tid att vara pensionär. Jag fick prova på pensionärslivet under den förbannade pandemin. Det var inget för mig kan jag säga. Det var helt förjävligt rent ut sagt, det var hemskt. Då var det väldigt tur att man har ett väldigt solitt förhållande med sin fru. Det där var skitjobbigt, man var så maktlös. Det var nog psykiskt de två jobbigaste åren i mitt liv.

Stora kärlekslyckan med hustrun Lucia: ”Olika men ändå lika”

Lennie är sedan många år gift med kärleken Lucia Norman, 62.

– Vi är väl någon perfekt yin och yang för vi är olika som personer men ändå lika. Och så bryr vi oss om varandra, säger Lennie.

När Lucia klev in i Lennies liv ändrades allt radikalt.

– Jag var en sån som hade total "gå och lägga mig"-skräck. Jag ville aldrig åka hem och lägga mig. Jag hade inte en hemmakväll innan jag träffade Lucia men sedan dess har jag bara hemmakvällar för jag vill bara ha hemmakvällar.

Lennie och Lucia

Lennie och Lucia fångade på bild under event år 2006. Foto: TT

Hur mår barnen?

– Perfekt, det är lyckliga, härliga, vuxna barn. Så det är suveränt, bättre kan man inte ha det. Det är lyckan på jorden.

Lennie har även ett barnbarn, en liten pojke som idag är sex år gammal.

– Man undrar innan man får barnbarn, gud vad alla tjatar om att det ska vara så fantastiskt. Men man föll i den fällan också.

– Det är skitkul verkligen. Just nu är det mycket Lego-bygge och det glädjer mig för det älskade jag som liten och jag älskar det fortfarande.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN