Leif Mannerström om landets äldremat: "Ett hån"

Leif Mannerström om landets äldremat: "Ett hån"

Tv-kocken Leif Mannerström slår ännu ett slag för att maten på landets äldreboenden måste förbättras.

Maten som serveras på de svenska äldreboendena har en tid varit under lupp, och stjärnkocken Leif Mannerström har varit en av frontfigurerna som slåss för en bättre mat åt våra äldre.

Tidigare i veckan höll han en föreläsning tillsammans med White Guide Seniors grundare Pär Bergkvist under rubriken “Äntligen – så ska vi lyfta maten för de äldre”, där han bland annat berättade om sin egen rädsla för att hamna på ett boende med undermålig mat.

– Jag har en skräck för att jag och min fru ska hamna där. Vi är 77 och 73 år gamla. Det är ju en restaurang du måste gå till varje dag, därför måste det bli bättre, säger han till Expressen.

“Vilken förnedring”

Det finns framför allt ett besök hos ett äldreboende i norra Sverige som har satt spår hos tv-kocken.

– Man ska inte göra som man gjorde på ett ställe i Norrland, där man sitter och river hushållsrullar för att få ihop servetter. Du förstår ju själv vilket hån det är, vilken förnedring det är när man är gammal att sitta och torka sig om munnen med toalettpapper eller hushållspapper, säger han till tidningen.

Hyllar de som är duktiga

Leif Mannerström vill också uppmärksamma de som gör ett bra jobb med de äldres måltider.

– Vi har sett väldigt mycket bra på ett ställe på Tjörn. De vann White Guide Senior förra året och de har en helhet. Det är god mat på tallriken och engagerat från vårdpersonal till högsta chef. De är ett föredöme för alla.

LÄS OCKSÅ: Leif Mannerströms kärleks- lycka: ”Det sa klick”

Av: Minna Wallen Widung

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN