LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Leif Mannerström: Det ska jag göra efter Sveriges mästerkock

09 jan, 2020 
Leif Mannerströms plan efter Sveriges mästerkock
Denna säsong av Sveriges mästerkock blir den sista för Leif Mannerström.
I Nyhetsmorgon berättar han hur det känns och vad han ska göra istället.
– Det har betytt mycket, säger han i programmet.
Annons

Här är deltagarna i Hela kändis-Sverige bakar 2019Brand logo
Här är deltagarna i Hela kändis-Sverige bakar 2019

Sedan 2011 har vi kunnat följa Sveriges bästa amatörkockar i kampen om att bli Sveriges mästerkock i programmet med samma namn. Det populära matlagningsprogrammet har genererat kändiskockar som Sandra Mastio, Amir Kheirmand och Gillis Thalbäck. I fjolårets säsong vann Gabriel Jonsson, 30, från Gotland, efter en tuff final mot Wichudaporn Chaiyasaeng, 36.

Leif Mannerström, 79, och Markus Aujalay, 48, har ingått i juryn sedan den första säsongen. Under årets gång har de fått sällskap av Per Moberg, 59, och Anders Dahlbom, 54. Men sedan 2015 är det Mischa Billing, 53, som är den tredje jurymedlemmen.

Leif Mannerströms sista säsong

Under onsdagen drog ytterligare en säsong av programmet igång – det blir något alldeles särskilt då programmet fyller tio år. Men den här jubileumssäsongen kommer också innebära avtackning av en av de omtyckta jurymedlemmarna Det är nämligen Leif Mannerström sista säsong. För Expressen berättade han i höstas om beslutet.

Annons

– Jag vill göra något annat helt enkelt. Jag har en fru, barnbarn, hundar, djur och en jättefin gård, jag vill ägna mig åt det. Till exempel jakt med min son, det är helt fantastiskt, det missar man ju för det är på hösten, sa Leif Mannerström då.

Men Mannerström menade att han ändå inte skulle bli sysslolös.

– Jag jobbar hela tiden och har flera projekt på gång. Jag brukar skämtsamt säga att jag har gått ner på halvtid nu, jag jobbar bara åtta timmar om dagen. Men det är lagom, jag har mitt företag och mitt vin, det är roligt, sa han då till tidningen.

När juryn gästar Nyhetsmorgon under onsdagen berättar Leif Mannerström vad programmet betytt för honom.

– Det har betytt mycket, det har det gjort för oss alla. Det har varit en bra produktion, producenter och deltagare. Vi är alltid förvånade över att det finns så många duktiga människor som kan laga mat, säger han i programmet.

Leif Mannerströms ord om framtiden

På frågan vad Leif Mannerström ska göra istället för att medverka i tv-rutan berättar han att hans första fokus kommer bli en kommande bok.

Annons

– Det finns hur mycket som helst. Vi ska göra en bok och ja, vad ska vi göra mer. Vi kan ju inte komma ifrån varandra så jag tror att de med kommer att sluta snart så att de sen kan börja jobba med mig igen, säger han i programmet och skrattar.

Misha Billing berättar i Nyhetsmorgon att de kommer att sakna sin jury-kollega. Hon vet inte ännu exakt hur de kommer att kännas utan honom nästa säsong, men det är för henne svårt att se programmet utan honom.

– Det är svårt att säga, det är svårt att tänka sig en jury utan Leif, säger hon.

FOTO: TT/Karin Törnblom, TV4

Annons