Leif GW Perssons chockavslöjande

Leif GW Persson

Leif GW Persson gick från SVT:s Veckans brott till TV4:s Brottjournalen för snart två år sedan.
Men nu gör kriminologiprofessorn en helomvändning – och avslutar sitt uppdrag hos kanalen.
Om tittarna kommer få se den älskade tv-profilen i rutan igen är ännu oklart.

Det var snart två år sedan som chockbeskedet att Leif GW Persson, 74, avslutar sitt uppdrag för SVT kom. Sedan dess har han varit Jenny Strömstedts parhäst i TV4:s Brottsjournalen där man har grävt ner sig i högaktuella och uppmärksammade brott.

Men nu meddelar Leif GW alltså att han lämnar även denna tjänst. För P4 Extra berättar professorn att han har varit väldigt nöjd med den roll han har fått spela i TV4-programmet men att det är dags att gå vidare.

– Man ska inte hålla på med saker för länge, säger han till programledaren Erik Blix.

Om och hur tittarna kommer att få se den älskade tv-profilen igen är ännu oklart. I måndags hade hans nya dokumentärserie Leif GW: Blattarna som byggde Sverige premiär. Programmet kommer att sändas i tre delar och handlar om människorna som kom till Sverige efter andra världskriget.

“Har en ganska knackig hälsa”

Under de senaste åren har Leif GW Persson drabbats av en sviktande hälsa. Senast i januari ramlade han av en stol och bröt revbenen och i fjol var han tvungen att akutopereras på grund av hjärtfel. Flera gånger har professorn själv uttalat sig om sin “knackiga” hälsa som många gånger har ställt till det för honom.

– Jag är ganska knackig till hälsan, men det är inte hela världen. Det rullar ju på. Mina revben håller på att läka ihop nu. Nyligen satt jag och vickade på en stol och då gick ena benet av. Jag for handlöst ner i golvet på sidan. Det hände efter en jakt, när vi satt och åt lunch på min gård där jag bor, sa han till tidningen Hälsoliv i januari.

På frågan om vad Leif GW Persson ska göra i framtiden svarar han mystiskt.

– Man får göra något annat.

Tidigare har även Leif GW Persson synt som expert i TV3:s program Efterlyst där han var i 13 års tid.

– Det är en nästan omätlig förmån att kunna göra sitt stora livsintresse till sin inkomst, säger GW till P4 Extra.