Lasse Lindroth dog 6 månader innan dottern Olivias födsel

Lasse Lindroths dotter Olivia Lindroth Steinwall om tragedin

Lasse Lindroths dotter Olivia Lindroth Steinwall hann aldrig träffa sin pappa som gick bort i en bilolycka när hon låg i sin mammas mage.
Nu medverkar hon i SVT:s dokumentärfilm Allt för ett skratt om Lasse.

Lasse Lindroth var en av Sveriges mest kontroversiella komiker. Adopterad från Iran när har var sex månader gammal och uppvuxen i Täby utanför Stockholm. När han klev upp på den ny-funna stand up-scenen och kritiserade publikens fördomar blev han 90-talets nya humorprovokatör.

Men för 20 år sedan omkom Lasse i en bilolycka på väg hem till sin gravida och nyblivna fru Emma Steinwall, 46, efter en scenshow i Norge. Lasse blev bara 26 år gammal.

Lyckan över att han skulle bli pappa nådde inga gränser men den unge mannen fick aldrig uppleva sin dotter Olivia Lindroth Steinwalls, 19, födsel. Hon kom till världen sex månader efter sin pappas död. Olivia har alltid vetat om att hon hade en pappa som inte längre fanns i livet.

– Men jag har inte saknat att ha en pappa i livet, det har jag ju haft. Jag har två pappor. Jag vet ju inget annat, säger hon till Aftonbladet.

Olivias föräldrar hann bara vara gifta i tre veckor innan han avled. Men mamma Emma träffade så småningom en ny man. Och då fick hon en större familj och två yngre halvbröder. Olivia var 18 år när hon blev adopterad av sin styvpappa.

– Det var något som vi hade pratat om en tid. Jag tycker det var lite fint att det var mitt eget val, säger hon.

Medverkar i SVT:s Allt för ett skratt

Nu medverkar hon i SVT:s dokumentärfilm Allt för ett skratt om Lasse. Då hon inte har några egna minnen av sin pappa har hon fått pussla ihop en bild genom de berättelser som hans vänner och familj förmedlat. Och dokumentären som hon tycker ger en osminkad och mångfacetterad bild av hennes pappa har gett henne fler pusselbitar:

– Han var orädd, kaxig, generös och omtänksam.

Lasses absoluta genombrott var med hans provokativa scenfigur Ali Hussein från Rinkeby. Med scenfiguren slogs han med humor som vapen mot rasism och främlingsfientlighet.

– Mycket av det han sade då är pinsamt relevant för vår samtid. Det kan ju vara en påminnelse, säger hon.

FOTO: SVT, TT, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN