hänt möter

Lars Wallin i stor intervju om kungahuset, kärlekslivet och sjukdomen

Lars Wallin

Hänt möter Lars Wallin. Han är stjärndesignern som klätt de flesta av våra största kändisar och dessutom flera kungligheter.
✔︎ Så blev Lars anlitad av det svenska kungahuset
✔︎ Tunga sjukdomskampen: ”Det var kritiskt”
✔︎ Är någon av prinsessorna svårare att designa för? Nu berättar han
✔︎ Sanningen om hans hemlighetsfulla kärleksliv

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lars Wallin om kronprinsessan Victorias val att klä sig
0:37

Efter reklamen: Lars Wallin om kronprinsessan Victorias val att klä sig

(0:37)

Slå på ljud

Det är fullt ös i ateljén berättar Lars Wallin, 57, när jag når honom. Karriären har varit lång och än idag är framgångarna enorma.

– Precis just nu sitter jag och räknas på en brudklänning inför sommaren och en onepiece som är specialbeställd i neon, så det är skilda världar, säger Lars.

Hur började ditt intresse för mode?

– Jag brukar säga att det här jobbet har valt mig. Men när jag ska gå tillbaka till en specifik händelse så tror jag att det var Ingrid Schrewelius, som var en journalist som hade ett program på SVT som hette Lilla journalen. Hon sände då visningarna från Paris, speciellt couture-visningarna och hon hade även filmat material från bakom kulisserna. Man fick se den världen och jag kände att det var så fascinerande. Hon rapporterade om modet som en konstart och det tyckte jag var så häftigt. Det här är en värld som jag vill lära mig och ett språk som jag vill prata.

Lars Wallin

Foto: TT

Motgångarna under karriären för Lars Wallin: ”En tuff resa”

Att det skulle gå så bra för Lars som det har gjort kunde han dock inte riktigt ana. Men en känsla sa honom att han hade valt rätt yrke.

– Jag har ju haft en känsla och en tro på att det kommer gå bra, kanske lite naivt ibland, säger Lars och fortsätter:

– Men det är klart att jag har minnen från när hela familjen satt på 70-talet och kollade på Björn Borg när han vann Wimbledon efter Wimbledon. Hade någon sagt till mig då att du kommer göra hans blivande frus brudklänning och hans bröllopskostym. Det hade jag aldrig trott på.

Karriären har däremot inte alltid gått som en dans på rosor. Vissa perioder har varit allt tyngre.

– Jag är lyckligt lottad även om det inte alltid varit en dans på rosor. Jag tror att det tuffaste, är den ekonomiska pressen. Att som frilans hela tiden jaga nya jobb för att klara löner och hyror. Speciellt när man jobbar med mode som är i ständig förändring. Ena dagen är man inne nästa dag ute. Men jag försöker jobba tidlöst med min design för att skapa ett förtroende och en hållbarhet runt mitt varumärke.

Så började Lars Wallin arbeta för den svenska kungafamiljen

Pandemin kom också att bli en motgång men hinder efter hinder har Lars tagit sig över. För många år sedan kom även frågan om att designa för kungahuset.

– Den första i kungafamiljen jag fick sy till var kronprinsessan. Då var det hovdamerna som hade koll på vad man gjorde. Dom gick på visningar och besökte showroom för att hitta nya talanger att samarbeta med. Man var tvungen att bli godkänd. Man måste bevisa att man kunde leverera. Jag visste och hade sett att de hade varit på en del visningar och hade uppmärksammat mina grejer, säger Lars och fortsätter:

– Sen fick jag ett samtal från en utav hovdamerna som frågade om jag var intresserad av att göra en Nobelklänning till kronprinsessan. Det var ett fantastiskt första uppdrag för kungafamiljen.

Hur kändes det när du hade fått det uppdraget?

– Det var väldigt väldigt nervöst och det kändes väldigt stort. En fantastisk ära men jag kände nog ännu mer efteråt när man tittar på de här bilderna från de här tillfällena där de har min design och de representerar Sverige. Det är magiskt, jag känner stor tacksamhet för det.

Hur går det till idag när du får ett uppdrag för någon av kungligheterna?

– Nu har de stylister som jobbar för de, som har det som främsta uppgift att ta hand om deras look och kläder. Så då är det ofta stylisten som hör av sig och har kanske en tanke för ett visst tillfälle och så kommer de och tittar på färdiga grejer eller så diskuterar man om det är något som ska sys upp.

– Nu var det länge sedan jag sydde upp något specifikt för någon från kungafamiljen. Vi har mer gjort justeringar på färdiga plagg.

Lars Wallins design på kronprinsessan 2022

Kronprinsessan iklädd Lars Wallins design på Nobel 2000. Foto: TT

Är det någon av prinsessorna som är lättare att designa för än de andra?

– Jag tänker iallafall själv att det är lite extra mycket press på kronprinsessan. Och då blir det naturligt när man jobbar med henne att det är extra mycket. Man vet att det blir extra mycket uppmärksamhet. Inte att det blir svårare som personen för de är fantastiska allihopa tycker jag och lätta att möta. Men jag tänker mer att man kanske har lite tyngre ansvar där.

Utöver kungligheterna har Lars även designat för många andra kändisar. Bland annat har han gjort många av plaggen vi sett i Melodifestivalen under åren.

– Jag har gjort 55 bidrag genom åren. När jag skrev min bok nu inför 30-årsjubileet sa jag att nu måste jag verkligen gå igenom för jag hade inte koll på hur många jag hade gjort. Jag tror att det blev 11 bidrag till Eurovision och 55 till svenska Mello så det är en och annan Mello-blåsa.

Finns det något du skapat som du är extra stolt över?

– Det är så många, jag har fått klä så många fantastiska och spännande människor men det är klart att såna här stora sammanhang som Nobel där man vet att bilderna kommer leva kvar långt efter att jag har gått bort och bäraren har gått bort. Det är klart att det blir något extra kring det.

Carolina Gynning och Lars Wallin

Carolina Gynning och Lars Wallin på ELLE-galan 2022. Foto: TT

Svåra sjukdomskampen efter mobbningen i skolåldern: ”Det var kritiskt”

I skolåldern blev Lars mobbad, något som han tror har format honom och hans liv genom åren. I samband med Lars sommarprat 2020 ifrågasatte en journalist om det kan vara så att Lars ser på sig själv med mobbarens ögon, något som fick honom att tänka till.

– Det tog så hårt de orden. Då förstod jag att jag har lidit mycket i alla mina relationer av min rädsla i att folk ska hitta fel på mig. För jag ställde mig den frågan, vad är det för fel på mig, varför gör de så här? Och jag fick aldrig svaret så jag har haft med mig en känsla av att det är något fel på mig, att jag inte duger och att jag inte är tillräckligt bra. Det har alltid funnits med mig. Men nu har jag gått i terapi och har verkligen förstått hur mycket det har påverkat mig.

Mobbningen satte sig dock inte bara psykiskt utan även fysiskt. Han drabbades nämligen av den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.

– Det gjorde att jag fick stora blödningar och de fick operera bort en del av min tarm. Där var det ganska kritiskt under perioder när jag låg i perioder, säger Lars.

Så ser Lars Wallins kärleksliv ut – berättar om rädslan: ”Hade varit fint”

Idag är han extra tacksam över livet som han lever. Faktum är att Lars älskar sitt liv så pass mycket att han i nuläget inte ens vet om han är beredd att ändra det för att dela det med någon.

Hur ser ditt kärleksliv ut?

– Det är väl ganska så noll. Jag lever singel. Jag är kluven där, ibland känns det som att det hade varit så fint om man hade haft någon hemma som väntade på en och som kunde stötta en när man haft det jobbigt. Man måste motivera sig själv både i arbetet och privat. Ibland saknar jag att ha någon men nu har jag levt som singel så himla länge och jag tycker att jag har ett så bra liv så jag känner mig egoistisk. Jag är väldigt fri, vill en kompis göra något kan jag direkt hoppa på, jag bestämmer allt själv. Men det är klart att det hade varit fint att ha någon som fanns där.

– Det har väl varit en liten baksida och rädsla som går att koppla till mobbningen. Att man undrar "varför är någon intresserad av mig, är det på grund av mitt varumärke/kändisskap eller mig som person?" De frågorna kanske har varit lite större hos mig som gått igenom mobbnings-biten.

Nu väntar ett spännande år med många projekt men om 2023 blir året som Lars träffat den rätta återstår helt enkelt att se.

– Jag har spännande samarbeten så vi har precis lanserat en tapetkollektion för Rebel Walls och sen händer det grejer som jag inte riktigt kan avslöja än.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN