LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kungens märkliga uttalande: "Tack och lov kommer inte alla flyktingar till Sverige"

14 mar, 2015 
AvPontus Varg
Kungen har gjort bort sig. Igen. Den här gången levererade han ett minst sagt märkligt uttalande om flyktingar.
Annons

Kung Carl XVI Gustaf, 68, besökte nyligen Migrationsverket i Norrköping och på presskonferensen berömde han verkets arbete och uppmanade svenska folket att hjälpas åt i integrationen av nyanlända flyktingar. Samtidigt ser han problem med flyktingströmmarna.

– Jag tycker att man alltid ska ta upp allt på bordet och ha en diskussion, annars har man ingen chans att de blir lösta. Alla måste hjälpas åt. Det är svåra frågor självklart.

Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik förklarade att faktorer som vindstyrka och våghöjd på Medelhavet ger en prognos över flyktingströmmarna till Sverige.

– Just nu är Medelhavet väldigt farligt, så färre kommer nu än när vågorna lugnat sig i vår, sa Mikael Ribbenvik.

– Tack och lov kommer inte alla till Sverige, utan de försvinner sedan i Europa till olika platser, svarade kungen enligt Aftonbladet.

"Det här är svåra frågor", sa kungen på Migrationesverket. Foto: IBL
“Det här är svåra frågor”, sa kungen på Migrationesverket. Foto: IBL

När han fick frågan vad han menade med uttalandet förklarade han.

– Det är ju hundratusentals. Många använder Italien bara som ett slags transitland. Det tar emot 30 000 och vi är upp i 80 000 asylsökande i Sverige. Vi tar emot ganska många. Europa är stort. Det finns andra länder.

Fi:s partiledare Gudrun Schyman tycker att kungens uttalande var lite olyckligt:

– Han har ju inte den smidigaste retoriken. Det hade väl varit bättre om han hade sagt att de få som kommer hela vägen till Sverige ska veta att de är välkomna här. Så hoppas jag att det var det han menade, sa hon enligt Expressen.

Andra gillar:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons