LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Vasaskeppet sjunker igen - får nytt stöd

10 maj, 2023 
TT Nyheter
Vasaskeppet ska få ny stöttning för att orka hålla sig uppe även i framtiden. På onsdagen byttes det första kölstödet ut.
Efter 62 år på land har Vasaskeppet återigen börjat att sjunka. Med hjälp av nya stöd ska skeppet nu bevaras för framtiden.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I dag hålls det 395 år gamla skeppet uppe av 17 utvändiga stöttor per sida. Men redan för 20 år sedan upptäckte man flera problem med dem: Stödytorna var för små och själva stöttorna var inte placerade så att de håller skeppet uppe på bästa sätt.

– Det gör att Vasa sjunker med ungefär en millimeter varje år och om det får fortsätta är risken stor att något går sönder. Vi har även sett att skeppet har fått små "magar" som hänger ner mellan stöttorna, förklarar skeppstimmerman Robert Jonsson, som är en av tre timmermän som jobbar med projektet "Stötta Vasa".

Kemisk reaktion

Att skeppet sjunker har flera förklaringar. En är att skeppets trä har tagit skada av att vara uppe på land. Det är byggt för att vara i vatten och får då stöd längs hela skrovet. När det är på land fördelas stödet på ett helt annat sätt. Dessutom har syret i luften satt i gång en kemisk reaktion som har försvagat skrovet.

Annons

– En annan fiende är skeppets egen vikt. I dag vet vi faktiskt inte exakt vad Vasa väger men när vi är färdiga med renoveringen kommer vi att ha ett svar, säger Robert Jonsson.

Som ett första steg i Vasas ansiktslyftning har man nu testat att byta en av de gamla stöttorna mot en ny i metall, något som aldrig gjorts tidigare. Tanken är att samtliga stöttor så småningom ska bytas ut.

Ska utvärderas

– Det är ett riktigt precisionsarbete med millimeterpassning. Vasa får inte röra på sig under arbetet eftersom det kan orsaka spänningar i virket. Om något skulle gå sönder blir vi tvungna att börja om från noll med en ny metod.

Robert Jonsson berättar att testbytet nu ska utvärderas. Det görs framförallt för att man ska se vad som händer med skeppet under själva bytet, vilka rörelser som uppstår och hur lång tid ett byte tar.

– Faller testet väl ut fortsätter vi att byta ut återstående stöttor med början från och med nästa år, säger han.

Annons

Bytet innebär att Vasa i framtiden får stöd på fler punkter än i dag och att stöden ska vara placerade där skeppet lättast kan bära mycket last.

Klart till 400-årsdagen

Skeppet får också en ny inre stöttning, golvet under skeppet förstärks och en del gamla bultar i skeppet ersätts med nya.

– Hittills har vi bytt ut 4 400 av 5 000 bultar men det är 600 kvar att byta ut.

Helrenoveringen av Vasa kommer delvis att ske inför publik när museet är öppet.

Om allt går enligt plan, ska renoveringen vara klar till Vasas 400-årsdag 2028. För att finansiera renoveringen har Vasamuseet lånat pengar av staten.

– Vi är jätteglada att projektet äntligen är i gång. Vi har planerat det här sedan 2011, säger museichef Jenny Lind.

Annons