TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Palm och Håkansson är nya i Svenska Akademien

11 maj, 2023 
TT Nyheter
Författare Anna-Karin Palm väljs in i Svenska Akademien. Arkivbild.
Nu är alla stolarna upptagna igen. Språkforskaren David Håkansson och författaren Anna-Karin Palm väljs in i Svenska Akademien.
– Det är omtumlande, säger Anna-Karin Palm till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Håkansson ersätter språkvetaren Sture Allén på stol nummer 3 medan Palm ersätter poeten, författaren och litteraturvetaren Kjell Espmark på stol nummer 16.

"Vi har övervägt Akademiens behov noggrant och är mycket glada att få Anna-Karin Palm och David Håkansson som nya ledamöter. Det är en utomordentlig författare och en utomordentlig språkforskare, två verkligt goda krafter för vårt uppdrag", säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i en skriftlig kommentar till TT.

Anna-Karin Palm är född 1961 och debuterade som författare 1991 med romanen "Faunen". Senaste boken "Jag skriver över ditt ansikte", om Palms mamma, kom 2021. Hon har också hyllats för "Jag vill sätta världen i rörelse" – en biografi om Selma Lagerlöf.

David Håkansson är född 1978 och verksam som professor i svenska språket vid Uppsala universitet. Just nu arbetar han med projektet "Hur skönlitteraturen gjorde svenskan modern. Fiktionsprosa, författare och språkförändring 1830–1930".

Annons

I Lagerlöfs fotspår

Anna-Karin Palm beskriver känslorna som omtumlande.

– Men väldigt roligt och hedrande, jag funderade ett tag, resonerade med min man och kom fram till att det här vill jag gärna vara en del av, säger Anna-Karin Palm som fick frågan för drygt en vecka sedan.

I slutänden tackade hon ja eftersom hon ser Svenska Akademien som en viktig institution vars arbete hon vill vara en del av.

– Sedan är det också fint att Elin Wägner blev invald i Svenska Akademien efter att hon hade skrivit sin biografi om Selma Lagerlöf och så blir jag invald nu efter att jag har skrivit om Selma Lagerlöf. Och Selma Lagerlöf var ju den allra första kvinnan som blev invald 1914. Det känns stort faktiskt att få vara en länk i den kedjan, säger Palm.

TT: Selma Lagerlöf tvekade över restiden, du bor i Hälsingland?

– Ja men vi har Sveriges bästa tåg på den här linjen, jag är i Stockholm på tre timmar.

Lång erfarenhet

Förutom att hon har varit aktiv som författare i 30 år har hon också stor erfarenhet av att läsa och bedöma litteratur i Statens Kulturråds skönlitterära referensgrupp och Författarfondens stipendienämnd.

Annons

– Jag vet också både av egen erfarenhet och genom arbetet i de här nämnderna hur viktigt det är med de här ekonomiska stöden till författarna och till litteraturen i förlängningen, det är ju något som Svenska Akademien också gör och som har väldigt stor betydelse. Där tror jag att jag ska kunna vara till användning, säger hon.

Samtidigt hade Akademiens modernisering efter den stora krisen betydelse för Anna-Karin Palms belsut.

– Absolut, det var ju en sorglig och upprörande tid på många vis under den här krisen, men jag tycker nog att Akademien på ett övertygande sätt har genomfört ett nödvändigt förändringsarbete som jag också tror kommer att fortsätta, säger hon.

"Lite naiv känsla"

TT: Du kommer att fortsätta som skönlitterär författare?

– Ja absolut, det är en lite naiv känsla i min ålder men jag tycker det känns som att jag bara har börjat. Jag hoppas fortsätta och att jag ska kunna göra något bra.

De två nya ledamöterna inträder vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

Därmed är Akademien fullsatt igen. Nu är dessutom en majoritet av ledamöterna nytillkomna efter den omvälvande kris som blossade upp hösten 2017. Bara sju ledamöter återstår nu från tiden före: Bo Ralph, Anders Olsson, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Peter Englund, Per Wästberg och Horace Engdahl.

Annons