Ny svensk dokumentär om Agnetha Fältskogs stalker

Ny svensk dokumentär om Agnetha Fältskogs stalker

Gert van der Graaf lärde sig svenska och flyttade till Sverige för att komma närmare sin barndomsförälskelse.

PrIme video/TT
Nederländske Gert van der Graaf förälskade sig i Agnetha Fältskog som åttaåring. Den nya svenska dokumentären "Take a chance" följer hur känslorna utvecklades till en besatthet som formade hans liv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Regissören Maria Thulin och producenterna John Mork och Joel Karsberg försöker utforska hur "besatthet och fandom kan övergå till brott", enligt ett pressmeddelande från Prime Video. För att skildra Gert van der Graaf har de intervjuat hans vänner men också psykologer och experter som ger sin syn på "hur tvångsmässig fandom kan leda till kriminell handling". De återger också "hans egna ord" om det som skedde.

Gert van der Graaf sparade pengar, lärde sig svenska och flyttade så småningom till Sverige för att försöka hitta och närma sig Agnetha Fältskog som då var på toppen av sin karriär. Några slumpmässiga möten ledde till att de fick kontakt. För Agnetha Fältskog skulle deras historia få att abrupt slut men för Gert van der Graaf var det bara början, skriver Prime Video i sin beskrivning av dokumentären.

"Dokumentären ger publiken en mer djupgående inblick i en hårresande historia om stalking”, säger regissören Maria Thulin.

Tidigare har journalisten Fredrik Strage skrivit om Gert van der Graaf i reportageboken "Fans" .

Dokumentären "Take a chance" har premiär på Prime Video den 19 maj.

FRÅN FÖRSTASIDAN