LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Mari Jungstedt förlorar upphovsrättstvist

26 jun, 2023 
TT Nyheter
Mari Jungstedt har förlorat en upphovsrättstvist. Arkivbild.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bonnierförlagen får inte längre sprida Mari Jungstedts "Det förlovade landet", skriver Dagens juridik. Patent- och marknadsöverdomstolen har slagit fast att förlaget gjort sig skyldigt till upphovsrättsintrång vid publiceringen av Jungstedts norske före detta sambos texter i boken.

Förlaget och Mari Jungstedt döms att betala 100 000 kronor i skadestånd till ex-sambon, och ska stå för hans rättegångskostnader på 240 000 norska kronor.

Författarna Mari Jungstedt och Ruben Eliasson var tillsammans under åren 2012–2015 och började då skriva den så kallade Gran Canaria-serien ihop. Under 2013 ingick de ett avtal med Bonniers om de två första böckerna i serien, som gav förlaget ensamrätt på verken i bokform på svenska.

Samarbetet avbröts dock innan den andra boken var klar, varpå Mari Jungstedt färdigställde den. Ruben Eliasson stämde då henne och Bonniers, eftersom han menade att hans texter använts utan lov. I en första dom förlorade Eliasson målet, men Patent- och marknadsdomstolen gör alltså en annan bedömning.

Annons