Mamma Andersson: Hill har aldrig lämnat mig

Mamma Andersson: Hill har aldrig lämnat mig

Mamma Andersson vid pressvisningen för utställningen "Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill" på Malmö Konstmuseum.

Johan Nilsson/TT
Isolerad från omvärlden och drabbad av schizofreni skapade Lundakonstnären Carl Fredrik Hill tusentals teckningar.
Inspirerade av Hills sjukdomsteckningar har samtidskonstnärerna Mamma Andersson och Tal R skapat nya verk, som nu visas i en utställning i Malmö.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Till helgen öppnar utställningen ”Tal R och Mamma Andersson – Runtom Hill” på Malmö konstmuseum. Den har redan visats på konstmuseet Kunsten i danska Ålborg och ska efter Malmö vidare till Nederländerna.

Inspirerade av den Lundafödde konstnären Carl Fredrik Hill (1849–1911) och hans så kallade sjukdomsteckningar har svenska Mamma Andersson och dansk-israeliske Tal R skapat nya verk till utställningen.

– Han har alltid varit väldigt intressant för mig och Carl Fredrik Hill har egentligen aldrig lämnat mig. Det handlar inte bara om att han är en fantastisk konstnär, såväl frisk som sjuk. Utan hela hans livsöde, säger Mamma Andersson och jämför med nederländaren Vincent van Gogh (1853–1890).

– Man kan inte bara se van Goghs verk, man ser van Goghs liv. Vissa konstnärer är sådana.

Över 2 600 teckningar

Carl Fredrik Hill blev efter sin död 1911 erkänd som en av Sveriges främsta landskapsmålare, men han drabbades under sin tid i Paris på slutet av 1870-talet av en kraftigt försämrad psykisk hälsa. Senare har hans sjukdom diagnosticerats som schizofreni med paranoid läggning och han kom att leva resten av sitt liv i praktiken isolerad i sitt barndomshem tillsammans med sin mor och syster.

Där skapade han en otroligt stor mängd teckningar. Malmö konstmuseum har över 2 600 Hill-teckningar i sitt arkiv – 78 av dem ingår i utställningen.

– Vi var bara intresserade av sjukdomsperioden för att hitta en gemensam nämnare. Tal R var inte heller intresserad av hans oljemåleri från Hills så kallade friska period, säger Mamma Andersson på en pressvisning av utställningen.

TT: Går det att se en frihet i hans konstnärskap under sjukdomsperioden – att han är fri från omgivningens förväntningar?

– Så länge han var frisk ställde han väldigt höga krav på sig själv. En av anledningarna till att psykosen löste ut var att han blev refuserad på salongen i Paris. Han kunde inte acceptera den motgången – han var väldigt prestigefylld och, tror jag, väldigt asocial på många sätt, säger Mamma Andersson.

– Men när han blev sjuk kan jag tänka mig att han inte hade några sådana målsättningar. Och det gav honom frihet också. Han gjorde det som föll honom in, det är en typ av befrielse.

Största förebilden

För hennes egen del har Carl Fredrik Hill varit närvarande under hela karriären, ända sedan hon började studera på Konsthögskolan i Stockholm i mitten av 1980-talet.

– När jag började på konstakademin var jag gravid och jag fick ett barn sommaren efter. Då hade jag redan börjat måla lite landskap, det var enda sättet att få lite tid för mig själv för att måla. För pojken sov i vagnen. Och min största förebild av alla var faktiskt Carl Fredrik Hill, säger Mamma Andersson.

Först var Mamma Andersson främst inspirerad av Hills landskapsmåleri.

– Jag tyckte så klart att sjukdomsteckningarna också var fina, men inte på det sätt som de har blivit med tiden. Man ändras ju hela tiden som människa.

Hans skicklighet som konstnär syns även i hans sjukdomsteckningar.

– Vi känner alla att hjorten på teckningen verkligen har ångest. Eller så har han bara suttit och tecknat av prickig korv eller saker från sitt kök. Det finns några sådana bilder här som är helt fantastiska.

Samtidigt går inte Hills andra del av hans konstnärskap endast att begränsa till en diagnos.

– Var ska man dra gränsen? Det är ju jättemånga som lider av psykisk ohälsa till och från i livet. Det är inget konstigt med det, säger Mamma Andersson.

Rättad: I en tidigare version fick Mamma Andersson ett förnamn som hon inte använder längre.

FRÅN FÖRSTASIDAN