LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Malmö vann kampen om Eurovision Song Contest

07 jul, 2023 
TT Nyheter
Loreen med segerpokalen efter att hon vunnit årets final i Eurovision Song Contest i Liverpool. Nästa år arrangeras tävlingen i Malmö. Arkivbild.
SVT har bestämt sig. Det blir Malmö som får arrangera Eurovision Song Contest 2024.
– Det är en kreativ stad med ett rikt kulturliv, och de har presenterat spännande tankar om hur man kan göra en musikfest för hela Sverige och hela Europa, säger SVT:s vd Hanna Stjärne till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fyra städer kände sig kallade. Men Göteborg och Örnsköldsvik ratades – liksom Stockholm som ville arrangera tävlingen i en tillfällig arena i Frihamnen.

Valet föll på Malmö som arrangör för tredje gången.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är mycket nöjd.

Närheten till världen är ett argument för staden, som väntar sig att det blir minst lika mycket utländska besökare som senaste tillfället, 2013. Men det ska inte minst bli en folkfest för Malmöborna – som ska involveras, säger Stjernfeldt Jammeh till TT.

– Vi har en förmåga att engagera så det blir verkligen blir en folkfest, säger hon.

Stjernfeldt Jammeh understryker att arrangemanget kommer att skapa arbetstillfällen.

– Turistekonomiskt skapar det här väldigt mycket värde

Semifinaler och final äger rum den 7 och 9 respektive 11 maj 2024 i Malmö arena.

"Något högre" budget

Det blir en dyr uppgift för SVT att ansvara för musikfesten. Enligt Hanna Stjärne ligger budgeten "något högre" än senaste gången Sverige arrangerade Eurovision, i Stockholm 2016.

Annons

– Det är klart att det finns en kostnad med att arrangera Eurovision. Vi har ju gjort det här förut, och vi har en viss vana av att göra det på ett ekonomiskt hållbart sätt. Därför har vi en ekonomi som ligger bara något högre än förra gången vi hade Eurovision, säger Hanna Stjärne.

Två gånger tidigare har Eurovision Song Contest varit i Malmö, 1992 på Malmö isstadion och 2013 i Malmö arena. Nu blir det ytterligare en omgång i Malmö arena.

– Det är många olika faktorer som man väger samman, det är klart att man gärna vill att många ska se evenemanget på plats. Men samtidigt behöver det vara en arena där man kan göra en riktigt bra tv-sändning. Det är flera 100 miljoner tittare som följer det här i Europa och hela världen, säger Hanna Stjärne.

Nu väntas Malmö visas upp för mångmiljonpublik ute i Europa.

Sjunde gången

Det blir sjunde gången som Sverige får arrangera Eurovision Song Contest, en ära som tillfaller segraren från året innan. Fast det är också en logistisk utmaning med 10 000 ackrediterade artister, journalister, fans och personer inom produktionen inblandade. Men de deltagande utländska tv-bolagen, runt 40 stycken, bidrar också ekonomiskt till budgeten.

Annons

Loreen vann årets tävling i Liverpool i maj med sin låt "Tattoo". Då besökte en halv miljon människor staden i samband med evenemanget. Även förra gången Loreen vann Eurovision Song Contest, 2012, fick Malmö arrangera tävlingen året efter.

En detalj som återstår är vem eller vilka som blir programledare.

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Det har vi inte satt ett specifikt datum för, utan nu börjar arbetet med att skapa den här fantastiska tv-sändningen i maj, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent och ytterst ansvarig för Eurovision Song Contest 2024, till TT.

Annons