Allt om Maltas bidrag – tvingas göra om låten • Därför skriks det Kant i arenan
Men varför tvingades Miriana Conte göra om sitt bidrag och varför skriks det "Kant" i arenan? Här är svaren!
Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Miriana Conte är 24 år gammal och representerar Malta i Eurovision song contest 2025.
Hon ställer upp med bidraget Serving efter att ha vunnit "maltesiska Mello". Då hette dock hennes låt Kant.
Därför tvingades Malta göra om sitt bidrag
Från början hette låten alltså Kant, som betyder sång på maltesiska. Men det ordet har mött på starkt motstånd eftersom det låter likadant som ett stötande engelskt ord.
Trots att låten initialt godkändes av Europeiska radio- och TV-unionen (EBU), ledde en rapport från BBC till att EBU krävde att titeln och alla omnämnanden av ordet "Kant" skulle tas bort från låten.
Miriana uttryckte sin besvikelse över beslutet men accepterade det ändå delvis. Även om hon förblev beslutsam.
”Diva NOT down”, skrev hon på sina sociala medier.
Det betyder Maltas låt Serving
Nu heter bidraget Serving. Den omarbetade låten framförs på engelska och behåller sitt budskap om självständighet, frihet och kvinnlig empowerment. Den är skriven av Miriana Conte tillsammans med Benjamin Schmid, Matthew Mercieca och Sarah Evelyn Fullerto.
Malta tävlar i den andra semifinalen av Eurovision song contest 2025. Den sänds på SVT den 15 maj i Basel, Schweiz.
Därför skriks det Kant i arenan
Det finns flera anledningar till att det kommer ropas "Kant!". Det är både som en sorts protest, skämt och stöd – allt på samma gång.
Här är varför:
1. Stöd till Miriana Conte
När EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) krävde att Malta skulle ta bort ordet "Kant" ur låten på grund av dess likhet med ett engelskt könsord, uppfattade många fans det som överdriven censur. Att ropa "Kant!" blev ett sätt för Eurovision-publiken att visa solidaritet med Miriana, som kämpade för att behålla sin ursprungliga vision.
2. En intern skämtkultur inom Eurovision-fansen
Eurovision-fans har en stark och ofta humoristisk gemenskap. "Kant" blev snabbt ett internationellt meme – ett ord som både lät dramatiskt och råkade ut för överdriven censur. Publiken använder det som en ironisk protest och för att skapa stämning.
3. Tyst protest mot EBU:s beslut
För vissa är skrikandet en kritik mot EBU:s beslut att censurera ett ord som i sin maltesiska kontext bara betyder "sång". Det visar på fansens motvilja mot vad de ser som överdrivet försiktiga eller anglocentriska beslut.
Kort sagt:
Att skrika "Kant!" har blivit en del av showen – ett mixat uttryck av stöd, humor och protest. Ett typiskt exempel på hur Eurovision-fansen gör allvarliga ämnen till del av folkfesten.
FOTO: Hollandse Hoogte/Shutterstock