Maggio om Grammisen: Har surat i tio år

Maggio om Grammisen: Har surat i tio år

Veronica Maggio tilldelas priset årets pop på Grammisgalan.

Jonas Ekströmer/TT
Förhandsfavoriten levde upp till förväntningarna. Tove Lo tog hem de tyngsta priserna på årets Grammisgala. Men Veronica Maggio knep årets pop.
– Det var jättelänge sedan jag fick pris. Jag har suttit här nere och surat i tio år, säger Maggio.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tove Lo hade hela fyra nomineringar med sig i bagaget till Grammisgalan. Med de två priserna för senaste skivan "Dirt femme" blev hon också galans största vinnare – och besegrade tuffa konkurrenter som Ant Wan och Ghost.

– Näe, gud vad glad jag blir. Vad jag önskar att jag var där just nu, sade Tove Lo i ett förinspelat tacktal från Mexiko där hon befinner sig för tillfället.

Jonathan Johansson och Veronica Maggio snuvade henne visserligen på priserna i kategorierna årets textförfattare respektive årets pop, men priserna för årets album och årets artist väger förmodligen tyngre i Tove Los värld.

Väntade sig inget

För Veronica Maggio var Grammisen en välkommen återkomst till galans finrum.

– Vem gillar inte att vinna? Det var jättelänge sedan jag fick pris. Jag har suttit här nere och surat i tio år. Nu ska jag fira med mitt halvlösa gäng, säger hon till TT.

First Aid Kit, som även spelade under kvällen, utnämndes till årets alternativa pop för albumet "Palomino" och lade därmed ännu en Grammis till samlingen. Men den här känns nästan bäst, förklarar duon.

– Vi är jätteglada. Vi förväntade oss verkligen ingenting. Vi trodde verkligen inte det här, det var så otroligt många bra artister nominerade i vår kategori så det känns nästan lite jobbigt att vi fick det, säger Klara Söderberg till TT

Alla band förtjänar

Ghost var nominerat till både årets artist och årets album, men fick nöja sig med årets hårdrock/metal. Frontmannen Tobias Forge vill dela med sig priset till alla rockband som fanns representerade på galan, förklarar han.

– Alla banden, både metalband och rockband. Alla förtjänar det här priset. Viagra Boys, Watain, Arch Enemy, Johnossi. Alla turnerar och spelar in och gör det klassiska jobbet, säger han till TT.

Annars var det lite av veteranernas afton över tillställningen i Annexet i Stockholm. Swedish House Mafia fick pris som årets elektro/dans.

Enda kvinnan prisades

På papperet såg kategorin årets hiphop ut att bli en svår uppgift för juryn med tunga nominerade som Jireel, 23, Yung Lean, Ant Wan och Cleo. Segrade gjorde den enda kvinnan i sammanhanget: Cleo med kritikerrosade skivan "Missaoui".

– Det här betyder jätte, jättemycket. Det finns så jävla mycket grejer att säga. Vi kom från bajs och ett riktigt jävla svart hål. Vi skapade en värld som tog mig tillbaka till livet, sade Cleo i sitt tacktal där hon bland annat hyllade sina medmusiker Alexander Juneblad och Bessem Bedziri.

Priset för årets nykomling gick till Cornelia Jakobs, som också uppträdde under galan i ett medley tillsammans med Tiktokfenomenet Bell och Olivia Lobato.

Drakes låtskrivare prisades

Priset för årets låt gick till Loam & Adaam: för "Fakka ur". Det var den maskerade Loam som tog emot priset, med sin vanliga papperspåse på huvudet. Den anonyme artisten var placerad bredvid den lika hemlighetsfulla duon Hooja i publiken.

Bland de mer internationellt präglade priserna fanns årets producent – uppmärksammade duon Klahr/Liohn, som bland annat har skrivit låtar till Drakes senaste album. Även låtskrivaren Ludwig Göransson prisades för musiken till storfilmen "Black Panther: Wakanda forever".

Stjärnproducenten Göransson var inte på plats eftersom han är i Japan, men hade skickat sin pappa Tomas Göransson från Linköping för att ta emot priset.

– Jag började spela gitarr med Ludwig när han var sex år och sedan har det ju bara gått framåt, sade han i tacktalet å sin sons vägnar.

FRÅN FÖRSTASIDAN