Lita Ford: Rock'n'roll räddade livet på mig

08 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rockveteranen Lita Ford spelar på Sweden Rock.
Efter snart 50 år och många vedermödor sätter Lita Ford fortfarande sin tilltro till rockmusiken.
– Bra musik och bra musiker dör aldrig, säger den Sweden Rock-aktuella stjärnan till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är en solig förmiddag i Sölvesborg. Om några timmar ska Lita Ford gå upp på scenen i Sweden Rock och nu funderar hon på att skaffa sig en svensk sommarstuga, precis som hennes svenske basist Mårten Andersson har.

– Jag vill nog aldrig åka hem, säger hon.

Nu 64-åriga Lita Ford slog igenom på 70-talet som tonårig gitarrist i bandet The Runaways tillsammans med bland andra Joan Jett. Sedan var hon var en del av 80-talets amerikanska metalscen innan hon försvann från rampljuset i flera år och gjorde comeback 2008. Mycket har hunnit hända på vägen, men musiken spelar precis samma roll då som nu, förklarar hon.

– Inget har egentligen förändrats. Rock'n'roll har räddat livet på mig så många gånger. Att gå ut och se 30 000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla.

Älskar ökenlivet

Lita Ford har fått några törnar av livet genom åren, men i dag mår hon bra, berättar hon.

Annons

– Jag bor i öknen i Arizona och jag älskar det. Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner och skallerormar. Väldigt redneck. Du vet bruden med hatten, bilen och hagelgeväret – det är jag. Men jag kan inte dricka whisky längre.

Det har snart gått 50 år sedan The Runaways spelade in sin största hit "Cherry bomb", men låten är fortfarande ett måste på Lita Fords setlista. Speciellt sedan den har hittat en ny publik via soundtracket till filmen "Guardians of the galaxy".

– Bra musik och bra musiker dör aldrig. Det är coolt, folk älskar verkligen "Cherry bomb", så vi måste spela den för fansen, säger Lita Ford.

"Vem fan bryr sig?"

Men på senare år har mycket av The Runaways eftermäle också handlat om de anklagelser om sexuella övergrepp och psykisk terror som riktats mot Runaways gamle manager och producent Kim Fowley efter dennes död 2015. Lita Ford har tidigare tagit Fowley i försvar, men det där är hon inte intresserad av att prata om i dag.

Annons

– Jag har inte följt med i det där och Kim är hur som helst död så ingen jävel bryr sig. Vem fan bryr sig om Kim Fowley och det där gamla dramat? Vad håller du på med? Ställ några bra frågor i stället.

TT: Okej. Har du någon ny musik på gång?

– Vi har gjort klart en ny skiva som jag försöker få utgiven nu. Det handlar bara om att få rätt skivbolag att släppa den. Mer än så vill jag inte säga, det får bli en överraskning, men jag tror att det kommer att gå väldigt, väldigt bra.

Annons