Kritiker sågar "Ett litet liv" i London

Kritiker sågar "Ett litet liv" i London

Hanya Yanagihara (tredje från vänster i bild) vann Bookerpriset för sin roman "Ett litet liv" 2015. Arkivbild.

Frank Augstein/AP/TT
Lite ros men mest ris får teateradaptionen av den hyllade romanen "Ett litet liv", som nyligen gick upp på Harold Pinter Theatre i Londons teaterdistrikt West End.
Ett enda långt trauma, är kritikerkårens åsikt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Boken "Ett litet liv" av Hanya Yanagihara på drygt 700 pocketsidor har fängslat både kritiker och breda läsarskaror.

Romanen om fyra kompisar från ett litet universitet som flyttar till New York för att göra karriär rymmer teman som vänskap, sexualitet, etnicitet och barndomstrauma med betoning på sexuella övergrepp och självskadebeteende.

Flera kritiker hyllar James Nortons skådespelarinsats som destruktiva Jude, personen berättelsen kretsar runt. Men tre och en halv timme på scen med gestaltat trauma är, enligt gemensam kritik, för lång tid.

Financial Times kallar den "djupt förvirrande", Variety skriver att publiken inte får paus från traumat och att kompromissen i scenuppsättningen resulterat i att vissa karaktärer reducerats "till bara lite mer än statister".

I brittiska The Times skriver recensenten att pjäsen "oundvikligen bara kan återge en bråkdel av en bok som sträcker sig över 700 sidor" och i The Guardian kallas produktionen för "olustig".

The New York Times recension avslutas med konstaterandet att "tröskeln för hur mycket trauma man klarar av sätts på prov. Det gjorde i alla fall min".

"Ett litet liv" spelas i tolv veckor. Uppsättningen är den nederländske regissören Ivo van Hoves debut på engelska. Tidigare har han satt upp samma pjäs på nederländska.

FRÅN FÖRSTASIDAN