LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Komiker stämmer Chat GPT för AI-träning

11 jul, 2023 
TT Nyheter
Sarah Silverman och två andra författare stämmer techföretagen OpenAI och Meta för att ha använt deras böcker med syftet att träna upp artificiell intelligens. Arkivbild.
Den amerikanska komikern Sarah Silverman är känd för sin unikt skabrösa humor. Tillsammans med författarna Christopher Golden och Richard Kadrey stämmer hon nu Open AI och Meta för upphovsrättsintrång.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Företaget bakom Chat GPT, som är baserat i San Francisco, anklagas för att använda deras verk för att träna upp sin artificiella intelligens.

"Kopierat utan tillstånd"

Trion har även lämnat in en stämning mot Facebook och Instagrams moderbolag Meta, som använder så kallad "open source"-teknologi. Stämningen anklagar företaget för att ha använt författarnas böcker i piratkopierad form för att träna upp sin AI.

Mycket av det material som används av Open AI och Meta "kommer från upphovsrättsskyddade verk – inklusive böcker skrivna av målsäganden – som kopierats av Open AI och Meta utan tillstånd, erkännande eller kompensation" skrev trions advokater i ett blogginlägg.

Open AI, Microsofts Github och Stability AI har redan angripits juridiskt av konstnärer och fotobyråer.

Kan bli avgörande

Silverman-målet är det senaste som kan komma att göra tech-världens senaste trend allt mer komplicerad. Om någon av de två upphovsrätts-stämningarna blir framgångsrika kan de begränsa hur de stora techföretagen tillåts efterlikna människor för att producera innehåll.

Stämningen refererade specifikt till Sarah Silvermans memoar "The bedwetter", Goldens skräckroman "Ararat" och Kadreys "Sandman Slim"-serie.

Författarna har visat upp exempel där Chat GPT kunnat ge detaljerade sammanfattningar av deras verk. I fallet med Meta hävdar de att företaget skapat ett slags "skuggbibliotek" för att publicera deras verk baserat på illegalt nedladdade torrents.

Annons