LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Inför avskedet: Elton Johns ikoniska stunder

06 jul, 2023 
TT Nyheter
Elton John tar farväl av sina fans i England under sin konsert på Glastonbury den 25 juni.
Elton Johns två konserter på Tele2 arena i Stockholm den 7 och 8 juli sätter punkt för rocklegendarens sista turné.
Sedan är det över – om han inte ångrar sig.
Här är den 76-årige hitmakarens karriär, som är fylld av toppar, dalar ‒ och galenskap.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

61 år, 31 studioalbum, bland dem sex (sju om ett samlingsalbum räknas med) raka USA-ettor, en Oscar, ett adelskap och en svindlande garderobsnota ‒ sir Elton Johns karriär är egentligen för innehållsrik för att sammanfattas i några stycken.

Nedan följer därför några tongivande nedslag i ett av rockmusikens mest utsvävande liv:

Ett ödesdigert beslut

1974 befinner sig Elton John i Klippiga bergen för att spela in skivan "Caribou" när hans manager John Reid hackar upp linor med ett vitt pulver på ett bord. John frågar vad det är och vad det används till, och Reid svarar "Det får dig att må bra".

I sin självbiografi "Jag" beskriver Elton John hur han provar drogen, kräks omedelbart, och genast ber om att få ta lite mer.

"Det var mitt livs värsta beslut, men jag visste inte om det då", skriver John om vad som skulle utmynna i ett 16 år långt kokainmissbruk som höll på att kosta honom livet.

Kalle Anka-dräkten

Annons

Elton John blev tidigt känd för sin iögonfallande scenklädsel, och frågan är om inte denna kreation tar priset som den mest bisarra:

Året är 1980, platsen Central Park i New York. När sista tonen från "Someone saved my life tonight" klingar ut lämnar musikerna scenen till applåder från de 400 000 åskådarna. Det är då det som bara skulle ha varit ett enkelt kostymbyte inför de obligatoriska extranumren förvandlas till en slapstickartad mardröm.

Bakom kulisserna försöker Elton John nämligen trä på sig en otymplig Kalle Anka-dräkt med överdimensionerad bakdel.

"Där stod jag, med ena armen där benen borde vara och ena benet genom ärmen, och kunde inte sluta skratta. Alla omkring mig skrek att jag skulle skynda på innan publiken går hem", skriver John i sin självbiografi.

En stund senare lyckas artisten stappla ut på scen iförd sin uppseendeväckande klädsel, för att därefter sjunga klassikern "Your song" ‒ med kvackljud mellan verserna.

Annons

Watford för evigt

Elton John har hejat på fotbollslaget Watford FC sedan barnsben, och köpte klubben 1976. Det blev också startskottet för en sagolik resa genom divisionerna för Watford, som lyckades ta sig upp till den engelska högstaligan 1982. Historien upprepade sig 1998, då laget tog sig till Premier League efter några år i de lägre divisionerna.

Elton John lämnade ordförandeposten 2002, men har förärats med titeln hederspresident på livstid.

‒ Watford räddade mitt liv. Att driva laget hjälpte mig att behålla fötterna på jorden under en period då mitt liv var helt galet, sade John till The Irish Times 2019.

Stearinljus gånger två

Det är inte många artister som lyckats ta en singel ur sin egen katalog och omarbetat den till den bäst säljande singeln i musikhistorien, men det var precis vad Elton John och låtskrivarpartnern Bernie Taupin gjorde efter prinsessan Dianas död 1997.

"Candle in the wind" från 1973 fiskades upp. Temat om Marilyn Monroes sorgliga liv från originalet byttes till en hyllning av "folkets prinsessa" Diana ‒ med 33 miljoner sålda singlar som resultat.

Annons

Divalaterna

Elton John är känd för sina excesser. En av de tyngsta posterna på hans utgiftskonto är: blommor.

Kring millennieskiftet drog John sitt management inför rätta till följd av ett kontraktsbråk. I domstolen vittnade artisten sedan om att han köpt blommor till sitt hem till en kostnad motsvarande drygt 4 miljoner kronor under 1996 och 1997, med motiveringen "Jag gillar blommor".

Och när Elton John åkte på världsturné 2013 fanns ett udda krav med på hans rider: Ett separat rum för de karaktäristiska glasögonen han aldrig syns utan.

Till Ryssland med kärlek

1979, mitt under kalla kriget, reser Elton John till andra sidan järnridån för att turnera i Sovjetunionen. Den avslutande konserten i Moskva räknar John själv som en av sina bästa scenprestationer. Och resan bjuder även på ett oväntat inslag: Artistens "förkläde", en man vid namn Sasja som alla närvarande misstänkte vara en KGB-agent, förför Elton John.

Annons

"Jag vet inte vad jag hade väntat mig av mina första 48 timmar i Ryssland, men det här var inte med på listan", skriver han i sin självbiografi.

Finalen på Glastonbury

Alla vet att ett hej då inte nödvändigtvis betyder farväl för alltid, särskilt inte i rockens vokabulär. Men när Elton John mötte publiken från festivalen Glastonburys största scen den 25 juni i år vilade det ändå en känsla av slutgiltighet i luften.

‒ Det är en väldigt speciell och känslomässig kväll för mig. Det kan vara min sista konsert någonsin i England, så jag måste verkligen prestera, sade artisten. 20 låtar senare klev Elton John av i ett regn av glittrande guldkonfetti.

"Elton John känns evig", skrev The Guardian i sin recension och delade ut högsta betyg till vad som då, kanske, var den Beverly Hills-boende världsstjärnans "last hurrah" i sitt forna hemland.

Annons