Här är Sveriges motstånd i Eurovision

Här är Sveriges motstånd i Eurovision

Norska Alessandra är en av de starka konkurrenter som Loreen möter i Eurovision. Arkivbild.

Rodrigo Freitas/TT
Loreen är redan en av favoriterna i Eurovision. På förhand ser det ut som att Finlands "Cha cha cha", Norges Klara Hammarström-kopia och krigsdrabbade Ukraina blir de största konkurrenterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Snart ett år har gått sedan Ukraina mer eller mindre krossade allt motstånd i Eurovision Song Contest tack vare tv-tittarnas röster.

På grund av kriget kan tävlingen som bekant inte arrangeras i Ukraina i år och den 9 maj hålls den första semifinalen i Liverpool. Då tävlar Sverige mot bland andra Finland och Norge som på förhand är två kandidater som ser ut att kunna utmana i toppstriden.

Finland skickar i år artisten Käärijä med bidraget "Cha cha cha". Ett bidrag som skriker Eurovision. I första delen av låten känns det som att tonerna från Islands bidrag "Hatrid mun sigra" från 2018 blandas med tonerna från Ukrainas bidrag "Shum" från 2021. Båda bidragen blev topp tio respektive år så kanske är det här ett genialt drag från Finlands sida.

Ett viralt fenomen

Norge däremot ställer upp med något helt annat. De skickar 20-åriga Alessandra med låten "Queen of kings". Redan innan hon vann "Melodi Grand Prix" hade låten blivit ett viralt fenomen på Tiktok och tagit sig till toppen av Spotifys "virala topplista". Tyckte man att Klara Hammarströms bidrag "Run to the hills" från förra årets Melodifestival var bra är chansen stor att den här också går hem.

I samma semifinal tävlar Kroatien. Landet ställer upp med gruppen Let 3 som är kända för sina provokativa framträdanden där de inte drar sig för att uppträda nakna. Om det blir nakenchock när den något udda låten "Mama SC" ska framföras på Eurovisionscenen återstår att se.

I den andra semifinalen tävlar bland annat Reiley för Danmark. Den 25-årige artisten från Färöarna, med över tio miljoner följare på Tiktok, ställer upp i Eurovision med låten "Breaking my heart".

Till semifinal två kommer även det land som har deltagit i Eurovision flest gånger utan att vinna – Cypern. 2018 kom de nära när det blev silver för Eleni Foureiras "Fuego". I år ställer landet upp med Andrew Lambrou som framför den pampiga powerballaden "Break a broken heart".

Regerande mästarna Ukraina

De regerande mästarna Ukraina då? Förra året hade inget annat land en chans, men hur ser det ut i år? Att kriget pågår för fullt var inget som stoppade Ukraina från att ställa upp i tävlingen. Ett skyddsrum på okänd plats i Kiev fick agera arena när landets representant i Eurovision skulle utses och till Liverpool kommer nu duon Tvorchi för att framföra låten "Heart of steel". Enligt experterna har låten dock inte alls samma hitpotential som Kalush Orchestras "Stefania".

Förutom Ukraina är Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Storbritannien – "the big five" – också direktkvalificerade till final.

Spanien som förra året gjorde succé med Chanel och "Slomo" skickar i år ett bidrag som innehåller klassiska spanska inslag som flamenco. Låten heter "Eaea" och framförs av Blanca Paloma. Trots att bidraget är minimalistiskt lär det sticka ut från mängden.

Eurovision Song Contest 2023 hålls i Liverpool 9–13 maj. Första semifinalen på tisdagen, andra semifinalen på torsdagen och finalen på lördagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN