"Bolibompa" satsar på nytt: Förstår kritiken

"Bolibompa" satsar på nytt: Förstår kritiken

SVT:s långkörare "Bolibompa" förändras i grunden.

Fredrik Persson/TT
"Bolibompa" flyttar fokus från linjär tv till Play och skippar den gamla inramningen. Det har väckt starka känslor hos tittarna – och deras föräldrar. – Det kan vara känsligt med förändringar – särskilt under småbarnsåren, säger "Bolibompa"-producenten

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inne i SVT:s studio 1 i Stockholm lyser bakgrundsdekoren klargul. Elvaåriga Harriet Lindgren gör sig redo för att instruera "Bolibompa"-draken i dansen till Crazy Frogs "Axel F".

”Först kör vi bil. Sedan trampar vi på gaspedalen åtta gånger, säger hon och demonstrerar dansstegen.”

I "Drakens dansskola" blandas årets Melodifestivallåtar med barn-evergreens som just "Axel F". Några danssteg lärs ut i varje avsnitt och syftet är att uppmuntra tittarna till rörelse. Draken, som spelas av Cecilia Olin, pustar ut efter inspelningen av det korta – men fysiskt intensiva – avsnittet.

”Dräkten och framför allt huvudet blir så varmt. Jag har både batteri och monitor där inne, så det är ganska trångt och svettigt, säger hon.”

Många reagerade

När förändringarna och SVT:s planer för "Bolibompa" presenterades var det många föräldrar som sparkade bakut, inte minst i sociala medier.

Sedan årsskiftet finns inte längre den inramning av det halvtimmeslånga potpurri av olika barnprogram som ingått i SVT:s utbud sedan många år. "Bolibompaklubben", där draken introducerade de olika programmen, har lagts ned och i stället satsar man på fler egna produktioner – med draken i olika roller.

”Jag förstår kritiken, det är många som hänger upp sin vardagsrutin kring "Bolibompa" och ser det som sitt sätt att kunna få en halvtimmes kurerat innehåll. Förändringen lät som en nedläggning, vilket det inte alls handlar om. Vi kan göra ett större och bredare utbud när man inte är låst vid ett halvtimmesformat, säger producenten Erik Norwald.”

Redaktionen bakom "Bolibompa" gjorde ett gediget researcharbete innan de tog beslutet. Erik Norwald berättar att man kontinuerligt är ute på förskolor och träffar barn i målgruppen samtidigt som man ser vad som funkar på SVT Play och i "Bolibompa"-appen.

”"Draken följer med" och "Bolibompafamiljen" strömmas mycket och då gör vi fler säsonger. Innehållsmässigt blir det inte så stor skillnad, vi har haft dansskola och pyssel även tidigare. Nu paketerar vi det på ett lite annat sätt, eftersom vi ser att tittningen i linjär tv sjunker medan den online ökar, säger Erik Norwald.”

Bland de nya serierna finns "Bolibutiken", "Bolibompisarna" och "Draken och känslorna" – de flesta är fem till sju minuter långa. Målet är att kunna göra fler serier när man inte längre behöver lägga tid på att rama in den dagliga halvtimmen tänkt för tv.

”Vi har i flera år fått höra att alla vill ha mer av "Bolibompa"-draken. Med de resurserna vi har mäktade vi inte med att göra mer drake, så det självklara beslutet blev att göra mer med draken anpassat för Play-tjänsten.”

"Trygg plats"

Dansskolan och pysselverkstaden använder sig av barn i åldern 9–12, som tillsammans med draken hittar på aktiviteter. Harriet Lindgren har tidigare varit med i "Bolibompa"-klubben och är numera van vid att interagera med skådespelaren i dräkten.

Inspelningen, som involverar ett klädbyte och flera omtagningar, är till slut över och hon pustar ut med en skumgodis från den lilla snacksbuffén i studion.

”Det kändes bra, svarar hon på frågan om hur det gick.”

Erik Norwald poängterar att förändringsarbetet kring barnutbudet är pågående. Och att man ser kritiken som ett bevis på att public service-tv fortfarande är angeläget.

”När vi gör förändringar, även om vi är grundade i att det går åt rätt håll, så visar engagemanget på att vi har en stor del i småbarnsfamiljernas vardag. I en tid av Youtube så är SVT Barn en väldigt trygg plats. Det säger nästan alla föräldrar i de här undersökningarna.”

FRÅN FÖRSTASIDAN