Kritik mot TV4 – efter bilden på coronasjuke Caspar Camitz i Idol 2020

idol 2020

När den första fredagsfinalen i Idol 2020 börjar i kväll är det utan Caspar Camitz, som insjuknat i covid-19. TV4 har under veckan kritiserats för sin hantering av situationen.
Nu har en ny storm blåst upp – efter en detalj i en bild.

Nu börjar Idol-säsongen på allvar. I kväll är det nämligen dags för den första riktiga fredagsfinalen och det är upp till tittarna att rösta kvar sina favoriter efter att jurymedlemmarna Anders BaggeAlexander KronlundKishti Tomita och Nikki Amini fått säga sitt.

Redan innan finalen har Idol skakats om rejält. Tidigare i veckan bekräftades det att tittarfavoriten Caspar Camitz, 25, testats positiv för covid-19. Han kommer så klart inte vara med den här veckan, men TV4 har tidigare sagt att han skulle kunna vara aktuell för nästa fredagsfinal.

Så hanterar TV4 coronasituationen

Kanalen tar dock allvarligt på det hela, och säger att alla rekommendationer följs.

– För TV4 är det såklart av största vikt att Idol-produktionen är en säker arbetsplats och vi sätter alltid våra medarbetares och idolers hälsa främst. Vi följer givetvis alla råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, och arbetar efter de förutsättningar som de ger, har Idols exekutive producent Malin Knave sagt till Hänt. Hon tillade:

– Vi hoppas att Caspar snart ska må bättre och spekulerar inte kring nästa veckas sändning, utan har fullt fokus på vår första fredagsfinal.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Tidigare i veckan lade Idol ut ett inlägg på Facebook och Instagram och meddelade vad fredagens final kommer ha för tema.

”Idolhösten har officiellt kickat igång och säsongens första veckotema är: “DET HÄR ÄR JAG”! Idolerna har fått välja en låt som på ett eller annat sätt representerar dem själva denna vecka. Vad tror du att din favorit har valt för låt eller artist?”, står det i inlägget.

På bilden, som av kläderna att döma tycks ha tagits under kvalfinalen förra fredagen, syns de glada deltagarna. Flera av följarna kommenterar glatt och berättar om vilka låtar de hoppas att sina favorit väljer.

Kritik efter bilden

Men en detalj i bilden har fått andra att reagera. Till vänster i bild står nämligen Caspar Camitz och håller upp Herman Silow, 23. Det har gjort kritikerna oroliga.

”Så Caspar var förmodligen smittad när den bild togs… Hade man tagit en shot varje gång myndigheternas rekommendationer inte efterföljdes i detta program hade man nog sovit rätt gott nu. SKÄRPNING framöver. Extremt oansvarigt av produktionen är en underdrift”, skriver ett upprört Idol-fan.

Den personen får medhåll från en annan Facebook-användare:

”Jag förstår verkligen noll, av hur ni tänkte ang corona TV4/Idol. Jag förstår noll”, erkänner hen.

En annan person ställer sig också tveksam till att programmet gör sitt bästa för att efterfölja rekommendationerna.

”Idol följer alla råd och rekommendationer? Idol är ett enda stort kramkalas. Handslag, står nära varandra…”, skriver hen och strösslar kommentaren med nedåttummen-emojis.

Idol sänds i kväll, fredag, på TV4 med start klockan 20.00.

Läs mer: TV4 om Caspar Camitz framtid i Idol efter coronabeskedet

Läs också: Så gick det sen för sågade och hånade Idol-deltagarna

Bild: Magnus Sandberg/Aftonbladet, Instagram