LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kritik mot Kanal 5:s Sofias änglar efter programmet om Leo

20 sep, 2018 
AvStina Dahlgren
Sofia Wistam och Sofias änglar får kritik
Barnläkare Jonas F Ludvigsson anklagar Sofias änglar för att sprida felaktig information. I programmet kopplas 4-åriga Leos besvär ihop med poliovaccin. Det stämmer inte hävdar läkaren.
Annons

Veckans avsnitt av Sofias änglar handlar om 4-åriga Leo som efter att ha fått vaccination mot polio drabbas av ångestattacker, sömnsvårigheter, språkproblem och psykoser.

Nu riktar Jonas F Ludvigsson, barnläkare på Örebro sjukhus, skarp kritik mot programmet. Han menar att det sprider felaktig information och att det späder på myterna om Polio-vaccinet.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

”I tv-programmet gör man en direkt koppling mellan vaccinationen som pojken får och hans utvecklingsförsening”, skriver Jonas i ett debattinlägg på SVT.

Enligt honom kan inte poliovaccination kopplas till pojkens symptom, och det ska inte finnas några studier som visar sambandet mellan dessa. Under avsnittet får Leo diagnosen pandas, en autoimmun sjukdom som gör att personen i fråga går tillbaka i utvecklingen.

”Delar av programmet är olyckligt eftersom miljoner barn har vaccinerats mot Polio och vaccination inte kunnat kopplas till PANDAS”, skriver Jonas i inlägget.

Annons

Att vaccination kan ge biverkningar är ingenting han förnekar, men att det leder till pandas och att det har påverkan på barns utveckling stämmer inte enligt barnläkaren.

”Polio-vaccinet är fortsatt en av de bästa investeringar man som förälder kan göra i sitt barns hälsa”, skriver Jonas.

På Kanal 5 beklagar man situationen som uppstått och menar att man aldrig uttryckligen under programmets gång sagt att vaccinet kopplas ihop med pojkens diagnos.

– Vi beklagar situationen som uppstått i samband med veckans avsnitt. Det har aldrig varit produktionens eller den medverkande familjens önskan att skapa debatt kring polio-vaccin, säger Therese Lindström, pressansvarig för underhållning på Kanal 5, till Aftonbladet.

Sofias änglar sänds måndagar klockan 20.00 på Kanal 5 och Dplay.

Se ett klipp från programmet om Leo, 4, här:

FOTO: Kanal 5, ibl

Annons