Kristove Rueda om Robinson, svåra sjukdomen och kärleken

Kristove Rueda om Robinson, svåra sjukdomen och kärleken

Möt Robinson-Kristove i en rak och ärlig intervju.
✔︎ Nya relationsbeskedet: ”Inte ungkarl...”
✔︎ Svåra sjukdomen: ”Kroppen la av”.
✔︎ Framtidsplanen – comeback i tv.

Hur lever Kristove Rueda Sanchez efter Robinson? Här berättar han öppet och ärligt.

Kristove Rueva i Robinson 2020.

Kristove.

Hej, Kristove! Hur märks det att det bor en ungkarl hemma hos dig?

– Jag kan inte alls förknippa mig med ordet “ungkarl” eftersom jag inte ser mig så, men om du menar att jag bor själv så förstår jag. Eftersom jag bor i huset där jag har min verksamhet där jag jobbar med personlig utveckling, så märks det mycket på inredningen. Inga klassiska biljardbord, inga piltavlor och bardiskar.

Utan rökelser?

– (Skratt). Nej, snarare Buddhastatyer.

Visst står tjejerna på rad för att få gå på dejt med dig?

– Nej, det gör de inte.

Det förvånar mig!

– Gör det?

Ja.

– Okej.

Hur kommer det sig att tjejerna inte vill mumsa i sig dig, då?

– Ingen aning.

Kristove Rueda

Kristove och Julia Franzén.

Under Robinsonäventyret blev du och Julia Franzén, 30, goda vänner. Lever relationen vidare?

– Yes, vi håller kontakten även om det är mer sporadiskt, numera.

Varför slår ni inte till och blir ett kärlekspar?

– Vi är på helt olika platser i livet. Jag har mitt fokus åt andra håll.

Är separationen från barnens mamma ett sorgligt kapitel i ditt liv?

– Nej, bara en väldigt bra lärdom.

Du verkar inte ha någon brådska med att gå in i en ny relation. Varför?

– När det gäller relationer – framför allt kärleksrelationer – så lägger många sin trygghet hos den andra partnern. Det här är väldigt naturligt, det är väldigt mycket normer som styr. Vi vill binda oss till någon för att ha en trygghet. Vad skulle hända om vi ändå kunde känna den här tryggheten inom oss? För det kan ju vara så att vi inte är helt trygga i oss själva och att vi därför söker tryggheten hos en partner. Eftersom vi har tryggheten utanför oss själva, så kan vi lätt bli oroliga om det är så att den här tryggheten i relationen inte är helt stabil. Det är sådant som utvecklar svartsjuka och liknande. Hotas tryggheten, då kan otryggheten komma fram. Eftersom jag själv känner en sådan trygghet i mig själv skulle jag inte egentligen behöva någon som jag kan lova att leva tillsammans med tills döden skiljer oss åt. Så det är mycket därför…

Många kändisar går sysslolösa på grund av viruset, men du har föreläsningar, events och hypnossessioner så det räcker och blir över. Vad föreläser du om?

– Välmående och former för hur vi kan må bättre. I korta drag handlar det om hur vi kan jobba med våra tankar och känslor – och det undermedvetna – för att må bättre och inte ”fastna”. Det är många som skulle må bättre av att vara mer fria från oönskade känslor såsom stress, oro och ångest. Jag har precis haft en tredagarsutbildning för 23 personer. Det är fantastiskt att se hur tacksamma de är när de kommer vidare!

Är det vrak som söker din expertis?

– Ordet vrak är väldigt speciellt och inget jag förknippar med mina kunder. Men förstår din fråga. Det är alla sorters människor. Alltifrån människor som inte alls mår bra till folk som enbart vill må bättre.

Julia Franzén, Priya Svang och Kristove Rueda i Robinson 2020.

Julia, Priya och Kristove i Robinson.

Visst är majoriteten kvinnor?

– Ja, cirka 90 procent är kvinnor. Vi är underrepresenterade, Ola.

Hur kommer det sig?

– Jag tror att det har jättemycket med vår uppfostran att göra. Som kvinna anses det mer okej att känna känslor. Vi män har blivit uppfostrade redan sedan tidig ålder att det inte riktigt är okej att prata om känslor.

Som liten grabb ville du bli djurskötare, men du blev elektriker i stället. 2004 gick du in i en två år lång utbrändhet. Vilka var de första tecknen på att du var överbelastad i kropp och själ?

– Huvudvärk och ont i nacke och axlar. Jag hade kört extremt hårt med mig själv under ett halvår.

Var irritation ett av symtomen?

– Nej, inte direkt. Irritationen kom senare, ungefär samtidigt som kroppen la av. Till slut blev jag sängliggande. Jag låg i sängen mer eller mindre i två veckor.

Hade du ”svårt för folk” när du var utbränd?

– Ja, och det blev en social distansering. Alla intryck blev ju jobbiga att sortera. När krafterna väl kom tillbaka ville jag ta igen förlorad tid. Det blev en slags baksmälla. Den där balansgången när det gäller hur mycket man bör träffa folk på nytt är hårfin. Är du utbränd och får lite extra energi så ska du inte gå ut och göra dig av med den. Bygg upp ett förråd av energi i stället så du får en hållbarhet inom dig själv. Bygg upp reserver.

Vad gjorde du för att komma tillbaka i matchen?

– Jag arbetade med mitt inre, jag hjälpte till att lugna ner tankarna. Jag tog till en sorts Mindfulness.

Hur var första tiden efter att du tillfrisknat?

– Precis som så många andra så tog det många år att komma ur utbrändheten. När man väl är ute på andra sidan kan självkänslan vara väldigt låg på grund av att du kört dig själv i botten. Du har inte sett dina begränsningar. Du har inte funnits där för andra som du önskat, du har inte funnits där för dig själv. Då kan självkänslan bli låg. Så var det även för mig. När du kommer ur utbrändheten är det lätt hänt att börja prestera igen – för att få ett värde utifrån. Det kan skapa en väg in i utbrändheten igen. Därför är det viktigt att gå in och jobba med självkänslan för att slippa prestera för att må bra.

Lever du som du lär eller ligger du på sofflocket emellanåt med psykbryt?

– Jag lever som jag lär, det var länge nog sex, sju år sedan som jag hade någon form av psykbryt som du pratar om. När det kommer tankar och känslor så vet jag numera hur jag ska jobba med dem. Jag ställer mig frågan: ”Mår jag bra av att ha den här känslan av oro eller ska jag kolla varifrån den kommer och faktiskt göra någonting åt den?” Dock vill jag vara väldigt tydlig med att det absolut inte är fel att känna olika känslor. Men att ha ett val hur länge jag vill vara i den, det ger en känsla av frihet.

Kristove Ruedas döttrar Estefani och Antonia.

Kristoves döttrar Estefani och Antonia.

Du borde bli nya Doktor Phil, Kristove!

– Jag vet bara vem han är till utseendet för jag tittar så lite på tv, men det här är verkligen ett ämne jag brinner för. Att interagera med en människa, det är då jag trivs som bäst. Så att guida en människa framför en tv-kamera, det vore härligt, naturligtvis! Så flera blir nyfikna på hur det går att skapa välmående.

Vad är lycka för dig?

– Välmående. Att må bra.

Mår du bra?

– Definitivt. Fantastiskt bra, till och med!

Vilken butik i ditt närområde är du trognast kund hos?

– Hemköp!

Vilka reaktioner får du på din medverkan i Robinson nu när det gått en tid?

– Många kommer fram och pratar glatt. Jag har fått väldigt fin respons. Jag är så tacksam över att jag kunde vara med.

Håller sig galenpannorna på behörigt avstånd?

– Ja, jag har inte märkt något konstigt på flera månader.

Vad bestod det tråkiga i – då?

– Många åsikter. Vilket jag kan förstå då det kan vinklas en del.

Får vi se mer av dig i tv, framöver?

– Det vet man aldrig, det beror på om det blir ”Fråga Kristove” eller inte, (skratt). Eller kanske något annat kul. Det beror på vad som erbjuds.

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ Vem är Kristove Sanchez Rueda?

Ålder: 48.Bor: Kisa.Yrke: Hypnotisör, föreläsare och känslospecialist. Håller bland annat i utbildningen Self Mastery.Familj: Två utflugna barn, Estefani, 21, och Antonia, 19.Gillar: Personlig utveckling.Ogillar: Inte mycket.Framtidsplaner: Sprida välmående.

Foto: TV4 och Privat

FRÅN FÖRSTASIDAN