Kristin Kaspersen om orden från Lill-Babs: ”Ville att jag skulle göra det”

kristin Kaspersens ord om Lills-babs bortgång

Det är ett år sedan Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort i sviterna av cancer. På fredag dansar dottern Kristin Kaspersen för henne i Let's dance.

För exakt ett år sedan tog den folkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson sitt sista andetag. Hon somnade in i sviterna av cancer, 80 år gammal, och lämnade ett helt land i sorg. 

Två av hennes döttrar, Malin Berghagen, 52, och Kristin Kaspersen, 49, har under året som gått ofta pratat om och hyllat sin mamma. Saknaden har varit stor och Lill-Babs lämnade ett tomrum efter sig. Idag, ett år senare, står Kristin på Let’s dance dansgolv tillsammans med dansaren Calle Sterner. På fredag dansar de en vals.

– Jag är egentligen ganska aktiv, tycker det är kul när det går undan. Men jag tycker det ska bli kul att köra vals som går väldigt långsamt. Det är också helt andra muskelgrupper som får jobba. Jag kanske tänkte att vals skulle vara lättare, men ack nej, säger säger Kristin när Hänt träffar henne på repetitionerna av Let’s dance.

Lill-Babs ord till Kristin Kaspersen

Trots en del svårigheter och träningsvärk i benen är hon väldigt glad att det är just en vals hon och Calle ska dansa på fredag.

– Det var väldigt skönt att få vals den här veckan, dels för att vi har haft två ganska snabba danser, men också för att vi har en fin story att få fram den här veckan,

Dansen kommer att lyfta fram den saknad man känner efter att någon har gått bort. Däremot vill Kristin och Calle inspirera tittarna till att vända sorgen till något fint istället.

– Mamma sa alltid att om man saknar någon väldigt mycket så är det för att vi älskar varandra väldigt mycket. Då la jag alltid fokus på hur mycket jag älskade henne istället för hur mycket jag saknade henne. Så det är det jag och Calle hoppas kunna inspirera till, att se kärleken som du sörjer eller saknar. I alla fall för mig så gör det sorgen ljusare och inte så tung för då får man fokusera på alla den kärlek som är istället. Kärleken gör sorgen ljusare, säger Kristin.

Sörjt ihop med Lill-Babs fans

Hon är tacksam för alla de som har sörjt med henne både då och under den här jobbiga veckan ett år senare.

– Jag har ju tröstat lika många människor ute på stan som har tröstat mig så det har varit väldigt fint. Det är inte bara vår mamma och mormor, utan det är allas Lill-Babs och det är väldigt fint.

Just idag på årsdagen av Lill-Babs dödsdag ska hon och systrarna till TV4:s program Efter fem för att prata om sin mamma.

– Det är också en sak som vi tycker är viktigt. Det är så många ute i stugorna av hennes publik som saknar henne och vill minnas henne, och då gör vi det vi kan för att de ska få minnas henne också, säger Kristin.

Let’s dance har gett henne glädjen tillbaka

Hon berättar om hur det är att befinna sig i sin mammas miljöer, på scenen, bland artister och musiker. Det har hjälpt henne i sorgearbetet.

– Det här är hennes arena och mycket därför jag älskar att vara här också. Förutom att jag får hänga med Calle och lära mig att dansa.

För första gången på länge har hon också fått skratta, och det är en glad Kristin som intar dansgolvet på fredag. Hon vet att hennes mamma hade älskat att se henne i programmet.

– Det är väl det enda. Jag vet att hon hade älskat att se detta. Det är det enda som är jobbigt, men på något sätt får jag väl tänka att hon gör det ändå. Hon ville att jag skulle göra det här, hon ville att jag skulle vara glad igen, säger Kristin Kaspersen.

Kristin Kaspersen vill fortsätta dansa

Just nu känner hon sig starkare än på länge, både psykiskt och fysiskt.

– Jag mår superbra, jag är superstark. Eller vi är superstarka. Jag försöker ju ta hand om kroppen under de förutsättningar som finns, tar massage, jag har infört att vi ska värma upp ordentligt så det gör vi inför varje träningspass. Med respekt för vad kroppen ska prestera så är det bäst att ta hand om den. Jag tycker sådant är spännande. Vad ska jag göra för att kroppen ska klara av det här? säger hon.

Hon har hyllats för sina danser under de tidigare veckorna och fått höga poäng från juryn. Nu har hon börjat fundera på att fortsätta dansa även när Let’s dance är över för hennes del.

– Jag vill jättegärna fortsätta dansa men jag vill inte bara dansa en gång i veckan. Jag är så fast i det här nu så nu försöker jag få Calle att förstå att vi ska jobba ihop. Lite helger när vi kan köra yoga och dans kanske.

LÄS MER: Kristin Kaspersens hjärtskärande ord om Lill-Babs: ”Saknaden bränner”

LÄS MER: Familjens vackra farväl till Barbro ”Lill-Babs” Svensson – här förs hon till sista vilan

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN