Kristi brud skiljer sig: "Behöver gå vidare i livet"

12 år efter Knutbymordet skiljer sig Åsa "Kristi brud" och Patrik Waldau.

Året var 2004 och mordet på 23-åriga pastorshustrun Alexandra Fossmo i Knutby chockade Sverige. Samtidigt avslöjades en religiös sekt där otrohet och hot tillhörde vardagen. Detaljerna som framkom efter mordet var nästan för absurda för att vara sanna.

Mordet anstiftades av pastorn Helge Fossmo, 45, som dömdes till livstids fängelse. Barnflickan Sara Svensson, 39, som utfört dådet dömdes till sluten psykiatrisk vård. Men huvudpersonen i församlingen var varken barnflickan eller pastorn, utan Åsa “Kristi brud” Waldau, 51. Åsa styrde och ställde i den religiösa byn. Enligt Helge hade hon direktkontakt med Kristus och 1999 vigde pastorn Åsa och Kristus under en ceremoni då hon mottog en ring.

Åsa Waldau "Kristi brud", pastor Sverige, ? i sitt hem i Knutby. bostäder

Åsa Waldau vigdes till “Kristi brud” av livstidsdömde Helge Fossmo.

Vid sidan av att vara Kristi brud är Åsa även sedan 22 år tillbaka gift med Patrik Waldau, 41, som tidigare var “äldste broder” i Knutby församling. Den 28 oktober meddelade Uppsala tingsrätt att makarna skiljer sig efter alla år tillsammans.

– Vårt liv har varit mycket speciellt sedan 2004. Det finns ingen osämja mellan oss, men vi har vuxit ifrån varandra, säger Patrik till Aftonbladet.

LÄS MER: Carina Bergs första ord efter skilsmässan

Han fortsätter:

– Jag har både kärlek och respekt till henne på många plan, men vi behöver båda två gå vidare i livet. På den grunden har vi fattat detta beslut.

FRIKYRKOMORDET I KNUTBY. EN 23-ÅRIG PATORSFRU I PINGSTFÖRSAMLINGEN I KNUTBY, ALEXANDRA FOSSMO, SKÖTS TILL DÖDS I SIN SÄNG OCH HENNES GRANNE 30-ÅRIGE MATS DANIEL LINDE SKOTTSKADADES. HENNES 32-ÅRIGE MAN HELGE ARNOLD FOSSMO, HANS 26-ÅRIGA ÄLSKARINNA ANETTE LINDE OCH DEN 26-ÅRIGA BARNFLICKAN SARA SVENSSON, DÖMDES FÖR DÅDET. Församlingen tio år efter mordet, Patrik Waldau

Maken Patrik säger att Knutby församling inte har några problem med att han och Åsa skiljer sig. Ändå tvingas han nu lämna sin post i deras styrelse på grund av skilsmässan.

På grund av skilsmässan tvingas Patrik lämna sin post i styrelsen för Knutby församling:

– Församlingen är informerad om vårt beslut. Jag satt i styrelsen, men är inte kvar där på grund av det här.

Varför är dock oklart då hans hustru Kristi brud redan 2014 i en intervju med Expressen påstod att hon inte längre var aktiv i församlingen:

– Jag går inte till kyrkan heller, jag vill inte det. Jag tror på Gud, men jag tror inte på människor.

Förhoppningsvis finner Åsa fortfarande tröst, trygghet och värme i sin andre make Kristus nu när de kalla vinternätterna närmar sig i Knutby.

Foto: IBL

LÄS OCKSÅ: Hänt avslöjar: Hon är Filip Hammars nya tjej

SENASTE NYTT!