LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Klas Berglings nya ord om sonen Tim ”Avicii” Berglings död

03 jul, 2019 
AvSarah Mansouri
Klas Bergling och Tim Avicii Bergling
För första gången talar Klas Bergling ut om sonen Tim ”Avicii” Berglings självmord i en tv-intervju. Han berättar om sonens utmaningar och konstaterar att han faktiskt mådde bättre under sitt sista år i livet.
Annons
Regisörens nya bilder – filmer på Aviciis hemliga resa – ”Bearbetade sorgen”Brand logo
Regisörens nya bilder – filmer på Aviciis hemliga resa – ”Bearbetade sorgen”

Det var den 20 april 2018 som världen möttes av den tragiska nyheten att världsstjärnan Tim ”Avicii” Bergling gått bort under en semesterresa i Muskat, Oman. Han blev bara 28 år gammal.

Ett år efter hans död publicerades ett nytt inlägg på hans Instagram. På bilden syns Tim le stort när han sitter och spelar på ett keyboard, med en text till som han själv skrivit på sin mobil bara några dagar innan sin död:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

”Sprid glädje genom min musik, i budskapet och njut av framgången men inte den materialistiska framgången”

När Tim gick bort var han nästan färdig med ett nytt album, vilket har kunnat färdigställas och ges ut postumt genom anteckningar, mejlkonversationer och sms. Albumet TIM släpptes den 6 juni och alla intäkter går till Tim Bergling Foundation.

Klas Bergling om sonens musikaliska framgångar

Stiftelsen grundades vid Tims död av hans föräldrar Klas Bergling, 73, och Anki Lidén, 72, för att lyfta frågor om psykisk ohälsa och stödja personer samt organisationer som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och självmord.

Annons

Under onsdagseftermiddagen gästade Klas Bergling CNN Talk i Almedalen där han gjorde sin första tv-intervju sedan sonens död. Expressen rapporterar att han då talade öppet om Tims självmord.

Klas berättar att han är väldigt imponerad stolt över sin son och det han åstadkommit med sin musik med alla framgångar. Familjen tog tidigt beslutet att Aviciis sista låtar skulle ges ut – Klas menar att sonen var stolt över dem.

– Han ville att den skulle släppas, han var ju stolt över den.

”Tror inte att han planerade det här självmordet”

I intervjun berättar Klas om de långa samtal han hade med sonen, som brukade ringa sin pappa när han hade problem – vart han än befann sig i världen.

Klas förklarar att Tim var blyg under hela sin uppväxt, vilket fortsatte även när han blev en världskänd dj. Han led av scenskräck och redan när han började som dj och spelade för mindre publik började han dricka för att skydda sig själv och lindra nervositeten.

Annons

Som en introvert person var det påfrestande att hela tiden träffa många nya människor på samma gång. Det var den tuffa delen av jobbet som artist som han tvingade Tim att göra saker som han inte kände sig bekväm med.

Men Klas Bergling anklagar ingen för sonens död, varken musikindustrin eller fans.

– Så många människor känner sig skyldiga. Men vi ska inte börja peka på människor. Tim tog inte hjälp av någon för att ta sig ur detta, säger Klas i intervjun.

I slutet av hans liv, verkade det snarare som att Tim Bergling mådde bättre.

– Det såg bättre ut, och han var glad. Men om du är extremt glad, så är det inte långt till att vara extremt nere. Jag tror att det var det som hände. Jag tror inte att han planerade det här självmordet, det var mer som en trafikolycka. Många saker hände samtidigt, säger Klas och fortsätter:

– Han var glad för sin musik och han var glad innan detta hände.

FOTO: Christine Olsson/TT, Amy Sussman

Annons