LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Kissie bröt mot reglerna – följarna rasar: "Trodde du var smartare"

21 okt, 2017 
AvOla Brising
Kissie skriver om hur hon försöker lära lokalbefolkningen på Sri Lanka svensk jämställdhet. En del följare beundrar henne, medan många är förbannade för att hon inte respekterar landets inhemska kultur.
Annons

Bloggerskan Alexandra “Kissie” Nilsson, 26, är på lyxig kärlekssemester på Sri Lanka med pojkvännen Andreas Hellmers, 35, och ägnar dagarna åt att lära sig surfa och göra yoga. I tisdags la hon ut ett inlägg på sin blogg med rubriken ''Får ingen respekt!'' där hon beskrev hur hon irriterar sig på hur lokalbefolkningen väljer att prata med Andreas först istället för henne bara för att han är man. Då de frågat en servitör varför det var så fick de veta att det var för att visa Andreas respekt. Men att den kulturella skillnaden finns accepterade inte Kissie. Hon förklarar:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

”Jag förstår ju givetvis vad han menar, och jag förstår att han tror att han gör rätt. Men tyvärr är det ju väldigt fel! Det är ju fruktansvärt sexistiskt och gammalmodigt.”

Kissie säger att hon väntar sig mer av ett femstjärnigt hotell och fortsätter:

”Men efter att vi sa ifrån (vänligt men informativt) så blev jag plötsligt servad först och personalen började tala med mig. Dock såg jag på dom att dom tyckte det kändes fel och vissa av dom såg nästan lite obekväma ut. För att markera ytterligare tog jag tag i notan och skrev under den efter några måltider men då såg dom ännu mer obekväma ut. Och jag vet inte om jag ska bli arg eller tycka synd om dom som inte förstår bättre.. Jag har så svårt att bestämma mig.”

Annons

Inlägget ledde snabbt till att kommentarerna började hagla under inlägget och även svaren på dessa kommentarer.

Vissa av läsarna håller med henne. En kvinnlig följare skriver exempelvis:

– Det är så sjukt sånna grejor. Redan i Frankrike märker man en enorm skillnad på hur lite värd en kvinna är. Och då räknar ju Frankrike till en av de bättre länderna? Nä usch skulle aldrig kunna flytta ifrån Sverige.

De flesta håller dock inte riktigt med. En annan kommentar lyder:

– …du är bäst, men jag tycker nog inte du agerade helt rätt i detta fall. Som gäst i ett land är det väl ändå du som gäst som ska ta seden dit du kommer? Bara för att du som svensk frimodig kvinna har rätt att gå runt i bikini så hade du väl inte av ren princip gjort det på gatorna i t.ex. Förenade Arabemiraten?

Vissa blir även upprörda eftersom Kissie i ett tidigare inlägg vid namn ''Idag var Buddha öppen!'' lagt ut bilder då både hon och Andreas poserar med ryggen mot en Buddhastaty och skrivit:

Annons

”Det första som händer när vi kommer dit är att vi blir tillsagda att ta av oss skorna. Vet inte varför man måste vara barfota när man ska hälsa på Buddha? Försökte googla fram det men fick inte fram något svar.. Men jag antar att dom anser skor vara smutsiga och att man ska vara så “naturlig” som möjligt när man ska gå in i templet. Så dom fick vi lämna utanför. När vi kom in möttes vi av många vackra, men också lite läskiga skulpturer. Jag bad ju såklart Andreas direkt ta en bild på mig framför Buddha, trots att vi har fått lära oss att det inte är ok att ta bild med Buddha medan ryggen är vänd mot honom. Men när vi kom ut såg vi andra ta massa bilder med ryggen mot Buddha (den stora som ni ser på bild 2 och 3) så vi tog snabbt en varsin bild vi med haha..”

En person hänvisar till detta med orden:

– Men Kissie du respekterar ju inte eller förstår en enkel skylt om fotoförbud med Buddha men tänker att de ska visa dig respekt för att de vet att du kommer från ett annat land!? Du tänker inte att de inte känner något behov eller önskan med respekt mot er när du inte ens kan göra en sådan enklet och liten sak? Ibland är du lika trångsynt som en amerikan.

Annons

En annan är uppriktigt förbannad och skriver:

– Alltså snälla du människa. Dags för dig att RESPEKTERA andra länders kultur. Du kan ju inte åka till ett annat land och FÖRVÄNTA dig att deras mentalitet ska vara som svenskars. Hjärndöd och trångsynt är du. Trodde du var mycket smartare än såhär.

Då står Kissie på sig och svarar:

– Aldrig i livet att jag tänker respektera kvinnofientlig syn! Spelar ingen roll vart i världen jag befinner mig.

En mer balanserad följare försöker istället få bloggerskan att förstå att hon kanske inte borde känna någon brist på respekt därför att personalen på hotellet tilltalat Andreas istället för henne med orden:

– Så här är det. Man talar inte till kvinnan då hon anses tillhöra mannen i sällskapet fadern brodern eller pojkvännen eller äkta maken. Om hon är en “bra” kvinna. Lösa “prostituerade” kan man tilltala rakt på hur som helst. Att inte tala till dig är tecken på respekt hur snedvriden den än är. Alltså: de visar respekt genomsyrad av deras kvinnofientliga kultur. De vill väl. Sen kan man tycka vad man vill. Andra sidan myntet är att vi i västvärlden blir ovälkommet tilltalade oftare ( män som raggar utan gensvar ropar efter en osv) Båda är uttryck för samma problem.

Foto: IBL, Instagram

Annons