TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Kim Persson om äktenskapet med GW: ”Leif sökte min bekräftelse”

12 jan, 2024 
AvLotta Karinsdotter
Leif GW och Kim
Leif GW Persson och hustrun Kim träffades 1995 för första gången.
Men enligt GW var Kim inte särskilt road i början av relationen.
– Hon var inte så road. Jag hade ett jävla dåligt rykte på den där tiden, trots att jag hade börjat sköta mig, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Avslöjar: Kyssen med kollegan – Jag har aldrig med Nyhetsmorgon-profilernaBrand logo
Avslöjar: Kyssen med kollegan – Jag har aldrig med Nyhetsmorgon-profilerna

Året är 1995 och Leif GW Persson besöker en vernissage med en annan kvinna. Trots sällskapet raggar han upp Kim – genom att ta reda på telefonnummer och adress – och snart träffas de båda av Amors pilar.

– Leif sökte min bekräftelse. Han blev hudlös. Det gick inte att motstå, säger Kim Persson, 66, i en intervju med Dagens Nyheter där hon berättar om äktenskapet med den 78-årige kriminologiprofessorn.

Leif GW Persson om första tiden med Kim: ”Hon var inte så road”

När kärleken slog till var Kim 38 år och tvåbarnsmor. Leif GW var 50 år och rutinmässigt otrogen, vilket han skriver i sina yrkesmemoarer. När Leif GW ringde upp Kim var hon inte så road.

– Hon var inte så road. Jag hade ett jävla dåligt rykte på den där tiden, trots att jag hade börjat sköta mig, säger han.

Annons

Men nu har Leif GW och Kim levt ihop i snart tre decennier!

– Det enda jag visste om Leif då – förutom lite om vad han jobbar med – var att han är en womanizer. Och vem vill bli kär i en womanizer?, säger Kim och berättar att hennes alkoholkonsumtion gick upp 300 procent när de började umgås, eftersom han ville ha vin till varje måltid.

Kim växte upp i en ”kaotisk” familj med åtta hel- och halvsyskon och en pappa med alkoholproblem. Hon upplever att hon är ”skräddarsydd för att vara med” Leif GW.

– Alkoholistbarn. Tillräckligt smart.

– Jag kan klara mig själv, säger hon i DN-intervjun, jag kan underhålla mig själv, jag är rolig att prata med, jag är inte en anklagande person. Jag käftar emot. Leif tycker att jag är väldigt besvärlig. Men han skulle bli uttråkad om jag bara lade huvudet på sned!, säger hon.

Leifs drickande har hon haft en komplicerad relation till.

– När min son var 15 köpte Leif hem äppelbrännvin, en tysk lågalkoholhaltig snaps som han tyckte att August skulle dricka med honom. De två skulle ha någon jävla pakt ihop. Då sade jag nej, berättar hon för Dagens Nyheter.

Annons

Därför skaffade de aldrig barn: ”Hade i stort sett blivit ensam med ansvaret”

Några gemensamma barn var aldrig aktuellt. Historiskt hade Leif GW inte varit någon superpappa.

– Jag var 38, jag kunde ha fått barn, men hade blivit i stort sett ensam med ansvaret. Jag hör ju hur det var med Leifs yngsta dotter: han var i princip barnvakt någon gång och då satt hon och surade på tomten tills hennes mamma kom hem, berättar Kim som slutade jobba när hon gifte sig med Leif år 2003.

Tidigare arbetade hon bland annat som kredithanterare på Telia.

– Sedan har jag inte suttit hemma och virkat antimakasser och väntat på att Leif ska behöva mig. Så har det inte varit. Men jag har funnits till hands, säger Kim som själv drömt om att bli författare.

Men under deras liv ihop är det både Leif som uppfyllt sina drömmar – och dragit in pengarna.

– Men det är du, Leif, som sliter in degen. Du får bestämma vad pengarna ska användas till, säger hon i intervjun.

Slutligen får Kim frågan om hur man håller ihop ett äktenskap.

– Man kan inte ändra på andra människor, säger hon. Man får jobba med sig själv. Och inte ha dåligt samvete. Det enda som händer när man har dåligt samvete är att man känner ilska mot den man har dåligt samvete mot, säger hon.

Sedan de blev tillsammans ska Leif ha varit trogen.

– Jag tror han bestämde sig, säger hon.

FOTO: TV4 / TT

Annons