Kikki Danielssons allvarliga sjukdom – bara familjen visste

Kikki Danielsson tvingas bära mask
NU GRATIS

Nu talar Kikki Danielsson ut om allvarliga sjukdomen som bara familjen har känt till: ”Finns ingen återvändo”.
Allt om Kikki Danielsson
Slå på ljud

Folkkära artisten Kikki Danielsson, 67, berättar även om skräcknatten – och vad hon gjort för att minimera risken framöver.

Kikki Danielsson

Kikki Danielsson.

Kikki Danielsson, 67, har haft sin beskärda del av motgångar. Det har handlat om alltifrån alkoholism till hjärtesorg och reumatism.

– Jag vet inte vad lycka är, sa hon i uppriktigt i podcasten Nemo möter en vän häromåret.

Kikki har i åratal lidit av en sjukdom vars symtom endast hennes familjemedlemmar märkt av: snarkningar.

– Inte snarkar väl jag, sa jag när mina barn kom in mitt i natten för att väcka mig. Tur för mig att de gjorde det, för 2010 fick jag veta av läkare att jag har sömnapné. Det innebär att man gör andningsuppehåll medan man sover. Det kan vara livsfarligt när hjärnan och hjärtat inte får syre, men många kvinnor vill inte snacka om att de snarkar, har Kikki tidigare berättat i Aftonbladet.

Kikki berättar om skräcknatten

Andningsuppehållen beror på att musklerna i svalget och strupen förslappas under sömnen – och sjunker ihop. Som en konsekvens av det täpps luftvägarna till. När luften trots allt kan passera blir resultatet snarkningar, men när luftstrupen blir helt tilltäppt så uppstår det ett andningsuppehåll. När syret helt försvinner vaknar den drabbade personen till.

Kikki Danielsson i en ansiktsmask på en bild hon lagt upp på Instagram

Bilden som Kikki lade ut på Instagram.

”Helt kört att ragga på någon nu”

För att komma tillrätta med problematiken har Kikki provat olika typer av snarkmaskiner och på Instagram delar hon nu med sig av en uppseendeväckande bild på hur hon ser ut om nattetid – när hon sover maskerad.

”Jaha, så blev jag med snarkmaskin igen. För tio år sedan hade jag en maskin som faktiskt funkade ända fram till en natt då jag tydligen blev nästäppt. Efter att ha somnat vaknade jag av att jag inte fick luft! Någonstans rev jag av mig slangen och masken i panik. Efter denna skräcknatt har det känts omöjligt att ens tänka tanken. Blev dock överbevisad förra måndagen hos lungläkaren, att nu finns det ingen återvändo”, meddelar Kikki vars nya maskin dock inte funkat som hon hoppats.

Efter två svåra nätter gav hon upp. Nu har hon kontaktat lungkliniken. Förhoppningsvis kommer hon snart att få hjälp med att ställa in maskinen så att den funkar. Kikki som är singel kan dock skratta åt eländet.

– Har det känts svårt innan att ragga på någon så borde det vara helt kört nu!

Foto: Instagram, TT

SENASTE NYTT!