Artikeln innehåller reklamlänkar

Kenza Zouiten om tuffa gravidkampen – tvingades söka hjälp

Kenza Zouiten berättar om tuffa gravidkampen.

Kenza gick nyligen ut med den glada nyheten om att hon ska bli mamma. Men vägen till en graviditet har varit lång och tuff. Nu berättar hon om kampen.

Kenza Zouiten Subosic, 27, åkte på semester till Maldiverna över nyår tillsammans med maken Aleksandar Subosic, 33. Det var därifrån hon delade med sig av den glada nyheten på Instagram – paret väntar barn i början av sommaren. Kenza skriver också att hon och Aleks inte visste om det var möjligt för dem att skaffa barn, därför är nyheten extra glädjande.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här! (länk till Aller media shop)

Många har gratulerat bloggdrottningen och följarna jublar över nyheten.

“Jag vill börja med att tacka er för era gratulationer och fina ord. Det värmer så mycket. Det är fortfarande lite svårt för mig att tro att detta verkligen händer mig, jag antar att jag alltid kommer vara ärrad efter vad vi gått igenom. Går igenom”, skriver Kenza i ett nytt inlägg på sin blogg där hon också lagt upp en video där hon berättar om den långa resan för att nå drömmen att bli mamma.

“Kände mig så ensam”

Kenza spelade in videon när graviditeten fortfarande var hemlig. Där berättar hon om svårigheterna som hon och Aleks har gått igenom det senaste året.

– Anledningen till att jag gör videon är för att jag tycker det är viktigt att prata om, för infertilitet är vanligt men inte många pratar om det. För det är skam och det är något som är så svårt att gå igenom. Och när jag gick igenom det kände jag mig så ensam. Jag hoppas att jag kan få någon därute att känna sig  mindre ensam och ge hopp, säger Kenza i videon.

Flera gånger under videon måste hon pausa eller ta fram en servett för att torka tårarna. Kenza berättar att de hade försökt ett tag och hon kände på sig att något var fel, men det var ingen som tog henne på allvar. Eftersom hon hade problem med mensen och en kraftig magkänsla att det inte stod rätt till, besökte 27-åringen tre gynekologer. De sa att hon var ung och att det kommer hända till slut om de fortsatte försöka – men inget hände. Till slut sökte Kenza upp en fertilitetsdoktor.

Doktorn tog tester och skulle återkomma med resultat efter några veckor. Under den här tiden hade Kenzas pappa dessutom blivit väldigt dålig i cancer och spenderade mycket tid på sjukhuset tillsammans med honom. Strax därefter gick Kenzaz pappa bort och familjen åkte till Marocko för att begrava honom. När de kom tillbaka till Sverige fick Kenza resultatet på testerna.

Nära klimakteriet

– Mina äggstockar håller på att stängas ner typ 20 år för tidigt, säger Kenza och fortsätter:

– Hon sa att jag inte gjort något, det är bara sådan jag är född och visste inte varför. Min mamma kom in i klimakteriet när hon var 50, min syster har inte problemet. Jag kommer komma in i klimakteriet kanske om ett år, eller tre, det vet jag inte exakt, men det kommer vara typ 20 år för tidigt. Hon berättade att vi kanske måste överväga äggdonation om jag vill bära ett barn själv.

Kenza berättar att det kändes som att hennes stora dröm att få bli mamma höll på att krossas, samtidigt som hon var säker på att det skulle gå på ett eller annat sätt.

Eftersom Kenza och Aleks drömmer om tre eller fyra barn bestämde de sig för att testa IVF-behandling. De visste att det skulle bli en svår behandling, men bestämde att det var det bästa alternativet och på sin 27-årsdag tog Kenza den första sprutan.

Men IVF-behandlingen blev inte lyckad. Äggen var av för dålig kvalité för att något embryo skulle överleva och Kenza berättar att hon var hemma och grät i en vecka och att allt kändes totalt meningslöst. Men de valde att inte ge upp utan påbörjade en andra behandling.

– Jag var i Grekland och började med sprutorna med Aleks över Skype. Vi  ville göra hela den här grejen tillsammans, med alla sprutor, ultraljud och doktorsbesök. Han var med mig hela tiden. Jag kommer ihåg från Grekland att jag hade blåmärken på magen och jag var tvungen att redigera bilderna på min mage på min blogg och Instagram, säger Kenza.

Blev gravid på naturlig väg

Tillbaka i Sverige fortsatte behandlingen med sprutor, men även denna gången var det misslyckat. När hon ville fortsätta försöka möttes hon av stängda kliniker och doktorer som sa att hon fick komma tillbaka och försöka igen till hösten. Försöken misslyckades och hon provade både akupunktur och fertilitetsyoga. Till slut övervägde paret en äggdonation.

– Jag kunde inte hjälpa att känna att jag tog bort något från Aleks. Jag sa det till honom någon gång och han blev så arg.

När det var dags för den tredje behandlingen vid sommarens slut fick paret reda på att Kenza blivit gravid på naturlig väg, något hon aldrig trodde skulle hända.

– Jag kan äntligen vara jag igen och jag och Aleks kan äntligen vara oss igen. Jag är fortfarande orolig att något ska hända. Jag vet inte vad framtiden kommer ge. Vi vet inte om vi kommer få fler biologiska barn, men här och nu är jag gravid och är så tacksam och lycklig för det.

Inte nog med att det har varit en svår kamp det senaste året, så berättar hon om hur tufft det varit när folk har skrivit till henne och frågat om hon är gravid.

– När vi gick igenom det kom folk fram till mig och skrev meddelanden och frågade när jag skulle få barn eller om jag var barn. Folk gratulerade mig för att jag såg gravid ut – och medan de sa så, tog jag sprutor i magen för att jag inte kunde bli gravid. Jag vet att folk inte vill något illa, men snälla tänk om en gång extra. Du vet inte vad personen går igenom, uppmanar Kenza sina följare.

LÄS MER: Kenza Zouiten är gravid med Aleksandar Subosic

LÄS MER: Följarnas glädje efter Kenza Zouitens besked: ”Äntligen!”

FOTO: IBL/Eero Hannukainen, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN