Kayo – om den tuffa strålbehandlingen för cancern

Mångsysslaren mår bättre än på länge. Ingen dag är den andra lik för Kayo Söderberg Shekoni.

Hur står det till världens bästa Kayo?

– Jo, världens bästa Kayo mår fint. Jag har börjat teamträna med D-Flex så jag känner mig vältränad och nyttig. Det avspeglar sig på kropp, själ och humör.

Vem är du i ett nötskal?

– En matglad och otålig mångsysslare.

Vad är det bästa med dig?

– Att jag är rätt rolig att hänga med. Jag har blivit det med åren. Allt oftare får jag höra att jag är en inspiratör. Jag tror att jag har lätt för att inspirera andra.

Finns det något hos dig själv som du ogillar?

– Jag har svårt för att ta det lugnt men jobbar på att ligga en hel dag i soffan som en kokt sparris utan att det kryper i ben och hjärna.

KAYO SHEKONI

För inte alltför länge sedan gick du ut med att du hade drabbats av cancer. Detaljerna behöll du för dig själv men det framkom att du hade strålbehandlats och fått cellgifter. Det framkom också att du var sjuk i cancer 2013. Hur ser det ut i dagsläget?

– Just nu är det riktigt bra. Jag har inte känt mig så här bra på flera år. Det är jätteskönt. Sedan är det så med cancer att man har fyra månaders spann där man går på kontroller. Jag har precis varit på en. Det såg jättebra ut. Jag känner mig stark och glad, jag känner att jag har goda framtidsutsikter. Jag är helnöjd.

Hur har du präglats av att du varit allvarligt sjuk?

– Jag försöker vara mer här och nu. Jag är tacksam. Jag kan ta en promenad och verkligen njuta av den vackra solen.

Har du plockat bort energitjuvar för att få maximal livskvalitet?

– Det måste jag faktiskt erkänna att jag gjort. Det är viktigt att sålla och ge energin till folk som uppskattar den. Jag fick ett bra tips av en underbar sjuksköterska. Hon sa “Slösa inte din energi på att trösta alla andra, spar på din energi och var egoistisk”. Så rätt hon hade. Du mår inte bättre av att du sitter med mobilen och textar en massa till folk som ändå inte kan göra något åt situationen. Kolla på en bra film i stället.

Blir du förbannad på folk som klagar över skitsaker?

– Nej, det blir jag inte. Man får ta ansvar för sitt eget gnäll. Sedan finns det folk som haft det mycket tuffare än jag. De klarar av det så bra medan andra gnäller över en bruten nagel. Det gäller att sätta saker i sitt perspektiv. Det är då man kommer i kontakt med tacksamhet.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Ingen dag är den andra lik, men mycket kretsar kring musik, möten, skönhet och förberedelser av kommande jobb och så där. Jag har precis avslutat en produktion på Riksteatern där jag varit maskör. Sedan jobbar jag mycket med en orkester som heter Cotton Club, vi åker över hela världen. På tisdag ska vi åka till Washington och spela på svenska ambassaden. Skitkul!

4.04256795

LÄS OCKSÅ: Michael Bublés treårige son sjuk i cancer: ”Vi ber om era böner”

I dagarna kommer du ut med Sisters in Crime. Är det en dunderbra platta?

– Ja, det är klart, ha ha. Det är en dunderannorlunda platta. Det är ingen popplatta, det är en musikplatta: fioler och dragspel, saxofoner och blåsinstrument. Sådant brukar jag inte ha på mina plattor. Inte på det sättet.

På 80- och 90-talet var du Sveriges okrönta discodrottning. Efter det har du varit med i popgruppen Afro Dite, dessutom har du haft en solokarriär och varit programledare för “Förkväll” och “Fångarna på fortet”. Nu senast medverkade du i Riksteaterns uppsättning “En druva i Solen”. Vad ger dig trevligast minnen?

– Det går inte att välja en. Jag har sjukt trevliga minnen på olika sätt. I teatern tar man inte en ton, däremot får man spela ut ett känsloregister. Och när man sjunger och släpper plattor så får man verkligen spela ut alla musikaliska kort. Speciellt med Afro Dite eftersom vi känner varandra så väl. Vi har hållit på i 17 år vid det här laget. När vi spelar blir det nästan som en tjejmiddag.

Du bor på kändistäta Södermalm i Stockholm. Vilka kända nunor brukar du notera i kvarteren?

– Det är en hel drös. Jacob Eklund, Marie Richardson, Eva Röse, Reuben Sallmander. Urgulliga människor. Fredagarna är jättemysiga på vårt lokala ICA, då blir det sköna möten och uppdateringar av veckan som gått.

Vad är senaste nytt på kärleksfronten?

– Det är ganska lugnt där. Jag är singel och har inte ägnat så mycket tid åt att leta aktivt.

Slutligen Kayo, vad gör din dag?

– Jag försöker att göra det mysigt för mig själv. Speciellt nu på hösten. God mat i kylen och många levande ljus. Eller så går jag ut och äter med vännerna vilket jag också älskar.

ayo Shekoni med vännerna Gladys del Pilar och Blossom Tainton i Afrodite.

Kayo Shekoni med vännerna Gladys del Pilar och Blossom Tainton i Afrodite.

Kayode Maria Kayo Söderberg Shekoni

Född: 17 april 1964

Bor: Södermalm i Stockholm

Familj: Mamma Ulla, brodern Ayodele, en drös gudbarn, släktingar i Nigeria och Sverige

God egenskap: Snäll

Dålig egenskap: Otålig

Äter helst: Skaldjur

Dricker helst: Kaffe och vitt vin

Reser gärna till: Göteborg och Spanien

Motto: Vänta inte, gör det nu!

Framtidsplaner: Fortsätta spela teater och försöka hitta min drömlägenhet, det är ett ganska stort projekt.

LÄS OCKSÅ: Ewa Fröling drabbad av cancer: ”Kommer jag överleva?”

Foto: Stella, IBL

SENASTE NYTT!