LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Katarina Ewerlöf om barnlösheten: ”Vaknade till för sent”

11 dec, 2023 
Katarina Ewerlöf och sambon Nils.
Julkalenderaktuella Katarina Ewerlöf var tillsammans med kärleken Nils af Uhr i över 40 år – innan han tragiskt gick bort.
Paret fick aldrig några barn tillsammans – något Katarina Ewerlöf tidigare har beskrivit som en sorg.
– Vi levde på och hade det så roligt och bra att vi vaknade till lite för sent, säger hon till Aftonbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Katarina Ewerlöf ser tillbaka på Tomten är far till alla barnen: ”En terapifilm”Brand logo
Katarina Ewerlöf ser tillbaka på Tomten är far till alla barnen: ”En terapifilm”

Skådespelaren Katarina Ewerlöf, 63, är just nu aktuell i årets julkalender i SVT Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Men det är inte den enda julrelaterade inspelningen hon är förknippad med. 1999 spelade hon huvudrollen Sara i den svenska klassikern Tomten är far till alla barnen tillsammans med bland annat Peter Haber, Dan och Anders Ekborg, Nina Gunke och Leif Andrée. Filmen blev en riktig succé och Katarina Ewerlöf belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Tuffa åren – dubbla dödsfallen

Precis som i hennes karaktär Sara i Tomten är far till alla barnen har Katarina Ewerlöf själv erfarenhet av skilsmässa i sitt liv. Hennes föräldrar Gunnar och Dordy skilde sig när hon var tio år och efter det fick hon bo hos sin mamma.

Annons

–Jag minns att jag tyckte att det var bra att de gick åt skilda håll. Det kan ju låta som en efterkonstruktion, men faktum är att jag såg hur de hela tiden nötte ner det som var bra mellan dem – det fanns stor kärlek, men de kunde inte ta vara på den, har hon sagt till Icakuriren.

Efter föräldrarnas skilsmässa följde en tuff tonår för Katarina Ewerlöf.

– Jag var 16 år när min mammas nye man fick den cancer som några år senare tog hans liv. Och min pappa dog i hjärninfarkt när jag var 19. Det var en tid av mörker, har Katarina Ewerlöf sagt till Icakuriren.

Senare i livet beslutade sig skådespelaren för att ta hjälp och började med terapi. I dag har hon lärt sig leva med sitt tunga bagage som format henne till den hon är.

Så träffade Katarina Ewerlöf kärleken Nils

Med tanke på sina föräldrarnas skilsmässa så trodde inte Katarina Ewerlöf att hon skulle hitta den stora kärleken i livet. Men det blev tvärt om.

Annons

För över 40 år sedan träffade hon nämligen kärleken Nils af Uhr, som tyvärr gick bort 2020, på en gemensam väns fest.

– Blixten slog ner, helt enkelt. Jag hade turen att träffa någon som jag fortfarande är väldigt kär i. Jag är själv förbryllad, vi är så vansinnigt olika på många vis men kompletterar varandra. Ingen kan ändra på den andre eftersom vi är vanvettigt envisa båda två. Det tror jag är jättebra, har hon sagt till Icakuriren.

Katarina Ewerlöf och sambon Nils.

Katarina Ewerlöfs egna ord om barnlösheten

Katarina Ewerlöf har berättat att hon hade önskat att paret skulle ha fått barn ihop. Så blev det inte. Det är dock något som hon numera har förlikat sig med.

– Vi levde på och hade det så roligt och bra att vi vaknade till lite för sent. Vi var bägge frihetsälskare och reslystna. Är man sedan runt 40 år och kommer på att man vill få till det där med barn också…, säger hon till Aftonbladet.

Hon berättar att de testade att göra IVF men att det inte gav något resultat. Det var en tuff period men hon är så här i efterhand glad att de i alla fall testade IVF.

– Jag känner samtidigt att kärleken är konstant. Det finns både gudbarn och andra barn att älska och ge sin omsorg och följa. Det måste inte vara ens egna barn.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons