TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Karl Fredrik Gustafssons barnbesked med maken Petter

15 jun, 2020 
Lotta Hofström
Karl Fredrik på Österlen
Nu berättar charmiga floristen Karl Fredrik Gustafsson om tv-succén och livet på Österlen:

✔︎ Okända vänskapen med Mandelmanns och Ernst Kirchsteiger: ”Så jäkla mysiga!”
✔︎ Talar ut om rädslan för nya kändisskapet: ”Jag är gärna lite för mycket...”
✔︎ Så träffade Karl Fredrik kärleken – efter uppbrottet och flytten: ”Varandras motsatser”
Annons

Han heter Karl Fredrik Gustafsson, är florist och bor på Österlen med pojkvännen Petter Kjellén. Med nya tv-programmet Karl Fredrik på Österlen blev han känd över en natt – nu berättar han om nya livet i rampljuset och barnplanerna med Petter.

Karl Fredrik Gustafsson
Karl Fredrik Gustafsson är aktuell i Karl Fredrik på Österlen i TV4.

Du var med som trädgårdsexpert i ”Nyhetsmorgon” ett par gånger och var så bra och karismatisk att du fick ett eget tv-program! Wow!

– Det är helt sjukt. Och det är på bästa sändningstid på måndagar klockan 20.00! Det känns smickrande, ärofyllt och roligt och pirrigt.

I nya serien får vi följa dig och sambon Petter Kjellén i era projekt på gården Eklaholm, där ni driver en handelsträdgård och inredningsbutik. Vad kommer vi att få se?

– Det blir en massa härliga blomstertips, trädgårdstips och inspiration för det är inspirationen som allt börjar med, eller hur? Man kommer också att få följa livet på gården med butiken, kunderna, personal och olika tillställningar. Ja, vår livsstil från morgon till kväll! I varje avsnitt har vi också fokuserat på ett tema, som dahlior, rosor eller hortensia. Jag är både florist och trädgårdsmästare, och floristik har inte visats så mycket alls i tv innan.

Annons

Som ny kändis, vad är det värsta mottagandet du kan få?

– Det är mycket om personen Karl Fredrik i programmet, för att tala om mig själv i tredje person, och då är det värsta om man man inte tycker om honom. Om man tycker att han är överdriven! Jag är gärna sådär lite för mycket, men vill vara det på ett levnadsglatt sett. Jag vill bli omtyckt, men blir jag inte det så tar jag det som det kommer…

Mandelmanns och Ernst Kirschsteiger
Gustav och Marie Mandelmann samt Ernst Kirchsteiger är goda vänner till Karl Fredrik

Okända vänskapen med Ernst Kirchsteiger och Mandelmanns

Är du Sveriges nya Ernst Kirchsteiger?

– Det skulle jag inte vilja säga. Både han och Mandelmanns står på egna ben. Ernst handlar av mig nu, då han köpt sommarhus på Österlen, och han handlade av mig också när jag hade butik i Örebro. Det behövs mer trädgård och blommor på tv, och det ena förtar inte det andra!

Annons

Du är kompis med paret Marie och Gustav som har serien ”Mandelmanns” på TV4. På vilket sätt inspirerar de dig?

– Genom att göra sin grej och våga experimentera mycket. Att går något fel så lär man sig av sina misstag. När människor gör något som de tror på och brinner för så är de inspirerande. De är så jäkla mysiga som männsikor!

Vad är roligast av plantor, blomster-arrangemang eller inredning?

– Vår bästa tid är nu säger man, och det finns något rätt i det, för jag hittar inspirationen var man är nu. Lite längre fram är det rosorna eller i höst en varm höstplantering eller sådär. Det är som med maten att det beror på årstiden och på säsongen, om vad som är trädgårdens primörer.

Vad är bäst just nu då?

– Jag plockar blommor i naturen och blandar med köpeblommor. Man tager vad man haver, som Cajsa Warg sa, och byt gärna blommor med grannen – men fråga först!

Har du alltid velat jobba med trädgård och blommor?

Annons

– Jag har alltid varit trädgårds-intresserad och gillat naturen. Det finns på både mammas och pappas sida. Och på mammas sida finns till och med en slottsträdgårdsmästare. Det har varit allt från att farfar visade trädgårdslandet, och vi satt uppflugna på en bänk och knaprade på färsk morot, till att jag börjat odla själv. Jag odlade blåklint och sådär till mormors grav.

Är du en pedantisk typ eller “det blir vad det blir”-person?

– Både och. Det brukar bli vad blir, men man kan påverka vad man styr det till. Om det inte blir som vi tänkt så ska man inte reta upp sig på det lilla felet utan istället le och köra på! Har du ett bra positivt förhållningssätt så löser det sig. Man kan först planera och strukturera – och sedan bara njuta.

Vad har du för tips till dem som inte har gröna fingrar, men ändå vill hålla på lite?

– Var inte rädd. För det är en vanesak. Du lär dig genom att öva och läsa på på nätet, i tidningar och böcker. Och fråga grannen! Kanske att åttioåriga Birgitta – som har älskat sina pelargoner hur länge som helst – kan hjälpa. Ta lärdom av dem i din närhet, prova på och försök! Men välj kvalitet när det gäller växter och jord. Hellre färre och bättre än en massa billigt skit. Att så och sticklingsföröka, och byta sticklingar med varandra, är budgetvänligt.

Petter Kjellén och Karl Fredrik
Petter Kjellén och Karl Fredrik har varit tillsammans i lite mer än fem år.

Så träffade Karl Fredrik kärleken Petter Kjellén

Du är uppvuxen i och levde länge i Örebro. Hur träffade du Petter och hur hamnade du i Skåne?

Annons

– Jag hade just separerat efter en lång relation och kände att något saknades. Och så träffade jag ett par ungdomar som skulle resa världen över och plugga olika saker, så jag tänkte att det är inte försent för mig! Så jag flyttade till Malmö, och började plugga till landskaps-arkitekt i Alnarp, och träffade Petter i Malmö inte långt efter det. Vi träffades på internet, tog en promenad och började träffas allt mer och så växte kärleken fram. Jag älskar skånska myllan. Ska jag flytta någonstans igen så blir det inte norrut, utan söderut.

Du och Petter flyttade till er 1600- talsgård Eklaholm på Österlen för fem år sedan, ett år efter att ni blev ett par. Vad föll du för hos Petter?

– Vi är varandras motsatser. Han är lite lugnare, lite tryggare och är väldigt härlig på det sättet. Han är levnadsglad och har rest mycket. Lugn och trygg men ändå äventyrslysten! Hungrig på livet och vill upptäcka. Han gör att jag blir lugn och trygg. I programmet får tittarna se när vi firar fem år tillsammans.

Annons

Vad säger Petter om att ha ett tv-team på gården?

– ”Om livet ger mig ett äventyr så kastar jag mig in i det”, sa han.

Ni har hunden Hamlet och katterna Leopold och JC. Vad står JC för?

– JC står för Jan-Conny. Kanske ett lite småfult namn, men när vi var på en fest så sprang det runt två kattungar. Ena skulle heta Åsa efter ena ägaren och då kunde andra heta som andra ägaren Conny, men så hade en annan redan tingat kattungen och sa att “Jag släpper den bara om den får heta Jan” så stackarn heter Jan-Conny. Precis när vi flyttat hit så brukade jag gå ut i min blå morgonrock och ropa in katterna, för att inte räven skulle ta dem, men Petter kände att det blev för mycket att de nya bögarna skulle gå runt och ropa “Jan-Conny” så då blev det JC…

Funderar ni på att skaffa ungar också?

– Nej, inte just nu. Vi har syskonbarn som vi älskar, men vi vet aldrig vad framtiden har att erbjuda! Men fokus nu är på företaget och tv-serien. Ska man skaffa barn så ska de få all uppmärksamhet och omsorg som de förtjänar.

Annons

Du måste välja, skulle du aldrig mer plantera eller aldrig mer brodera?

– Korsstygn fick man lära sig i skolan och jag älskar broderi på rätt plats, det är inte alls tokigt, men det är inget jag sysslar med till vardags… Och tänk att inte få ha fingrar i jorden ibland?

Skulle du hellre aldrig mer basta eller aldrig mer äta pasta?

– Nog för att jag tycker om att basta, för min farmor kommer från Finland, men jag är väldigt glad i pasta. Jag kan inte vara utan pasta – pasta och ett glas rödvin, eller med något annat… Så bastun får ryka!

Cykla ner från ett stup, eller vid bad alltid få en kallsup?

– Kallsup kan man fan överleva. Jag får bada lite mindre eller lösa det på annat sätt, som med fotbad eller så.

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén med parets hund.

Det här är Karl Fredrik Gustafsson:

Ålder: 33 år

Bor: På en gård i Löderup

Familj: Sambon Petter Kjellén, 38

Gör: Trädgårdsexpert och florist

Aktuell: Med programmet ”Karl Fredrik på Österlen” på TV4

 

Foto: TV4

Annons