Karl Fredrik Gustafsson om framtiden med Petter Kjellén

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén.

De slog igenom med dunder och brak när Karl Fredrik på Österlen började sändas på TV4. Nu berättar Karl Fredrik Gustafsson om hur arbetet på gården påverkats av succén, och om framtidsplanerna med sambon Petter Kjellén. – Vi skulle behöva mer egentid för det, säger han.

Det kom som en blixt från klar himmel, men när väl Karl Fredrik på Österlen började sändas på TV4 var succén snabbt ett faktum. Framför kamerorna står Karl Fredrik Gustafsson, 33, och Petter Kjellén, 38.

De driver trädgårdsbutiken Eklaholm på Österlen i Skåne och där märks tydligt att programmet givit effekt.

– Vi har faktiskt alltid sålt bra, men självklart märker vi en stor ökning nu. Vi har anställt fler och behövt anlita parkeringsvakter, säger Karl Fredrik Gustafsson och fortsätter.

– Det är mycket som hänt nu också till följd av corona. Vi var oroliga först och tänkte att hur ska det här gå. Men trädgårdsbranschen har klarat sig bra.

Åtgärderna i sommar

Han berättar vidare att de behövt begränsa antalet besökare för att det inte ska bli för trångt på gården.

– Vi tyckte att det var viktigt, också för att bibehålla en bra känsla här. Det har verkligen inte varit folktomt, men om vi inte begränsat oss hade det varit knökfullt.

Sommaren har mest inneburit arbete för paret. Just nu har högsäsongen precis avslutats och de planerar för hösten. Men lite nöje har de hunnit med.

– Vi var på en spa-anläggning på västkusten, också har vi träffat vänner och släkt. Vi har varit mycket hemmavid, Österlen är ju så vackert. När vi hunnit har vi cyklat ner till stranden och vi har ätit gott på restaurangerna som finns här, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Han berättar att de båda blev väldigt överraskade när programmet togs emot så väl. De var först nervösa över hur det skulle gå, och paret var inte säkra på att de kunde uppnå de mål på tittarsiffror som TV4 satt upp.

– Det var höga mål, till och med om man jämför med Mandelmanns gård och Sommar med Ernst. Och att som vi komma in som nya profiler, med ett nytt koncept och programidé med så höga förväntningar kändes tufft, säger han och fortsätter.

– Sen när vi såg att vi dubblade de uppsatta målen var det helt overkligt. Jag tror inte att någon räknade med det.

Varför tror du att ert program blivit så populärt?

– Många är intresserade av blommor och grönt och det kanske saknades. Vår vänner som vi älskar, Mandelmanns, har ju också mycket fokus på djur. Vilket är fantastiskt och en del av deras framgång, men det kanske finns de tv-tittare som är mer intresserade av trädgård och blommor, och där fyllde vi ett tomrum.

Du och Petter har ju också blivit omtyckta som profiler – vad tror du det beror på?

– Vi har ju två helt olika personligheter, så det blir en intressant dynamik och kanske roligt och charmigt. En del kanske tycker att jag kan vara lite mycket, och så ser man Petter som lugnare.

– Sen tror jag att tittarna märker att vi är äkta. Det är väldigt, väldigt sällan vi bygger upp något bara för att det är tv. Vi har inte iscensatt något, utan det man ser är sånt som vi hade gjort ändå.

Framtidsbeskedet för relationen

Den senaste tiden har det varit väldigt mycket jobb för paret – vilket är något som de trivs bra med. Det gör att de inte har några planer på att utöka familjen med ett barn.

– Nej, i dagsläget fokuserar vi på gården och våra företag. Det är klart att vi tycker om barn, det är jättemysigt. Vi har också många barn omkring oss, men just nu fokuserar vi på jobbet, säger Karl Fredrik Gustafsson innan han fortsätter:

– Vi skulle behöva mer egentid för det. Vi fokuserar också på relationen så klart, men vi skulle kanske behöva göra det mer.

Nu fortsätter alltså arbetet på gården för paret, samtidigt som den andra säsongen fortfarande spelas in. Karl Fredrik på Österlen kommer tillbaka på TV4 nästa vår.

Bild: Tommy Holl/TT