LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Karin Adelsköld är nykter alkoholist: ”Är fortfarande väldigt jobbigt”

03 nov, 2023 
AvAlexandra Glahns
Karin Adelsköld
Författaren och komikern Karin Adelsköld kunde inte kontrollera hur mycket hon drack.
Idag är hon nykter alkoholist.
– Det har tagit tid för mig att förstå mitt beroende, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Detta vill Anja Lundqvist inte dela med sig av – efter över 20 år som nykter alkoholistBrand logo
Detta vill Anja Lundqvist inte dela med sig av – efter över 20 år som nykter alkoholist

Hon dolde drickandet för barnen, vaknade blåslagen med minnesluckor. Men alkoholist? Det tog tid för henne att acceptera... En morgon på Lucia för tre år sedan vaknade Karin Adelsköld, 50, upp och hade en total blackout.

– Då var jag helt blå på hela ryggen och hade blod på huvudet. Min kille var inte där, jag fattade ingenting. Men plötsligt började jag minnas. Min kille hade varit där och jag hade druckit en flaska starkvinsglögg innan han kom.

”Jag kunde inte kontrollera hur mycket jag drack”

Det var just drickandet som var ett stort problem i Karins liv vid det laget. Hon drack vin i temuggar för att dölja det för barnen.

– Jag kunde inte kontrollera hur mycket jag drack, eller att jag blev för full. Så jag drack jättelite bland folk och gick hem och drack mer. Jag insåg mer och mer att det var ohållbart, berättar Karin i Nemo Hedéns podcast.

Annons

– Min självbild var inte att jag var en vinkärring, en rödvinsuggla. Eller vad heter det? Jag vet inte ens vad det heter. Rödvinshagga? Dessutom började magen fucka ur snabbt, så jag kunde inte dricka rödvin längre.

Komikern och författaren Karin Adelsköld.

Är nykter idag: ”Det har tagit tid för mig att förstå mitt beroende”

I dag är Karin nykter via tolvstegsprogrammet.

– Det har tagit tid för mig att förstå mitt beroende. Jag hade som så många andra en bild av hur en alkoholist är och så var ju inte jag. Nu snart tre år och 12 steg senare vet jag bättre. Och jag vet också att ett nyktert liv är så mycket mer än att bara ta bort alkoholen. Det har varit och är fortfarande periodvis väldigt jobbigt. Framförallt med all skuld och skam som hänger ihop med att vara beroende. Men det är mest av allt fantastiskt skönt att vara nykter och att få vara öppen med det nu. Kanske kan jag inspirera någon att söka hjälp för sitt drickande, säger Karin till Aftonbladet.

FOTO: Cornelia Nordström / EXP / TT

Annons