LÄS MER:Pernilla WahlgrenRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarnaExklusivt på Hänt
Festis marknadsföring banner

Kändiskocken delar ut soppa till hemlösa: "Vi sprider kärlek med vår mat"

12 dec, 2015 
AvSofia Hadjipetri Glantz
Ala Abasi glömmer aldrig sina år i fattigdom. Nu delar kändiskocken ut mat till flyktingar, tiggare och hemlösa.
Annons

Det doftar en ljuvlig stark kryddblandning ända ut i trapphuset i fastigheten i Solna. När vi plingar på dörren till lägenheten dröjer det inte länge innan kändiskocken Ala Abasi, 32, öppnar.

– Jag har stått och lagat mat hela dagen, säger hon med andan i halsgropen.

I köket står hennes kompanjon och vän Natalie Khalaf, 21, och rör om i tre grytor med linssoppa. På diskbänken står än så länge tomma frigolitlådor staplade på varandra.

Ala Abasi och Natalie Khalaf rör om i grytorna.
Ala Abasi och Natalie Khalaf rör om i grytorna.

Snart ska vännerna fylla dem med soppan och bege sig ut på sin mission: Att dela ut mat, en påse bröd och pepparkakor till flyktingar, tiggare och hemlösa på Stockholms gator.

– Det är ett annorlunda soppkök. I stället för att stå på en plats och vänta in människor så åker vi själva ut och letar upp hemlösa som kan behöva ett mål mat, berättar Ala Abasi för Hänt.

Annons

Ala Abasi känner vi igen från Sveriges mästerkock 2014 där hon hamnade i final, men förlorade med knapp marginal. Hon har fortsatt jobba på Skatteverket och har matlagning som stor passion. Det kulinariska proffset har inte heller släppt tankarna på att ge ut en kokbok.

Ala Abasis och Natalie Khalafs kryddiga linssoppa serveras till hemlösa med bröd och pepparkakor.
Ala Abasis och Natalie Khalafs kryddiga linssoppa med bröd och pepparkakor serveras till hemlösa.

Men nu när det lackar mot jul är det annat som upptar hennes tankar. Ala Abasi och Natalie Khalaf har bestämt sig för att bege sig ut i kylan varje advent och dela ut egengjord mat till människor som inte har någonstans att sova.

– Det är snart jul och då vill man vara med sina nära och kära men det finns så många som har det sämre ställt. Nu gör vi något. Vi sprider kärlek med vår mat.

Annons

Den energiska kurdiska kocken växte själv upp i fattigdom. Hon, föräldrarna och systrarna tillbringade bland annat två år i flyktingläger.

– Jag kommer ihåg hur glada och tacksamma vi blev när FN kom och delade ut mat till oss. För mig som har flytt är det lätt att sätta mig in i de hemlösas situation. Det krävs dock inte mycket empati för att förstå att de här människorna inte lever så bra.

Tjejerna börjar sleva över maten i byttorna. 30 liter näringsrik linssoppa med grönsaker och indiska kryddor räcker till cirka 60 portioner som varsamt packas i två stora lådor. De har också fått sponsring av EGC Bygg & Underhåll AB samt Allstars Training Center som bidragit med pengar till inköp.

Ala Abasi på väg att ge en värmande måltid på Södermalm i Stockholm.
Ala Abasi på väg att ge en värmande måltid på Södermalm i Stockholm.

Lådorna packas i bilen och vi kör iväg. Första stopp är korsningen Götgatan/Folkungatatan på Södermalm. Ala Abasi och Natalie Khalaf fyller flera påsar med en bytta soppa, en brödbit, en plastsked, servetter och två pepparkakor.

Annons

Snart hittar de en kvinna utanför en av livsmedelsbutikerna som gärna tar emot den varma måltiden. På andra sidan Folkungagatan mot en plåtvägg sitter en man och huttrar. Vi får inte fotografera honom men han tackar också för maten.

På Götgatan utanför nöjesetablissemanget Göta Lejon möter vi Tommy, 56. Han sitter på marken och röker.

Kockarna stannar en stund på Götgatan och pratar med hemlöse Tommy.
Kockarna stannar en stund på Götgatan och pratar med hemlöse Tommy.

Vi fötterna har han skrivit en skylt där vi får veta att han är hemlös och bidragslös och tacksamt tar emot en slant till mat samt vandrarhem. Han tar även emot en påse med mat. Tjejerna pratar en stund med Tommy. Bidrar med några varma ord i det kalla klimatet.

Sedan är det dags att fortsätta färden. Det finns fler matlådor att dela ut till behövande medmänniskor i Stockholm.

Foto: Malin Bondeson

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons