LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kände miljardären spårlöst försvunnen – Malou von Sivers inblandad: ”Kvarlevor på botten”

28 jun, 2024 
Ola Brising
Carl-Eric Björkegren var en av Sveriges rikaste på 80-talet. Sen tvingades han i konkurs, förlorade allt och försvann spårlöst.
Men Malou von Sivers tror sig dock veta sanningen om vad som hände med miljardären.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Malou von Sivers om mötet med Clark OlofssonBrand logo
Malou von Sivers om mötet med Clark Olofsson

Carl-Eric Björkegren föddes i Eslöv 1920, var stationerad på I6 i Kristianstad under Andra världskriget och tog examen från Handelshögskolan i Göteborg 1949.

Då han fick jobb som kamrer på anrika verktygstillverkaren Sandvik 1953 hade han redan bildat familj med hustrun Karin och fått barnen Bo, Eva och Agneta. Han var pålitlig, ambitiös och gjorde mycket för att modernisera företaget. 1961 blev han ekonomidirektör och 1965 vice vd.

Carl-Eric Björkegrens stora konstintresse

Vid sidan av arbetet hade Carl-Eric ett stort konstintresse. Han började samla redan på 50-talet. Första inköpet var en tavla av Sven X-et Erixson för 5 000 kronor. Efter skilsmässan från Karin gifte Carl-Eric hösten 1963 om sig med Alabritt Bakke, och de fick dottern Anne 1971 och sonen Carl två år senare. Även med Alabritt slutade det dock i skilsmässa.

När Carl-Eric fyllt 60, 1981, lämnade han Sandvik med pension. Redan under tiden där hade han börjat göra aktieaffärer. Nu flyttade han till Stockholm.

Annons

Affärerna blev större och snabbare och Björkegren en symbol för 80-talets snabba klipp: att köpa företag och fastigheter med lånade pengar, för att sedan sälja vidare med en rejäl vinst. Han var inte ensam om detta, men visade gärna upp sin framgång och blev snabbt kändis.

Ibland gick det för snabbt och Carl-Erics sätt att göra affärer var inte etiskt korrekt. 1983 blev han en av de första att dömmas för brott mot den nya insiderlagen.

Bodde i ett flott hus på 2 000 kvadratmeter

Han bodde flott med väggarna fulla av dyrbar konst och träffade en ny kärlek att gifta sig med, Sophie Krönlein. Varje lördag satt han vid sitt stambord på Operabaren.

– Ja, det är för att träffa familjemedlemmar och vänner, sa Carl-Eric i en intervju i DN.

Hans blå Rolls-Royce var registrerad som taxi för att få köra i bussfilerna. Han skapade rubriker när han köpte lyxhotellet d’Angleterre i Köpenhamn och nationalklenoden ”Midvinterblot” av Carl Larsson.

Annons

Då han förlorade budgivningen om Sagerska palatset i Stockholm, huset som köptes av staten för att bli statsministerbostad, flyttade han istället till Wennergrenska villan i Diplomatstaden, med magnifik utsikt och 2 200 kvadratmeter:

– Jag vill ha ett pampigt hus att hänga min konstsamling i.

Inflyttningsfesten 1990 blev legendarisk: 600 kända gäster, exklusiv mat och fina viner.

– Det var ett jäkla spektakel, jag kände mig inte riktigt hemma där, har yngste sonen Carl, då 16 år, berättat.

Carl-Eric Björkegren
Finansmannen och konstsamlaren Carl-Eric Björkegren sitter framför sina konstverk 1990.FOTO: Gunnar Lundmark SvD/ TT

Carl-Eric Björkegren skuldsatt upp över öronen

Dennes far skuldsatte sig samtidigt upp över öronen. Han var i slutet av 80-talet Sveriges störste konstsamlare med en samling värd en halv miljard kronor. Där fanns värdefulla verk av Carl Larson, Chagall, Picasso, Miró med flera.

Annons

När han var som rikast var han god för 2.5 miljarder kronor. I alla fall hade han gjort sken av det. I själva verket visade sig hans enorma förmögenhet mest bestå av skulder och krediter.

För sen hände det olyckskorparna hade kraxat om. Fastighetsmarknaden säckade ihop. Björkegrens kejsardöme störtade samman. Carl-Eric hade precis köpt ett hotell i Madrid för 300 miljoner kronor. När hans tilltänkta köpare drog sig ur satt han fast med lån till skyhöga räntor.

Han slutade betala sina räkningar i november 1990 och året därpå försattes han i konkurs med skulder på ofattbara 1,3 miljarder kronor. Konstsamlingen gick under klubban och i november 1992 tvingades han och hustrun Sophie Krönlein flytta till en lägenhet på 218 kvadratmeter på Narvavägen.

Blev av med allt – drack stora mängder alkohol sista åren

Officiellt var Carl-Eric Björkegren utblottad. Det enda han fick behålla var en liten del av pensionen från Sandvik: 15 000 kronor i månaden. Bara något år senare begärde Sophie skilsmässa, och 1993 flyttade Carl-Eric till sitt sommarhus i Viken utanför Höganäs i Skåne.

Annons

Villan hade han köpt för 5.5 miljoner kronor och där tillbringade han sina sista år blickande ut över Öresund, drack stora mängder alkohol, njöt av den konst han lyckats behålla och längtade tillbaka till finanslivet i Stockholm där han under en period varit ”Den store affärsmannen”.

I slutet av maj 1994 berättade Carl-Eric för de av barnen som bodde i Stockholm att han skulle komma upp till huvudstaden ett par dagar.

– Först skulle han flyga till Stockholm och bo hos oss, sedan ändrade han sig och skulle köras av butlern. Jag kände på mig att något inte var som det skulle, har dottern Eva berättat i Aftonbladet.

Den 1 juni pratade Carl-Eric med sonen Carl och sa ”imorgon kl 10 ska jag åka”. Han hade bokat rum på Grand Hotel i Stockholm för både sig själv och sin butler, en 27-årig man som handlade mat åt honom, klippte gräset och körde Mercedesen.

Carl-Eric Björkegren försvann spårlöst – misstänkt mördad

Carl-Eric hade ett möte inbokat med stjärnadvokaten Henning Sjöström. De skulle diskutera den pågående skilsmässan och Björkegrens konkurs. Men ex-miljardären kom aldrig till Grand Hotel. Carl ringde gång på gång den 2 juni,S frågade om han dykt upp.

Annons

– Jag tänkte direkt att någonting har hänt. Vi ringde runt till varandra, alla syskon, vänner. Grannar gick in och tittade i huset, har Carl berättat i en P3-dokumentär.

Butlern angav att han träffat Carl-Eric på morgonen, men sedan åkt hem för att ta hand om sina barn. När han återvänt till villan ett par timmar senare var Carl-Eric borta, liksom passet och portföljen.

De kommande åren var fulla av rykten och spekulationer: Hade ex-miljardären blivit mördad? Hade han tagit sitt liv? Eller flytt till en solig strand? Svenska journalister åkte till Grenada, Oman och Paraguay, där vittnen ansåg sig ha sett Björkegren. Utan resultat.

När polisen hittade flera miljoner på ett hemligt bankkonto i Schweiz blev man övertygad om att Björkegren var död: ingen hade rört pengarna åren som gått sedan försvinnandet.

Eftersom hans konkurs lämnat många fordringsägare utan ersättning hade han fått fiender. Inte minst därför att vissa kände till att Björkegren trots den personliga konkursen hade stoppat undan pengar, bland annat på nyss nämnda bankkonto i Schweiz. Det var på pengarna från detta konto han försörjt sig.

Annons

Polisen misstänkte mord, men fann inga bevis. 2005 dödförklarades Carl-Eric Björkegren, som då skulle varit 85 år gammal. Barnen fick äntligen en minnessten i Viken att gå till.

Malou von Sivers svar på gåtan om vad som hände miljarären

2020 skrev plötsligt journalisten och programledaren Malou von Sivers i sin blogg att hon hade svaret på vad som hänt miljardären som gått upp i rök:

”Carl-Eric Björkegren blev mördad av så kallade affärsvänner (möjligen av torpeder åt så kallade affärsvänner), sannolikt redan efter det att han hade kommit till Stockholm den 2 juni 1994. Han kan också ha varit död redan när han fördes till Stockholm.

Efter mordet transporterades kroppen på en helikopter utrustad med pontoner ut över havet till Stockholms södra skärgård. Kroppen hade placerats ovanpå pontonerna. När helikoptern nådde Landfjärden, som ligger strax norr om Muskö i Nynäshamns kommun och på gränsen till Haninge kommun, gjorde helikopterföraren en manöver så att kroppen föll av från helikoptern och ner i vattnet.

Annons

Än idag ligger alltså av allt att döma kvarlevorna efter Carl-Eric Björkegren kvar på botten av Landfjärden norr om Nynäshamn.

Hur vet jag detta? Jo, uppgifterna kommer från en äldre man som både jag och min man sen många år tillbaka känner väl. Den här mannen har i hemlighet och under tystnadsplikt berättat för oss hur Carl-Eric Björkegren mördades och hur kroppen dumpades i Landfjärden. "

Han hade själv goda detaljkunskaper om händelsen. Jag har känt till berättelsen i närmare år men har inte kunnat eller velat skriva om den av hänsyn till min källa."

Malou fortsatte:

”Det finns en nyckelfaktor i sammanhanget som jag kan nämna, nämligen Fågelbro Golfbana på Värmdö, en mycket exklusiv golfbana söder om Stockholm. Mer än så vill jag inte säga av hänsyn till min källa.”

Hon avslutade texten:

”Om polisen vill väcka nytt liv i mordutredningen kring Carl-Eric Björkegren så kan polisen börja med att dragga och dyka i havet utanför Landfjärden. Visserligen kan det vara svårt att hitta något där efter så här många år men det kan vara värt ett försök.”

Malou von Sivers
2020 skrev journalisten och programledaren Malou von Sivers i sin blogg att hon hade svaret på vad som hade hänt Carl-Eric Björkegren.FOTO: Carolina Byrmo/Aftonbladet

Malou von Sivers om mordgåtan: ”Varit ett trauma”

I en intervju med Expressen förklarade den kända programledaren sedan:

Annons

– Jag har känt till det här i tio år, men inte kunnat ta upp det. Det här har varit ett trauma för mig som journalist: Att ha fått reda på sådana här uppgifter men inte kunnat berätta om dem.

Hon sa sig inte ha pratat med polisen, utan väntade sig att de skulle höra av sig till henne efter publiceringen. Då Expressen pratade med Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i Skåne, berättade denne att han hade uppmärksammats på inlägget:

– Det här är en förundersökning som är öppen och pågående, även om inga åtgärder har vidtagits under en längre tid. Vi får titta på ärendet igen, sen får förundersökningsåtgärder vidtas om det är nödvändigt. Vad vi kommer göra och när vi kommer göra det är ingenting jag kommenterar. Sedan dess har idet inte hört något om fallet Carl-Eric Björkegren. Så om polisen mot förmodan draggade i Landfjärden, 26 år efter att en kropp dumpats där, lär de inte ha hittat några ägodelar tillhörande Carl-Eric eller spår efter hans kvarlevor.

FOTO: SVD/AFTONBLADET/TT

Annons