LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Kalla avslöjar sitt hemliga sms till Johaug: ”Jag vill bara säga...”

28 okt, 2022 
Daniel Sörensen
Kalla messade sitt stöd till Johaug efter domen.
För sex år sedan raserades norska skidstjärnan Therese Johaugs värld när hon stängdes av efter att ha testat positivt för dopning.
I sin nya bok berättar hon om det oväntade svenska stödet efteråt.
Rivalen Charlotte Kalla var en av de som visade mest empati för norskan – läs vad hon skrev i sitt sms längre ner i texten!
Annons
Sommarprat med skidåkaren Charlotte KallaBrand logo
Sommarprat med skidåkaren Charlotte Kalla

Det har kommit att bli en modern klassiker. Den norska skidstjärnan Therese Johaug, 34, sitter och gråter på en pressträff i Oslo, någon gång efter lunch den 13 oktober 2016. Hon ska precis till att berätta för världen att hon stängs av på grund av ett positivt dopningtest och att hon därmed inte får tävla på 18 månader.

Johaug har fått i sig den förbjudna substansen clostebol från ett läppbalsam och det har resulterat i att dopningprovet taget under försäsongslägret i italienska Livigno har visat positivt. Hon missar OS i Pyeongchang, Sydkorea, som hålls i början av 2018.

Resten är historia. Therese Johaug gör comeback under hösten 2018 och dominerar längdsporten fram till att hon bestämmer sig för att lägga av efter säsongen 2021/2022. Hon kryddade dessutom karriären med tre individuella OS-guld från olympiska spelen i Peking 2022.

Johaug avslöjar detaljen i nya boken

I sin nya självbiografi Hela historien, som kommer ut i dagarna, berättar Johaug om den omtalade presskonferensen 2016. Hon avslöjar att hon fick två sms precis innan hon skulle offentliggöra avstängningen – båda meddelandena kom från hennes svenska skidrivaler.

Annons

Det första var från Anna Haag, det andra från Charlotte Kalla. Mina svenska konkurrenter och väninnor. Båda meddelanden var fulla av hjärtan och beskedet att de kände med mig och stöttade mig. Att få stöttning även från svenskarna gjorde mig rörd. Min hemlighet var ingen hemlighet längre. Nyheten var ute och inte bara i Norge. Nu var det ingen väg tillbaka”, skriver hon i boken.

Visserligen var de bittra rivaler i skidspåren, men samtidigt hade de utvecklat en fin vänskap bortom all press och tävlingar. I en intervju med SportExpressen berättar Kalla om händelsen – dessutom avslöjar hon nu, efter alla år, vad hon faktiskt skrev i sms:et till Johaug.

– Jag fick en obehaglig klump i magen och hade svårt att förstå vad jag läste. Det kändes overkligt, säger hon först.

”Jag tänker på dig”

Sedan visar hon meddelandet: ”Hej Therese! Jag vill bara säga att jag tänker på dig i denna svåra stund. Stå stark genom detta! Sköt om dig! Kram Charlotte”.

Johaug och Kalla har sedan dess varit goda vänner och även umgåtts en del privat. Hänt har tidigare skrivit om den överraskningsfest till Johaugs ära i Oslo som Kalla var med på i somras.

– Festen var nog varför jag fick bihåleinflammation också. Min kropp pallar inte att vara vaken till halv fem. Det var stök. Det var jättekul att få chansen att hylla hennes karriär. Det var värt en bihåleinflammation, sa Charlotte Kalla i podcasten Värvet.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Hakon Mosvold/AP/TT

Annons