LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

SVT:s besked: Så blir Kalla Ankas jul efter Bengt Feldreichs död

23 dec, 2020 
AvLovisa Ström
Bengt Feldreich
Ett år har gått sedan Bengt Feldreich gick bort i sviterna av lunginflammation.
I många år var han rösten till Benjamin syrsa i Kalla Ankas jul, och efter hans bortgång var det många som var oroliga över att hans röst skulle ersättas.
Nu berättar SVT hur det kommer bli framöver.
Annons
Tilde de Paula Eby blir årets julvärd i TV4Brand logo
Tilde de Paula Eby blir årets julvärd i TV4

Att SVT gör ändringar i Kalle Ankas jul är något som varje år upprör lika mycket. Tidigare i år spreds bland annat en artikel där det stod att dvärgen Prosit i Snövit Och De Sju Dvärgarna skulle klippas bort i år. Enligt artikeln var anledningen att de inte ville riskera att hans nysningar skulle föra tankarna till den pågående pandemin, och nyheten upprörde som väntat många.

Artikeln visade sig sedan vara falsk, och en av många som blev lurade av den virala artikeln var bland andra sångerskan och tv-profilen Pernilla Wahlgren. I en intervju med Expressen berättar hon om händelsen.

– Ja, jag gick på den stenhårt och tänkte att herregud, vad är det för tråkiga människor på SVT som tagit det här beslutet?, säger hon innan hon fortsätter:

– Men jag kan säga såhär, att jag har fått jätte jättemånga meddelanden efteråt med folk som sa att de också gick på den. Så jag är inte den enda puckade människan i Sverige.

Annons

Men nu går SVT ut med att de faktiskt ska göra en ändring inför årets Kalle ankas jul. Det är efter att Bengt Feldreich gick bort förra julen som de tagit det nya beslutet.

Det här var Bengt Feldreich

Bengt jobbade i många år med både tv och radio, och var dessutom den första julvärden år 1959. I hela 13 år firade han jul tillsammans med det svenska folket till hans vän Arne Weise till slut tog över.

Men mest känd är Bengt kanske för sin roll i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul där han är rösten till Benjamin Syrsa. Dessutom brukar han bjuda på den svenska versionen av Wish up on a star i programmet något som blivit otroligt populärt.

I oktober förra året gick Bengt Feldreich dessvärre bort i sviterna av lunginflammation – då 94 år gammal.

Så blir det med Kalle Ankas jul

När nyheterna om att Bengt hade somnat in nådde svenska folket började folk direkt bli oroliga över vad som skulle hända med hans röst som Benjamin syrsa, men ganska snart lugnades alla tittare efter att de fått höra att legendaren redan hunnit spelat in det årets röstpålägg. Men nu skriver Aftonbladet att Bengts röst kommer att fortsätta leva vidare i ytterligare några år.

Annons

– Det blir Bengts röst framöver. Vi är överens med familjen och har ett nytt avtal. Det var en lång förhandling med Disney, men nu är vi klara. Vi har fått till ett avtal för flera år framåt, säger Stephen Mowbray, chef för inköp på SVT.

De tidigare åren har Bengt spelat in nya röstpålägg varje år, men nu kommer han istället säga en mer generell beskrivning. Istället för att nämna de nya programmen för året kommer han nämligen att säga:

– Nu lämnar vi Kalle Anka och Musse Pigg och deras vänner och kollar in årets överraskning.

Annons