LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Ossian Skarsgård spelar huvudrollen Love i julkalendern 2023: ”Dryg”

30 nov, 2023 
Linn Seipel
Kjell bergqvist, malte gårdinger, nour el refai, ossian skarsgård, matilda gross, Helmon Solomon
Nu är det dags för SVT:s julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet att dra igång!
Undrar du från var du känner igen huvudrollen? Se hit!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

JLC-killarnas tjafs på röda mattan: ”Något lite äckligt”Brand logo
JLC-killarnas tjafs på röda mattan: ”Något lite äckligt”

Det är hög tid för årets SVT-julkalender att dra igång, och i år visas en klassiker i ny tappning. En av tv-historiens mest uppskattade julkalendrar Trolltider sändes för första gången i december 1979, det vill säga för 44 år sedan.

Nu ser vi Trolltider – legenden om Bergatrollet, vilken påstås utgå från just en gammal legend. I den härskade det mäktiga Bergatrollet över Norden, något de fyra folken – trollen, häxorna, feerna och människorna – tillsammans försöker sätta stopp för.

– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. "Sunes jul" ska möta "Sagan om ringen", fast det ska passa för hela familjen, sade regissören Lisa Farzaneh till TT tidigare i år inför det att inspelningen skulle dra igång.

Annons

Kändistätt i årets julkalender – Kjell Bergqvist, Nour El Refai, Henrik Dorsin och Malte Gårdinger

Och rollistan innehåller en hel del kända namn. Bland andra Kjell Bergqvist, Nour El Refai och så Malte Gårdinger, känd framförallt från den populära ungdomsserien Young Royals. Henrik Dorsin dyker också upp och spelar den klassiska karaktären vätten.

– Originalet Trolltider är den första julkalender jag minns. Den var rolig, stämningsfull men också lite läskig. Det tycker jag om och hoppas att den mixen förmedlas även denna gång, har Henrik Dorsin sagt om rollen i ett pressmeddelande.

Men självaste huvudrollen innehas av en 14-årig kille (tillsammans med Saga –Matilda Gross), som kanske inte lika många känner igen. Hör man däremot namnet – Ossian Skarsgård – faller nog polletten ned hos många.

Huvudrollen i Trolltider 2023 – spelas av skådespelarsonen Ossian Skarsgård

Mycket riktigt är han släkt med skådespelarklanen Skarsgård. Han och Valter Skarsgård (aktuell som Börje Salming i Viaplay-serien Börje) är helsyskon, och så har han halvbrorsorna Gustaf, Alexander och Bill Skarsgård. Pappa är Stellan Skarsgård. Alla med en mängd prestigefulla roller innanför västen.

Annons

Ossian dök också upp i filmatiseringen av Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev från 2022, men nu får han alltså en ännu större roll. Trollet Love.

– Han är lite av allt. Lekfull, nyfiken och nonchalant. Han är också lite dryg mot sin syster men det förtjänar hon. Allt det här är väldigt nytt för mig men det är kul att få spela någon annan än mig själv, att få vara det här trollet, har Ossian tidigare sagt i en intervju med TT om karaktären han spelar. Han berättade också om upplevelsen i stort:

– Jag har alltid sett julkalendern och den är alltid cool. Den här julen blir det speciellt när man ser sig själv. Det är så kul att vara i den här miljön.

valter skarsgård, gustaf skarsgård, ossian skarsgård
Ossian Skarsgård med de två äldre bröderna Gustaf och Valter.

FOTO: Caisa Rasmussen/Karin Törnblom/TT

Annons