LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Jonathan, 18, bröt nacken och blev förlamad efter kraschen

17 apr, 2017 
Lina Linnros
Jonathan var 18 år och på väg mot eliten inom motorsporten enduro. Men under en träning kraschade han, bröt nacken och blev förlamad. "Sista gången jag kände livsglädje var när jag vaknade upp och tänkte: 'Nu ska jag få köra motorcykel'", säger han i Sofias änglar.
Annons

I säsongsavslutningen av kanal5-programmet “Sofias änglar” åker Mattias Särnholm, Johnnie Krigström och Sofia Wistam till Grillby i Enköpings kommun.

I april 2016 förändrades Jonathans liv på en sekund. 18-åringen var på väg mot toppen inom enduro och allt i hans liv kretsade kring motorsport.

Men under en träning hände något.

Jonathan missbedömde en kurva, kraschade och åkte med huvudet före rakt in i ett träd.

“Det värsta beskedet någonsin”

När Jonathan kom till sjukhuset stod det klart att nacken var bruten. Under flera timmar opererades han.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– När de var färdiga, då tror jag de hade opererat i sju timmar, sa läkaren: “Det ser mörkt ut för benen.” Det var första gången efter kraschen som jag grät. För det är nog det värsta beskedet jag någonsin har fått, säger Jonathan i programmet.

Efter kraschen blev han kvar på sjukhuset i ett halvår. I perioder svimmade han så fort han satte sig upp på grund av sitt låga blodtryck. Att komma hem igen beskriver han som ett stor lättnad men också en stor sorg. Där och då blev skadan verklig.

Annons

Drömmer om att köra igen

I dag är Jonathan förlamad från armhålan och neråt och sitter i rullstol.

Men familjens hus är inte alls anpassat för Jonathans behov. Han kan inte komma in i det närmaste badrummet på egen hand och någon personlig integritet går knappt att få alls i huset.

– En av de största frustrationerna är att man är så osjälvständig, säger han i “Sofias änglar”.

Eftersom träning är en viktig del av hans rehabilitering behöver han tillgång till särskilda träningsmaskiner. Men för en timmes rehabträning i Uppsala går det nästan åt en hel dag.

Jonathan drömmer också om att än en gång kunna sätta sig på motorcykeln igen – även om det känns avlägset. Trots att allt ser mörkt ut har han valt att kämpa. Men ovissheten om framtiden är stor.

– Precis innan skadan hade jag tagit körkort och kunde sticka i väg och träna hur mycket jag vill. Jag behövde inte anpassa mig efter något. Allt var verkligen fantastiskt. Det var hur bra som helst innan, säger han i programmet.

Och tack vare Sofias och hennes änglar får Jonathan en ordentlig påfyllning hopp och en överraskning han sent ska glömma.

Säsongsavslutningen av Sofias änglar sänds måndagen den 17 april klockan 20 i Kanal 5.

Text: Helena Sjögren

Foto: Kanal5

Annons