LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Jonas Wahlström rankar värsta händelserna på Skansen

27 nov, 2019 
AvOla Lagerström
Jonas Wahlström på Skansen med krokodil i bakgrunden.
Lång intervju med ”Skansen-Jonas”.✔︎ Avslöjar tre mest dramatiska händelserna på Skansen.
✔︎ Talar ut om mordhoten: ”De skulle spränga hela redaktionen i luften”.
✔︎ Skräckmaten – åt upp en katt! ”Det var inte gott...”
Annons

Jonas Wahlström, 67, är en djurälskare av stora mått, men flera gånger har djurmötena slutat i dramatik…

◼️ ◼️ ◼️

Sanna Nielsen träffar en krokodilunge som Jonas Wahlström har med sig i Allsång på Skansen.
Sanna Nielsen träffade en krokodilunge som Jonas Wahlström hade med sig i Allsång på Skansen.

Hur står det till världens bästa Jonas?

– Jättebra, tack! Jag har just kommit hem från Argentina. Jag var där på julparkskonferens och åt stora, saftiga biffar nästan varje dag. Det argentinska köket är överlägset det svenska.

Vad gör du oftast: skrattar eller gråter?

– Skrattar.

För något halvår sedan hade du inte svårt att hålla dig för skratt. Det var kräftfest på Skansen-Akvariet. En äldre herre höll tal inför ett 70-tal gäster. Allt gick åt helvete. Vad hände?

– Han klev upp på en klippavsats utanför krokodilanläggningen – och la ena armen över skyddsglaset. Jag satt med ryggen mot honom, men när han började tala vände jag mig om och såg att han stod där han inte borde stå. Jag skrek: ”Ner!” I samma ögonblick lyckades en krokodil ta sig upp och bet tag i hans arm!

Annons

Släppte den självmant?

– Ja, efter en stund. Jag rusade runt för att komma in i krokodilanläggningen, men då hade krokodilen släppt taget.

Hur mycket elefantöl och huggormsbrännvin hade du och de andra deltagarna druckit när det här hände, egentligen?

– Vi hade inte druckit någonting överhuvudtaget. Det var en städad tillställning.

Hur mår den attackerade mannen i dagsläget?

– Han mår förhållandevis bra, men han har blivit av med sin arm.

Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där en man i 75-årsåldern blev biten av en krokodil under en kräftskiva i augusti 2019.
Här blev mannen i 75-årsåldern biten av en krokodil under en kräftskiva i augusti 2019.

Efter incidenten kom snuten till Skansen-Akvariet och du fick svara på en massa jobbiga frågor från olika tidningar. Hur påverkades du av den här händelsen?

– Jag mådde väldigt dåligt. Det var den värsta veckan i mitt liv. I flera dagar satt jag i intervjuer med media från hela världen.

Annons

Avslöja tre till dramatiska händelser som inträffat på Skansen-Akvariet?

– En gång – i månskenshallen – hade vi problem med en återkommande ficktjuv. Vi löste det genom att stoppa ner en stor, ilsken australiensk bäverråtta i en handväska. Den väskan fick en person i personalen gå omkring med – som lockbete. Redan andra dagen blev det napp. Någon körde ner handen i väskan och skrek som en slakthusgris i mörkret. En annan gång rymde det en lemur från Skansen-Akvariet. Den var stor som en räv men vi kunde inte hitta den någonstans, så vi efterlyste den i TV4 Stockholm. Folk tyckte sig se lemurer överallt! Till slut hittades lemuren inne på Gröna Lund när den åt popcorn i en soptunna.

Ett till drama, tack!

– Vi hade en stor varan som rymde från sitt terrarium. Ödlan var två och en halv meter lång och kunde utan vidare bita handen av ett barn. Den dagen var det en barngrupp inne på Skansen-Akvariet. En lärare kom ut till mig i kassan och sa: ”Vilken fantastisk snäll jätteödla ni har!” ”Ja visst”, sa jag, ”men ibland kan den vara lite sur”. ”Det märks inte”, svarade hon och berättade att ödlan var så snäll att barnen kunde rida på ödlans rygg. Jag sprang in i terrarieavdelningen. Där låg en jätteförvånad jätteödla – med småbarn på ryggen! Med hjälp av personalen fick jag in ödlan i sitt terrarium.

Annons

Varför startade du Skansen-Akvariet en gång i tiden?

– Därför att jag var väldigt intresserad av djur. Folk tror ibland att jag är zoolog och veterinär och till och med Skansen-chef, men sanningen är att jag gick ut nian med dåliga betyg. Djur var det enda jag begrep mig på. Det fanns inte så många yrkesalternativ.

Jonas Wahlström och fru Christina Ollén Wahlström anländer till fredagens konsert på Nordiska museet i Stockholm arrangerad av Kungliga Operan och Stockholms Konserthus med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag 2016.
Jonas Wahlström och frun Christina Ollén Wahlström.

Är det sant att polisen brukar dumpa av beslagtagna reptiler hemma hos dig?

– Ja, det händer. Speciellt kvällar och nätter när Skansen-Akvariet är stängt. Ibland hittar polisen giftormar – inte sällan i olika knarkarkvartar. Då ringer de mig. Jag brukar skickas in först och så står poliserna i farstun med uppmuntrande tillrop. När jag varit ute och hämtat exempelvis kobror så stoppar jag ner djuren hemma i tvättmaskinen – i brist på terrarium. En gång vaknade Christina först på morgonen och fick för sig att tvätta. Jag hade glömt att sätta dit lappen ”Varning för ormar” på tvättmaskinen. Då blev det ett jävla liv!

Annons

Tycker din fru att du lever i en djurbubbla i princip dygnet runt?

– Inte längre, men förut var jag mer på Skansen-Akvariet än hemma.

Vilket djur ogillar du mest – på tallriken?

– Jag blev bjuden på katt i Kina. Det var inte gott. Slemmigt.

Har någon av dina barndomskompisar blivit kändis?

– Inte vad jag kan påminna mig.

Vad är det märkligaste du bevittnat i ditt bostadskvarter?

– Rådjur och grävlingar som kommit in på gården – mitt på Södermalm.

Vilken typ av folk har du svårast för: folk som tror på spöken, folk som oavbrutet håller låda eller folk som vägrar fira jul?

– Muslimer har jag ingenting emot. Inte judar heller. Så ”fira jul”-alternativet är det inte. Och spöken kan man väl tro på. Det är ju många som tror på Jesus. Så det får väl bli folk som inte har vett att hålla käften ibland.

Har du någon gång blivit mordhotad?

– Ja, visst! För ett antal år sedan hade jag en liten minigris i Nyhetsmorgons soffa. Det var på den tiden som det var populärt att ha minigrisar som husdjur. Jag sa något om att det inte är så lämpligt att ha minigrisar på fjärde vårningen. ”De blir oftast mycket större än man tror”, sa jag och tillade: ”Men man ska komma ihåg att det är de tvåbenta nassarna som är de största svinen”. Inom loppet av tio minuter hade TV4 fått tretton mordhot. Nazisterna skulle spränga hela redaktionen i luften! Producenten var överlycklig och skrek: ”Nu blir det tittarrekord – till och med nazisterna tittar på oss!”

Annons

Vad brukar du göra när du inte har något bättre för dig?

– Åka till landet.

Är du i bra form för att vara 67 år?

– Ja, det är jag nog. Jag känner mig frisk och kry – nu när jag gjort en hjärtablation och fyra elkonveteringar. Dessutom har jag opererat in konstgjorda linser i ögonen för att slippa ha glasögon.

Till sist Jonas, vilken är den bästa stunden på din dag?

– När jag läser tidningen, dricker en öl och väntar på att middagen ska bli klar. Då mår jag fint.

◼️ ◼️ ◼️

Namn: Jonas Wahlström

Ålder: 67

Stjärntecken: Tvilling

Familj: Hustrun Christina, 76, barnen Tito, 36, Ana, 39

Bor: Våning på Södermalm, hus i Södertörn

God egenskap: Tålmodig

Dålig egenskap: För snäll

Älskar: God mat

Hatar: Översittare

Äter helst: Skaldjur – helst egenkokt hummer

Dricker helst: Dansk elefantöl

Borde: Motionera mer

Foto: TT

Annons